Czereśnie zaczęto hodować na większą skalę dopiero w XIX wieku - przede wszystkim w Anglii, Niemczech, Francji, Szwajcarii i Włoszech. I choć w Polsce nie ma najlepszych warunków do uprawy tych owoców, czereśnie stają się coraz popularniejsze. Niewielkie, kuliste owoce jagodowe w kolorach od żółtego do niemal czarnego zachwycają miękkim, delikatnym miąższem od wielu lat - sprawdź, jaka jest zawartość witamin w czereśniach i na co pomagają.
Czereśnie: zawartość witamin w owocach
Wiele osób uznaje, że czereśnie bogate w witaminy to owoce, które warto jeść. Warto jednak mieć świadomość, że w czereśniach występują głównie dwie witaminy - spora ilość witaminy C oraz dużo mniejsza ilość witaminy B6.
- witamina C - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, zwiększa przyswajanie żelaza,
- witamina B6 - pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny i w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny i funkcji psychologicznych, pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej.
Czy czereśnie mają żelazo?
Choć czereśnie nie mają w sobie wielu witamin, posiadają kilka składników mineralnych. Najważniejsze wśród nich to wapń, magnez, fosfor i potas oraz śladowe ilości innych pierwiastków. Czereśnie zawierają również żelazo - jest to jednak śladowa ilość.
- potas - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu nerwowego, a także w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
- fosfor - pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów i w prawidłowym funkcjonowaniu błon komórkowych, przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- magnez - przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia oraz do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w utrzymaniu równowagi elektrolitowej i prawidłowych funkcji psychologicznych oraz w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, pomaga w prawidłowej syntezie białka, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów,
- wapń - przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, pomaga w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego i w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych; jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów.
Czy czereśnie mają dużo cukru?
W porcji na 100g, czereśnie zawierają niemal 14g cukru. Jest to stosunkowo dużo porównując z innymi owocami - np. jabłkiem czy borówką (10g cukru w 100g) czy truskawkami (4,9g na 100g).
Na co pomagają czereśnie? Czereśnie właściwości zdrowotne
Czereśnie, jak wszystkie produkty spożywcze, są badane nie tylko pod kątem tego, co zawierają, ale także jak składniki w nich zawarte wpływają na organizm. Właściwości prozdrowotne czereśni można porównać do wielu innych słodkich owoców jagodowych. Jak jednak działają na organizm? Sprawdź poniżej.
Czy czereśnie podnoszą ciśnienie?
Wykonane dotychczas badania nie wskazują na to, by związki zawarte w czereśniach wpływały bezpośrednio na ciśnienie krwi. Zawierają jednak duże ilości potasu. Ten składnik mineralny wpływa na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Dlatego też racjonalne wkomponowanie czereśni w dietę może wspierać optymalne ciśnienie.
Czy czereśnie obniżają cholesterol?
Czereśnie znane są z tego, że zawierają antyoksydanty - te z kolei wpływają na ilość wolnych rodników w organizmie, przez co mogą wykazywać działanie przeciwzapalne. Niektóre badania wykazały, że dieta bogata w polifenole może mieć wpływ na rozwój chorób serca. Są to jednak badania wstępne, a informacje te nie zostały potwierdzone jako naukowo obiektywny fakt.
Czy czereśnie oczyszczają organizm?
Czereśnie zawierają spore ilości błonnika pokarmowego. Składnik ten przyczynia się do zwiększenia uczucia sytości i zmniejsza skok insuliny we krwi. Z kolei antyoksydanty wpływają na unormowanie ilości wolnych rodników w organizmie. Czereśnie mogą być zatem częścią diety oczyszczającej organizm.
Czy czereśnie szkodzą nerkom?
Czereśnie nie są uznawane za owoc, który szkodzi nerkom. Mogą być zatem częścią zbilansowanej diety każdego. Jeśli jednak szukasz sposobu na wsparcie pracy nerek dietą, lepszym wyborem okażą się jabłka, jagody, ryby, jarmuż i szpinak.
Witaminy w czereśniach: podsumowanie
Zdrowe czereśnie to słodkie owoce, po które wszyscy chętnie sięgają latem. Ich słodki smak to jednak nie jedyna zaleta - czereśnie właściwości odżywcze także posiadają. Są źródłem witaminy C oraz potasu, a także antyoksydantów i błonnika. Choć są uznawane za owoce stosunkowo bogate w cukier, mogą stanowić część zbilansowanej, zdrowej diety.
Źródła:
Sruthi M., What Food Help Repair Kidneys? (https://www.medicinenet.com/what_foods_help_repair_kidneys/article.htm; 14.06.2024)
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
U.S. Department of Agriculture, Cherries, sweet, dark red, raw (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346399/nutrients; 14.06.2024)
Eslami O., Khorramrouz F., Ghavami A., Khaniki S., Shidfar F., Effect of cherry consumption on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1871402122000236?via%3Dihub; 14.06.2024)
Gleim S., Health benefits of Cherries (https://www.webmd.com/diet/health-benefits-cherries#1-2; 14.06.2024)
Timmons J., Are Cherries Good for You? (https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-cherries-good-for-you#How-to-enjoy-cherries-in-your-diet; 14.06.2024)