Koszyk: 0,00 zł
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • SPRAWDŹ PROMOCJE: ZDROWE PRZEKĄSKI, CUKRY I SŁODZIKI - TANIEJ

    Dynia – królowa jesiennej kuchni

    Dynia – królowa jesiennej kuchni

    Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej. W Polsce popularnie zwana była banią. Początkowo była traktowana jako egzotyczna ciekawostka, jednak wkrótce odkryto jej zalety i została jesienna królową u kuchni. 

    Im bardziej pomarańczowy kolor miąższu dyni, tym więcej w nim witamin. W dyni możemy znaleźć wiele cennych minerałów i witamin takich jak: witamina A, B1, B2, B3, C, beta-karoten, wapń, potas, magnez, fosfor i żelazo, mangan, selen i cynk. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A. β-karoten jest silnym przeciwutleniaczem, który zapobiega pogarszaniu się wzroku, krzywiźnie oraz chroni przed nowotworami, ponadto łagodzi procesy zapalne, pomaga również ograniczyć objawy grypy i przeziębienia. Wraz z witaminą E wspaniale wpływa na cerę – utrzymuje odpowiednią wilgotność skóry i zwalcza wolne rodniki.

    Dynię warto jeść przy dolegliwościach związanych z układem krwionośnym, wśród których są miażdżyca i stwardnienie tętnic. Zawiera dużo fitosteroli i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się w tkankach złogów cholesterolu i obniżających poziom „złego” cholesterolu (LDL). Rozgotowana dynia jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna. Dzięki dużej zawartości celulozy pomaga w kuracjach odchudzających. Dynia przyśpiesza przemianę materii, dzięki czemu organizm pozbywa się nagromadzonych tłuszczów. Zawiera także pektyny i kwasy organiczne. Ponadto jedzenie dyni pomaga w przypadku niewydolności serca, nerek lub wątroby. Jest również odkwaszająca, moczopędną i żółciopędna, co może być korzystne dla ludzi z zaparciami.

    Nie zapominajmy o pestkach dyni, które są źródłem lekkostrawnego białka oraz mikroelementów jak selen, magnez, cynk, miedź i mangan. Pestki dyni składają się w 30-40% z oleju, który zawiera bardzo dużo fitosteroli i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które hamują odkładanie się cholesterolu i obniżają poziom „złego” cholesterolu (LDL), a co za tym idzie – zapobiegają miażdżycy. Stosuje się je w leczeniu stanów zapalnych nerek i pęcherza moczowego.

    Olej z pestek dyni tłoczony na zimno zaliczany jest do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Ma ciemnozielono-brązowy kolor oraz orzechowy zapach i smak. Jest lekkostrawny. Zawiera kwas linolowy i olejowy oraz witaminy: E, B1, B2, B6, duże ilości witamin A, C i D, jest bogaty jest w beta-karoten, potas, selen i cynk. Powinno się go używać na zimno, np.: do sałatek czy gotowanych warzyw.

    Dynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Z miąższu dyni przygotujesz zupę i sernik, a także np. muffiny, placki, gofry, kluski, kotlety, racuchy, chleby czy farsz do naleśników. Pestki dodasz do sałatki lub ciasta, a z oleju przygotujesz dressing do sałatki.

     

     

    PLACKI Z DYNI

    SKŁADNIKI (4 porcje)

    • 200 g puree z upieczonej dyni
    • 50 g jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
    • 2 jajka
    • 2 łyżki oleju roślinnego lub roztopionego masła
    • 2 - 3 łyżki ksylitolu
    • 1 i 1/3 szklanki mąki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • mała szczypta soli
    • dodatki: np. cukier puder, cynamon, powidła morelowe lub śliwkowe

    PRZYGOTOWANIE

    W misce wymieszać ostudzone purée z dyni z jogurtem naturalnym (pomijamy jeśli puree z dyni jest rzadkie), następnie wymieszać z jajkami, 2 łyżkami oleju lub roztopionego masła i ksylitolem. Bezpośrednio przez sitko dodać mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Wszystko wymieszać delikatnie rózgą do połączenia się składników na gładką i jednolitą masę. Można też zmiksować mikserem na minimalnych obrotach.
    Rozgrzać patelnię i posmarować ją olejem lub masłem klarowanym. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.
    Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (przez około 2,5 minuty). Przewrócić na drugą stronę i smażyć do zrumienienia, przez około 2 minuty. Przed smażeniem następnej partii patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym.
    Placki można posypać cukrem pudrem, cynamonem, podawać z powidłami morelowymi lub śliwkowymi.

     

    Zapisz się do newslettera i zyskaj 20 zł rabatu na pierwsze zakupy za min. 180 zł!

    Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera i informacji handlowych od Sklepu Shaman tj. Joanny Śniegockiej, Administratora Danych Osobowych, prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą Shaman z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Zgoda jest dobrowolna. Możesz cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Masz prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, wniesienia skargi do organu nadzorczego lub przeniesienia danych. Administrator przetwarza dane zgodnie z Polityką Prywatności.

    Na Twój e-mail przesłaliśmy kod zniżkowy na rabat 20 zł