Tłuszcze są dla organizmu człowieka niezwykle ważne. To dzięki nim organizm zyskuje energię. Są one także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W tym stanowią źródło omega - kwasów nienasyconych. Działanie kwasów omega jest szerokie. W organizmie pełnią one szereg ważnych funkcji i decydują o przebiegu różnych procesów życiowych. Wokół nich narosło też wiele mitów. Sprawdź, czy kwasy omega 3 obniżają cholesterol i czy kwasy omega 3 pomagają schudnąć - przeczytaj poniższy artykuł.
Kwasy Omega 3: w czym są?
Przyjmowanie kwasów omega-3 pełni ważną rolę w odżywianiu człowieka. Ludzkie organizmy nie syntetyzują kwasów omega 3 - dlatego też warto zadbać o odpowiednie spożycie kwasów wraz z dietą. By dostarczyć organizmowi kwasów omega 3, warto do jadłospisu wprowadzić produkty bogate w te związki. Źródłem kwasów tłuszczowych jest głównie tłuszcz, który znajduje się w rybach morskich. Tłuste ryby i zwierzęta morskie to bogactwo kwasów omega - EPA I DHA.
Gdzie jeszcze występują kwasy omega-3? Najcenniejsze źródła kwasów omega to również oleje roślinne. Źródłem kwasów mogą też być suplementy. Suplementacja kwasów tłuszczowych sprawdzi się zwłaszcza w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. To właśnie one wykluczają z jadłospisu ryby i inne morskie zwierzęta.
Omega 3 - na co pomaga
Kwasy tłuszczowe omega 3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W grupie tych kwasów znajdują się przede wszystkim kwas alfa-linolenowy (ALA), dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA). Wszystkie pełnią w organizmie ważne funkcje i mogą być dostarczane wraz z jedzeniem bądź w formie suplementów diety.
Kwasy omega-3: fakty i mity
Wokół tematu kwasów tłuszczowych i kwasów omega narosło wiele mitów. Niektóre jednak mają w sobie trochę prawdy. Poniższe zestawienie z pewnością rozwieje niektóre z Twoich wątpliwości.
1. Czy kwasy omega 3 pomagają schudnąć?
Do tej pory jednak nie udało się ustalić, czy przyjmowanie kwasów omega-3 wpływa na spadek masy tkanki tłuszczowej. Na przestrzeni lat wykonano wiele badań, których celem było znalezienie połączenia między utratą wagi a stosowaniem suplementacji kwasami omega-3. Większość badań wskazuje, że nie ma korelacji między spożyciem kwasów tłuszczowych omega-3 a spadkiem masy ciała.
2. Czy omega 3 obniża ciśnienie krwi?
Zarówno kwas dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA) pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Jeśli zaś chodzi o wpływ tych kwasów na obniżenie ciśnienia krwi - nie jest to fakt potwierdzony. Niektóre badania wskazują jednak, że suplementacja kwasem DHA i EPA może wpłynąć na ciśnienie krwi w przypadku osób cierpiących na nadciśnienie.
3. Czy kwasy omega 3 obniżają cholesterol?
Profil lipidowy człowieka obejmuje pomiary stężeń trójglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cholesterolu frakcji HDL i LDL. Lipidogram to jeden z najbardziej wiarygodnych parametrów, na podstawie którego można oszacować ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Udowodniono, że kwas ALA pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Z kolei kwasy DHA i EPA pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi. Istnieje zatem szansa, że spożycie kwasów omega wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Przede wszystkim jednak warto zadbać o swoją dietę. Zdrowy, zbilansowany jadłospis to najlepszy sposób na obniżenie cholesterolu i uregulowanie ilości kwasów omega 3 w organizmie.
4. Czy omega 3 to witamina D3?
Omega 3 to wielonienasycone, niezbędne kwasy tłuszczowe. Z kolei witamina D należy do grupy związków rozpuszczalnych w tłuszczach. Witamina D3 może rozpuszczać się w tłuszczach, ale nie stanowi odpowiednika omega-3. Produkty zawierające kwasy omega-3 często zawierają jednak dodatek witaminy D3 - tak jest na przykład w przypadku Osavi Omega 3 + D3 IMMUNO.
5. Czy olej rzepakowy zawiera kwasy omega 3?
Oleje roślinne to jedne z najważniejszych źródeł omega-3 i omega-6. Oba te kwasy muszą być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. Najcenniejsze źródła kwasów jeśli chodzi o oleje to przede wszystkim olej słonecznikowy, wiesiołkowy, kukurydziany, sojowy i rzepakowy. Olej rzepakowy zawiera około 30% kwasu ALA i LA (kwasu linolowego (omega6) i linolenowego (omega-3)). Co więcej, olej rzepakowy z punktu widzenia potrzeb żywieniowych, wyróżnia się idealnym stosunkiem kwasów omega-6 do omega-3, tzn. 2:1.
6. Czy tran zawiera kwasy omega 3?
Tran otrzymuje się ze świeżej wątroby dorsza atlantyckiego lub innych ryb dorszowatych. W jego składzie znajdują się głównie nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym glicerydy EPA, DPA i DHA, a także witaminy A i D. Można zatem stwierdzić, że tran zawiera kwasy omega 3. Jednym z suplementów, w których składzie go znajdziesz, jest Tran Carlson Labs z olejem z dzikiego dorsza norweskiego.
7. Czy można przedawkować kwasy omega 3?
Kwasy omega-3 bardzo trudno jest przedawkować. Warto jednak pamiętać o tym, by podczas przyjmowania kwasów omega-3 zadbać o odpowiedni stosunek kwasów omega 3 do omega 6. Współcześnie równowaga ta często zostaje zakłócona i dochodzi do przyjmowania nadmiaru kwasów omega-6. To z kolei może wpływać na zahamowanie przemiany kwasów tłuszczowych omega-3. Sytuacja taka może wpływać na pozostałe funkcje organizmu. Dlatego też najważniejsze jest utrzymanie odpowiednich proporcji tych dwóch kwasów w diecie.
Kwasy omega-3: jak długo stosować?
Poziom kwasów omega 3 w organizmie uzależniony jest od odpowiedniej diety. Zwierzęce i roślinne źródła kwasów to głównie ryby i oleje. Ich regularne występowanie w diecie może dostarczyć odpowiednią ilość kwasów tłuszczowych i całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu. Poziom kwasów tłuszczowych omega 3 możesz regulować również z pomocą suplementów. Preparaty zawierające grupy kwasów omega możesz przyjmować przez cały rok, kierując się zaleceniami lekarza, dietetyka lub zaleceniami na opakowaniu wybranego produktu. Sprawdź pełną ofertę kwasów omega dostępną na shaman.pl.