Żelatyna
(3 prod.)W tej kategorii znajdziesz wegańskie i wegetariańskie propozycje substancji żelujących, które mogą służyć jako zamiennik klasycznej żelatyny. Substancje żelujące do środki dodawane do żywności, które mają na celu zagęszczenie produktów. Inaczej nazywane są hydrokoloidami. Oznacza to, że rozpuszczają się lub pęcznieją w wodzie. W tej kategorii znajdziesz zarówno najpopularniejszą gumę guar, jak i gumę ksantanową, a także agar bio w proszku. Dowiedz się więcej o właściwościach każdego z produktów i wybierz takie, które będą Ci najbardziej odpowiadały.
Agar: jak stosować?
Żelatyna, którą znajdziesz w sklepach, przeważnie jest pochodzenia zwierzęcego. Jednak sklep ze zdrową żywnością shaman.pl wie, jak ważne są wegańskie i wegetariańskie odpowiedniki substancji żelujących. Jedną z takich substancji jest żelatyna z alg morskich - agar. Krasnorosty, z których pozyskiwany jest agar, rosną u wybrzeży Japonii. Po odpowiedniej obróbce są dostępne w formie proszku. Agar bio w proszku jest bezbarwny i bezzapachowy. Dzięki temu ta substancja żelująca jest także niezwykle uniwersalna.
Guma guar i ksantanowa: gdzie kupić?
Innymi typami substancji żelujących są guma guar i guma ksantanowa. Obie nadają potrawom odpowiednią kleistość. Guma ksantanowa (E415) uzyskiwana jest w wyniku fermentacji cukrów pochodzących z kukurydzy, pszenicy lub soi przez bakterie Xanthomanas campestris. Z kolei guma guar (E412) pozyskiwana jest z rośliny Cyamopsis tetragonoloba z rodziny bobowatych. Jest szczególnie przydatna w stabilizacji substancji tłuszczowych, ponieważ jest nierozpuszczalna w olejach, tłuszczach i węglowodorach. Zarówno gumę guar, jak i gumę ksantanową kupisz na stronie shaman.pl - sprawdź poniższe produkty i wybierz najlepsze dla siebie.
Zamienniki żelatyny: do czego używać?
Sklep internetowy ze zdrową żywnością shaman.pl chce Ci ułatwić życie - między innymi poprzez szybsze przygotowywanie wegańskich posiłków i przekąsek. Dzięki substytutom żelatyny jest to możliwe. W tej kategorii znajdziesz wszystkie propozycje substancji żelujących, które sprawią, że gotowanie ulubionych potraw i deserów stanie się jeszcze łatwiejsze. Wegańskie substancje żelujące to zagęszczacze, które nadadzą kleistość, ale także będa zapobiegać zbrylaniu się i wytrącaniu się tłuszczu. Z ich pomocą wykonasz zupy, sosy, budynie, kiśle, dżemy, a nawet lody i chleby. Sprawdź pełną ofertę produktów, które znajdziesz poniżej i dobierz takie oferty, które będą stanowiły odpowiedź na Twoje potrzeby i preferencje.