Koszyk: 0,00 zł
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • SPRAWDŹ PROMOCJE: KREATYNY W NIŻSZYCH CENACH

    Cynk - najważniejszy mikroelement dla organizmu człowieka

    Cynk - najważniejszy mikroelement dla organizmu człowieka

    Cynk jest jednym z niezbędnych mikroelementów do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W organizmie człowieka znajduje się 2-4 g cynku z czego prawie 90 % całej puli znajduje się w mięśniach szkieletowych i kościach. Niewielka ilość znajdująca się w osoczu i stanowi pulę łatwo dostępną dla organizmu. Wchłanianie cynku następuje w jelicie cienkim, a dokładnie w dwunastnicy. Jego przyswajalność wynosi 20-40%, przy czym lepiej wchłania się ze źródeł pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Po spełnieniu swoich funkcji zostaje wydalany przez przewód pokarmowy i nerki. Dzienne zapotrzebowanie na cynk u dorosłych mężczyzn wynosi 8 mg, a u kobiet 11 mg.

    Cynk do organizmu dostarczany jest głównie z pożywieniem pochodzenia zwierzęcego – mięso, jaja, wątroba, ryby, kraby, ostrygi lub pochodzenia roślinnego – pestki dyni, ziarna słonecznika, kiełki pszenicy i otręby pszenne, cebula, czosnek.

    Cynk jest jednym z głównych pierwiastków śladowych organizmu, spełniającym rolę katalityczną, strukturalną i regulacyjną. Cynk spełnia wiele podstawowych funkcji metabolicznych w organizmie ludzkim jako część strukturalna lub funkcjonalna około 300 enzymów mających wpływ na podstawowe procesy życiowe. Uczestniczy w przemianach metabolicznych lipidów, białek i węglowodanów.  Jest niezbędny do podziałów komórkowych i różnicowania powstających komórek, bierze udział w metabolizmie kwasów nukleinowych, w biosyntezie RNA i DNA oraz biosyntezie białek. Cynk spełnia ważną rolę w regulacji procesów układu immunologicznego i dlatego powinien być stosowany zwłaszcza u osób starszych lub narażonych na zachorowania. Działa przeciwzapalnie i bakteriostatycznie. Spełnia ochronną rolę w przypadkach zatruć metalami ciężkimi – kadmem i ołowie, uczestniczy w eliminacji wolnych rodników, wykazuje działanie przeciwutleniające oraz hamuje utlenianie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Cynk jest niezbędny do utrzymywania prawidłowego stężenia witaminy A w osoczu, a wraz z nią jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie skóry i błon śluzowych. Uczestniczy w wytwarzaniu prostaglandyn, które wpływają na funkcje wydzielnicze skóry, dzięki czemu reguluje wydzielanie łoju skórnego, łagodzi stany zapalne, zwęża pory i  zmniejsza skłonność skóry do powstawania zaskórników. Bierze udział w przetwarzaniu kwasów tłuszczowych, przez co ma wpływ na proces regeneracji skóry. Wpływa na metabolizm kolagenu, przyśpiesza gojenie się ran, odpowiada za wzrost włosów i wygląd paznokci. Cynk spełnia ważną rolę w procesach odczuwania smaku, ponieważ jest składnikiem białka znajdującego się w receptorach smakowych, które warunkują prawidłowe funkcjonowanie kubków smakowych. Jony cynku znajdują się w komórkach β trzustki, w postaci kompleksów z łańcuchami polipeptydowymi biorą udział w magazynowaniu i uwalnianiu w zależności od potrzeby insuliny. Zatem niedobór tego pierwiastka przyczynia się do wzrostu tolerancji na glukozę oraz zmian hormonalnych. Cynk odgrywa kluczową rolę w spermatogenezie i syntezie hormonów steroidowych. Jest konieczny do prawidłowego rozwoju jąder oraz wpływa na ilość i jakoś spermy – budowę, liczbę i żywotność plemników.

    Niedobór cynku objawia się zmianami skórnymi - wysychanie skóry, upośledzeniem gojenia się ran czy rozstępy, wypadaniem włosów, a nawet łysieniem, biegunką, utratą apetytu oraz zaburzeniami w odczuwaniu smaku i węchu. Mogą pojawić się zaburzenia ze strony układu mięśniowego, u dzieci zahamowanie wzrostu i opóźnienie dojrzewania. Z niedoborami cynku wiąże się także brak odporności na infekcje spowodowane ograniczeniem wytwarzania przeciwciał.

    Niedobór cynku może wystąpić w stanach wymagających zwiększonego zapotrzebowania na ten pierwiastek - ciąża, laktacja czy duży wysiłek fizyczny. Niestety niedostateczna podaż cynku dotyczy ok. 30% ludności świata – dzieci i dorosłych. Oprócz zbyt małej podaży z pokarmem, przyczyną niedoboru cyku może być nieprawidłowe wchłanianie oraz niektóre schorzenia. Suplementacja preparatami cynku w wielu przypadkach jest niezbędna.

     

     

    1. Gawęcki J. Żywienie Człowieka. Podstawy Nauki o Żywieniu. 2012. Warszawa. Wydawnictwo Naukowe PWN. 246-248
    2. Mońka I., Wiechuła D. Znaczenie cynku dla organizmu ludzkiego w aspekcie suplementacji tego pierwiastka. 2017. Ann. Acad. Med. Siles. 71: 314-325
    3. Puzanowska-Tarasiewicz H., Kuźmicka L., Tarasiewicz M. Funkcje biologiczne wybranych pierwiastków. III. Cynk – składnik i aktywator enzymów. 2009. Pol. Merk. Lek. XXVII, 161, 419
    4. Szcześniak M, Grimling B., Meler J. Cynk – pierwiastek zdrowia. 2014. Aspekty Zdrowia. Farm Pol. 70 (7): 363-366

    Zapisz się do newslettera i zyskaj 20 zł rabatu na pierwsze zakupy za min. 180 zł!

    Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera i informacji handlowych od Sklepu Shaman tj. Joanny Śniegockiej, Administratora Danych Osobowych, prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą Shaman z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Zgoda jest dobrowolna. Możesz cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Masz prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, wniesienia skargi do organu nadzorczego lub przeniesienia danych. Administrator przetwarza dane zgodnie z Polityką Prywatności.

    Na Twój e-mail przesłaliśmy kod zniżkowy na rabat 20 zł