Witaminy odgrywają olbrzymią rolę w kwestii poprawnego funkcjonowania organizmu. Ciało nie jest w stanie ich samodzielnie syntezować, dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta i produkty bogate w witaminę E. W jakich produktach występuje witamina E, jak objawia się niedobór witaminy E i jakie suplementy z witaminą E wybrać, by uzupełnić jej ewentualne niedobory? Sprawdź poniżej.
Jakie są objawy niedoboru witaminy E?
Objawy niedoboru witaminy E związane są z funkcjami tej witaminy. Przede wszystkim witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. To z kolei wiąże się z wieloma czynnościami organizmu. Jako główny antyoksydant, pomaga w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami. Dzięki temu może mieć wpływ na procesy starzenia się komórek. To sprawia, że często stanowi dodatek do kosmetyków. Witamina E może także wspomagać układ odpornościowy oraz wpływać na optymalną kondycję układu krwionośnego.
Czy witamina E jest dobra na włosy? Witamina E w kosmetykach
Ze względu na działanie przeciwutleniające, witamina E jest wykorzystywana w przemyśle kosmetycznym. Wskazuje się, że może ona nawilżać i ujędrniać skórę oraz pozytywnie wpływać na stan włosów. Dodatkowo, witamina E przenika przez barierę lipidową skóry i dociera do jej głębszych warstw - dzięki temu wpływa na zatrzymywanie wody przez komórki.
Jak uzupełnić witaminę E? Jakie są źródła witaminy E?
Witaminą E nazywa się związki pochodne tokoferolu o zbliżonej aktywności fizjologicznej, w skład których wchodzą tokoferole i tokotrienole. Są one rozpuszczalne w tłuszczach. Zalicza się je do naturalnych przeciwutleniaczy i najpowszechniej występują one w produktach roślinnych. By uzupełnić dietę, często sięga się także po suplementy diety z witaminą E. W jakich produktach występuje witamina E i jakie suplementy i kapsułki z witaminą E wybrać?
W czym jest najwięcej witaminy E? Witamina E w produktach spożywczych
Największe ilości witaminy E zawierają oleje roślinne. Tokoferole zawiera przede wszystkim olej słonecznikowy, rzepakowy i sojowy. Dobrym źródłem witaminy E jest także oliwa, kiełki pszenicy, migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie i orzeszki ziemne. Niewielką zawartość witaminy E mają także nieprzetworzone zielone warzywa - np. szpinak, brukselka, brokuły, szparagi.
Który olej ma najwięcej witaminy E?
Najwięcej witaminy E znajduje się w olejach tłoczonych z nasion. Olej słonecznikowy to olej, który ma najwięcej głównej formy witaminy E. Zawartość procentowa w całkowitej puli sięga 96% alfa-tokoferoli. Dla porównania, olej sojowy i olej z nasion kukurydzy zawierają 70% γ-tokoferoli. Z kolei olej rzepakowy zawiera γ-tokoferoli, a olej z kiełków pszenicy - 47% alfa-tokoferoli.
Czy w oliwie z oliwek jest witamina E?
Oliwa z oliwek, zaraz po oleju słonecznikowym, to jedno z najbogatszych źródeł witaminy E. Zawartość procentowa głównej formy witaminy E w całkowitej puli sięga 94% alfa-tokoferoli.
Jaki owoc zawiera witaminę E?
Owoce nie stanowią bogatego źródła witaminy E. Najlepiej w diecie korzystać z olejów roślinnych i orzechów, by uzupełnić jego niedobory. Jeśli jednak chcesz urozmaicić dietę o owoce, mogą one stanowić dodatkowe źródło witaminy E. Najwięcej jej posiadają morele i kiwi. Możesz także sięgnąć po jeżyny, mango, brzoskwinie i persymony.
Jaką witaminę E wybrać?
Braki witaminy E można uzupełniać suplementami. Suplementacja witaminy E może stanowić dodatek do zbilansowanej diety i wspierać uzupełnienie ewentualnych niedoborów. Jakie suplementy będą dobrym źródłem witaminy E?
- NOW Foods - Witamina E: produkt tej renomowanej marki ma postać płynu, dzięki czemu jest łatwy w aplikacji; oprócz witaminy E posiada w składzie oliwę z oliwek,
- Jarrow Formulas - Toco-Sorb: kapsułki to wygodna forma przyjmowania suplementu - wystarczy jedna dziennie wraz z posiłkiem; w składzie, oprócz witaminy E, znajduje się kompleks tokotrienoli i tokoferoli oraz oleje utrzymujące właściwości witaminy E,
- Aliness - Naturalna Witamina E: dzięki kapsułkom szybko i łatwo przyjmiesz ten suplement; zawiera on jedynie naturalną witaminę E oraz olej słonecznikowy, dzięki czemu suplement ten jest świetnym źródłem witaminy E.
Kto powinien brać witaminę E?
Witamina E powinna być przyjmowana w przypadku niedoborów, jako dodatek do zbilansowanej diety. Może być również stosowana, by utrzymać optymalną kondycję organizmu.
Co ma najwięcej witaminy E: podsumowanie
Witamina E to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminą E nazywa się tokoferole i tokotrienole. Doskonałym źródłem witaminy E są oleje roślinne i oliwa z oliwek. Dodatkiem do diety mogą być także suplementy diety z witaminą E. Sprawdź, jakie znajdziesz na shaman.pl i wybierz odpowiednie propozycje dla siebie.
Źródła:
United States Department of Agriculture, Nutrients: Vitamin E (alpha-tocopherol), (https://www.nal.usda.gov/sites/default/files/page-files/Vitamin%20E.pdf, 03.09.2024)
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
R. Szymańska, nowicka B., Kruk J., Witamina E - metabolizm i funkcje, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 2009, Tom 58, Numer 1-2 (282-283), 199-210
Barnasz N., Dobosz A., Witaminy w pigułce, (https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/witamina_e.pdf, 03.09.2024)
Zielińska A., Nowak I., Tokoferole i tokotrienole jako witamina E, Chemik 2014, 68, 7, 585-591
Milanovic B., Witamina E - co kryje świat tokoferoli?, Świat Przemysłu Farmaceutycznego 3/2016, 112-116