Mandarynki to jedne z wielu symboli nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Soczyste, słodkie w smaku owoce znajdują niemal w każdej kuchni w zimowym okresie. Są nie tylko często wybieraną przekąską, ale mogą też być sposobem na udekorowanie domu - suszone plastry mandarynki to świetna ozdoba, która sprawi, że przyjemny zapach opanuje cały dom. Przede wszystkim mandarynki wybierane są jednak przez wzgląd na to, że mają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Sprawdź, jakie witaminy mają mandarynki i jak je wybrać, by cieszyć się ich pysznym smakiem!
Rodzaje mandarynki: jak wybrać dobre?
Mandarynki są wszędzie - znajdziesz je niemal w każdym większym i mniejszym sklepie. Ich odmian jest mnóstwo. W Polsce do najpopularniejszych odmian mandarynek należą:
- tangela - niezwykle soczyste połączenie mandarynki z grejpfrutem, w smaku łączy słodycz i lekką gorycz,
- klementynka - najlepiej znana - jest krzyżówką mandarynki i pomarańczy; ma cienką skórkę, mało pestek i słodki miąższ,
- satsuma - ta odmiana jest nieco większa od pozostałych; nie posiada pestek i ma słabszy aromat.
Podczas wyboru istotne jest to, by sięgać po dojrzałe, pełne smacznego soku owoce. W tym przypadku warto zwrócić uwagę na dwa czynniki. Pierwszy z nich to skórka. Powinna ona luźno przylegać do wnętrza, odrobinę od niego odstawać; być jędrna. Ważne jest, by nie była ona zbyt cienka - takie owoce mogą być przesuszone; lub twarda i pomarszczona - taka również świadczy o mniejszej soczystości owocu. Bardzo ważne jest też, by nie miała wgnieceń, uszkodzeń czy pleśni, dlatego przed zakupem warto obejrzeć mandarynkę z każdej strony. Drugie kryterium to szypułka mandarynki. Miejsce po ogonku powinno być jasnego koloru, najlepiej białe; brązowe oznacza, że owoc został zerwany długi czas temu i mogą się szybciej zepsuć.
Czy mandarynki są zdrowe? Wartości odżywcze mandarynek
Mandarynki królują w polskich domach dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi. Prawdą jest jednak, że skrywa on w sobie sporo wartości odżywczych; mandarynki właśnie z tego słyną. Mandarynki należą do rodziny rutowatych, rodzaju cytrus - jest to najbardziej znacząca grupa wśród rutowatych. Podobnie jak inne owoce cytrusowe, mandarynki uprawia się na terenach o klimacie tropikalnym i subtropikalnym - tam też mandarynka występuje naturalnie. Sama nazwa tych niepozornych owoców pochodzi od wyspy Mauritius, która kiedyś była nazywana Mandarą. Spożywanie mandarynek dostarcza wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku. Na tym jednak nie koniec - duża jest też ilość witamin, które zawierają mandarynki.
Jakie witaminy ma mandarynka?
Owoce mandarynki to źródło wielu witamin. Przede wszystkim są to witamina A, E oraz witaminy z grupy B - B2, B3 i B6. Oprócz tego mandarynki zawierają tiaminę i kwas askorbinowy.
Witamina A pomaga zachować zdrową skórę, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia i w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oskydacyjnym.
Witamina B2 pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i pomaga zachować zdrową skórę. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Tiamina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu serca.
Kwas askorbinowy, czyli witamina C, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i układu odpornościowego, a także w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, a także zwiększa przyswajanie żelaza.
Jakie właściwości mają mandarynki?
Przez charakteryzujące te owoce właściwości odżywcze, po mandarynki chętnie sięgają wszyscy - zarówno dorośli, jak i dzieci. Jedzenie mandarynek to nie tylko ogromna przyjemność, ale też mnóstwo korzyści dla zdrowia. Oprócz mnóstwa witamin i składników mineralnych, mandarynki posiadają również antyoksydanty. Ich celem jest zniwelowanie działania wolnych rodników, które przyspieszają starzenie się i zwiększają ryzyko wystąpienia chorób. Mandarynki, dzięki zawartości błonnika, dobroczynnie wpływają również na układ pokarmowy i pomagają zniwelować dolegliwości z jego strony. Co więcej, średniej wielkości mandarynka waży około 100 g i dostarcza 45 kcal - nie ma zatem przeciwwskazań, by zjadać nawet kilka mandarynek dziennie.
Czy mandarynki obniżają ciśnienie krwi?
Mandarynki dzięki zawartości witaminy C, mogą wpływać pozytywnie na utrzymanie zdrowego serca. Witamina C pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, a także zwiększa przyswajanie żelaza. Badania opublikowane na stronie National Institutes of Health sugerują również, że witamina C może zmniejszać czynniki wpływające na wystąpienie choroby serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi i agregację płytek krwi oraz obniżenie poziomu trójglicerydów i złego cholesterolu.
O czym nie zapomnieć zimą?
Zima to pora roku, kiedy w domach goszczą pomarańczowe owoce. Częstym wyborem są mandarynki. Ten słodki owoc charakteryzuje przyjemny zapach, który kojarzy się ze świętami. Owoce mandarynki jadane zimą dostarczają wielu witamin i składników mineralnych - jest to ważne zwłaszcza podczas chłodniejszego okresu, kiedy na dobre trwa okres przeziębień i obniżonej odporności. Zdrowa dieta całkowicie pokrywa zapotrzebowanie organizmu na witaminy i składniki mineralne. Jej uzupełnieniem mogą być jednak suplementy, które znajdziesz na shaman.pl. Sprawdź dostępne preparaty i wybierz takie, które będą dla Ciebie najlepsze.
Bibliografia:
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
- I. Orlicz, Jak się nie naciąć i wybrać najlepsze mandarynki? Zwróć uwagę na tych 6 szczegółów (https://mamadu.pl/149649,jak-wybrac-najlepsze-mandarynki-6-zasad-wybierania-najlepszych-mandarynek; dostęp:30.11.2022)
- P. Paliwoda, Mandarynka - właściwości zdrowotne, wartości odżywcze, kaloryczność. Czy w ciąży można jeść mandarynki? (https://zywienie.medonet.pl/produkty-spozywcze/owoce/mandarynka-wlasciwosci-zdrowotne-wartosci-odzywcze-kalorycznosc/xjy9mkw; dostęp: 30.11.2022)
- A. Lang, 9 Intriguing Benefits of Tangerines (https://www.healthline.com/nutrition/tangerine-benefits#7.-May-support-heart-health; dostęp: 30.11.2022)