Mówi się, że głowa myśli, a brzuch trawi. Wszystko za sprawą połączenia obu układów za pomocą nerwu błędnego i przekazywania neuroprzekaźników.
Jelita to drugi mózg, choć tak naprawdę to jelitowy układ nerwowy był pierwszy. Dopiero w kolejnym etapie ewolucja ukształtowała mózgowie, abyśmy się mogli lepiej rozwijać.
Czyli kto nami rządzi?
Brzuch, gdzie żyją setki miliardów bakterii mających wpływ na nasze postępowanie i osobowość, decyduje on o naszym zdrowiu fizycznym i psychicznym. Ściany jelita pokryte są na całej długości 200 milionami komórek nerwowych, dzięki czemu możemy trawić pokarm i rozkładać go na możliwie do wchłonięcia mikrocząsteczki.
W przewodzie pokarmowym człowieka żyje 100 tysięcy miliardów bakterii, co oznacza, że każdy człowiek nosi od 1 do 2 kg bakterii. Wytwarzają one 30 % naszej energii wykorzystując resztki pokarmowe. Chronią nas przed toksynami, stymulują układ immunologiczny, dokrewny i nerwowy, dzięki czemu zapobiegają chorobom jelit, układu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy, alergii, a także pomagają regulować masę ciała.
Jelita są głównym źródłem komórek odpornościowych, które chronią organizm przed czynnikami szkodliwymi i kontrolują odpowiedź immunologiczną organizmu. Zatem zadbanie o prawidłową florę jelitową, ułatwia walkę z chorobami i ogólnym osłabieniem. Równowaga mikrobiologiczna przewodu pokarmowego pomaga utrzymać dobre zdrowie, odporność i prawidłową masę ciała.
Florę jelitową możesz wspomóc stosując preparaty probiotyczne. Probiotyki to żywe bakterie i drożdże, które wywierają korzystny wpływ na organizm człowieka. Odpowiednio wyselekcjonowane kultury bakterii powinny być stosowane wtedy, gdy często stosujesz antybiotyki i inne środki, które wpływają niekorzystnie na florę bakteryjną. Działają w żołądku lub jelitach, pełniąc funkcję ochronną. Strzegą przed atakiem chorobotwórczych mikrobów. W naturalny sposób chronią przed nieprzyjemnymi w skutkach (biegunki i wymioty) zakażeniami przewodu pokarmowego.
Czym kierować się wybierając piobiotyk?
Mikrobiom człowieka zawiera mniej więcej 40 bilionów mikroorganizmów, więc by na niego wpłynąć potrzeba probiotyku, który będzie zawierał 20 miliardów jtk, a nawet więcej. Wiele produktów zawiera o wiele mniej od tego minimum. Chcemy by w jelitach panowała różnorodność, więc tego samego oczekujemy od probiotyku. W probiotyku powinno być sześć różnych szczepów, chyba, że należy działać kierunkowo, wtedy powinny to być odpowiednio dobrane szczepy.
Do dwóch najlepiej zbadanych szczepów drobnoustrojów o działaniu probiotycznym należą przede wszystkim bakterie produkujące kwas mlekowy z rodzajów Lactobacillus (L. acidophilus, L. casei, L. reuteri, L. rhamnosus) i Bifidobacterium (B. animalis). Inne drobnoustroje tradycyjnie zaliczane do probiotyków to drożdżaki Saccharomyces boulardii.
Probiotyki warto stosować z prebiotykami i błonnikiem, ponieważ dzięki temu znacznie wzmacnia się działanie tych preparatów i osiąga większy wzrost flory bakteryjnej. Warto pamiętać o ich przyjmowaniu nie tylko wtedy, gdy pojawi się u Ciebie problem po przyjmowaniu antybiotyków, ale także wtedy, gdy często chorujesz lub masz okresowe zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego. Zdrowy mikrobiom tworzony jest przez różnorodne mikroorganizmy. Odpowiednie bakterie w przewodzie pokarmowym są niezbędny do zachowania zdrowia. Musimy jednak pamiętać, że niewłaściwa dieta i nadużywanie antybiotyków niszczą florę bakteryjną, doprowadzając do pogorszenia zdrowia i samopoczucia.