Koszyk:
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • SPRAWDŹ PROMOCJE: KREATYNY W NIŻSZYCH CENACH

    Awokado

    Awokado

    Awokado pochodzące z Meksyku jest jednym z najbardziej kalorycznych owoców. W jego miąższu znajduje się prawie 80% tłuszczów, w tym sporo jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość omega-9 w awokado sięga średnio 20-30%. Zawiera też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Awokado to nie tylko wyjątkowe źródło witamin, przeciwutleniaczy i tłuszczów, ale też skuteczna ochrona przed wieloma groźnymi chorobami.

    Zdrowe roślinne tłuszcze hamują rozwój stwardnienia tętnic i wspierają zdrowie serca poprzez równoważenie poziomu lipidów we krwi. Skutecznie obniża poziom cholesterolu i zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych.

    Zawarty w awokado potas wspomaga pracę mięśni i układu nerwowego, dotlenia mózg, poprawia koncentrację oraz procesy myślowe. Awokado to dobre źródło białka i błonnika. Poza tłuszczami, awokado dostarcza także wielu innych cennych składników odżywczych, w tym około 20 witamin i minerałów. Zawiera witaminy C, E i A, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Zawarta w awokado witamina E jest naturalnym antyoksydantem,  pomaga w ochronie komórek przed niekorzystnym działaniem stresu oksydacyjnego. Witamina K odpowiada za właściwe krzepnięcie krwi, witamina B6 pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek oraz przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej organizmu. Zawartość folianów wpływa na przebieg procesów metabolicznych, powstawanie czerwonych krwinek, a także usprawnianie funkcjonowania układu pokarmowego. Biorą udział w produkcji hormonów szczęścia – serotoniny i noradrenaliny.

     Sercem awokado jest pestka. To w niej znajduje się najwięcej zdrowotnych substancji, dlatego nie warto się jej pozbywać. Pestka to największe bogactwo antyoksydantów, błonnika i witamin w całym owocu. Poleca się zjadanie sproszkowanej wersji pestki – należy wysuszyć ją na słońcu, następnie włożyć do plastikowego worka i rozbić. By uzyskać proszek, można zblendować lub zetrzeć na tarce. Uzyskany proszek możemy dodawać do sałatek, koktajli i innych potraw.

     

    GUACAMOLE

    Składniki:

    • 1 dojrzałe awokado
    • 1 pomidor
    • 1 czerwona cebulka
    • 1 posiekany ząbek czosnku
    • 1 posiekana papryczka chilli
    • Limonka
    • Pęczek natki kolendry
    • Oliwa z oliwek
    • Sól, pieprz
    1. Awokado obierz ze skóry i wyjmij pestkę. Miąższ przełóż do miski i rozgnieć widelcem.
    2. Pomidora sparz, zdejmij z niego skórę, a następnie przekrój na cztery części. Oddziel pestki, a miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj rozgniecione awokado.
    3. Do miski dodaj również paprykę, cebulę, posiekany czosnek i natkę kolendry. Całość zalej oliwą z oliwek, wyciśniętym sokiem z limonki i dokładnie wymieszaj.
    4. Salsę dopraw przyprawą solą i pieprzem do smaku.

    Zapisz się do newslettera i zyskaj 20 zł rabatu na pierwsze zakupy za min. 180 zł!

    Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera i informacji handlowych od Sklepu Shaman tj. Joanny Śniegockiej, Administratora Danych Osobowych, prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą Shaman z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Zgoda jest dobrowolna. Możesz cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Masz prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, wniesienia skargi do organu nadzorczego lub przeniesienia danych. Administrator przetwarza dane zgodnie z Polityką Prywatności.

    Na Twój e-mail przesłaliśmy kod zniżkowy na rabat 20 zł