Orzechy

Orzechy

Orzechy stanowią zarówno idealną przekąskę, jak i dodatek do wielu potraw. Każdy rodzaj orzechów jest źródłem wielu cennych składników odżywczych, które nie tylko chronią przed powstawaniem chorób, ale również wpływają korzystnie na odpowiednie funkcjonowanie naszego organizmu. 

Wśród najbardziej znanych wymienia się:

  • orzechy włoskie, 
  • arachidowe, 
  • migdały, 
  • nerkowce, 
  • pistacje, 
  • orzechy laskowe, 
  • makadamia, 
  • pekan,
  • orzechy brazylijskie.

 

Orzechy są bogate w białko, błonnik, magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, selen, witaminę E, witaminy z grupy B, foliany, antyoksydanty, fitoestrogeny. Są jednak dość kaloryczne. Zawartość kalorii zależna jest od ich rodzaju, jednak średnio mają one ich około 500-600kcal na 100 gramów. Dlatego nie należy przekraczać spożycia 30g orzechów dziennie. Tyle wystarczy, by dostarczyć sobie potrzebną dawkę zdrowia. Spożywanie orzechów wpływa korzystnie na pracę mózgu i układu nerwowego. Regularne spożywanie pozwoli spowolnić procesy starzenia się komórek nerwowych. Orzechy dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych obniżają poziom cholesterolu LDL, tzw. „złego” cholesterolu, podnosząc tym samym frakcję cholesterolu HDL określanego jako „dobry”. Ponadto obniżają poziom cholesterolu całkowitego oraz trójglicerydów, wykazując działanie profilaktycznie w chorobach układu krążenia. Trzeba jednak pamiętać, że orzechy są bardzo silnymi alergenami – co dotyczy osób z alergią pokarmową i nietolerujących orzechów.

Jednocześnie błędne jest przekonanie, iż orzechy nie mogą być spożywane przez osoby będące na diecie odchudzającej. Wręcz przeciwnie – jest to świetna przekąska, dostarczająca nienasyconych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy mają niski indeks glikemiczny, dlatego polecane są cukrzykom, jak również osobom na diecie niskoglikemicznej i białkowej.

Orzechy wykorzystywane są w kuchni na wiele sposobów. Dzięki swoim walorom smakowym mogą stanowić świetny dodatek do musli, kanapek, twarożków, sałatek owocowych i warzywnych, ciast, deserów, kremów, sosów pesto, potraw mięsnych. 
           

Jednym z ulubionych produktów z orzechów jest masło orzechowe. Tradycja jego spożywania narodziła się w Stanach Zjednoczonych, gdzie jest podstawą wielu posiłków, nie tylko śniadaniowych.
Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, z daniami słodkimi, jak i słonymi, pikantnymi czy łagodnymi. Bo wyjątkowość masła polega nie tylko na wartościach odżywczych w nim zawartych, ale również wszechstronnością zastosowania!

 

CIASTKA Z MASŁEM ORZECHOWYM

Składniki (na 25 dużych ciastek):
-200 g masła (w temp. pokojowej)
-1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
-250 g masła orzechowego
-2 jajka
-2 szklanki mąki 
-1 łyżeczka sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-100 g czekolady

 

Wykonanie:
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier i zmiksować do połączenia składników, następnie dodać masło orzechowe, jajka i zmiksować do połączenia składników. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i wmiksować do masy maślanej.
Czekoladę drobno posiekać i wmieszać do ciasta.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i nakładać porcje ciasta – można formować kulki rękoma lub użyć gałkownicy do lodów.
Piec w nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra i dół) około 20 min. 
Po upieczeniu wyjąć blachę z ciastkami z piekarnika i pozostawić ciastka na blasze do przestygnięcia