Żurawina to roślina o charakterystycznych, czerwonych, okrągłych owocach, z których w domowych warunkach przeważnie tworzone są przetwory, tj. sos żurawinowy lub sok z żurawiny. Roślina ta wyróżnia się wysoką zawartością wielu związków aktywnych: sprawdź, co w sobie zawiera i na co działa żurawina.
Ile składników aktywnych ma żurawina? Właściwości żurawiny dla organizmu
Żurawina zawiera wiele związków fenolowych o właściwościach przeciwutleniaczy, które wspierają antyoksydacyjny system organizmu i mogą wpływać na wsparcie w ochronie przed uszkodzeniami wynikającymi ze stresu oksydacyjnego. Uznaje się, że żurawina ma więcej związków fenolowych niż jabłka, czerwone winogrona, truskawki, ananasy, banany, brzoskwinie, pomarańczy czy gruszki i grejpfruty. Spożywanie żurawiny dostarcza także proantocyjanidyny typu A, która może wykazywać właściwości antybakteryjne. To jednak nie wszystko. Żurawina zawiera także luteinę, beta-karoten, witaminy C, E i A, potas, wapń i inne składniki mineralne oraz witaminy w śladowych ilościach:
- witamina C - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, w regeneracji zredukowanej firmy witaminy E; zwiększa przyswajanie żelaza oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia,
- witamina E - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- witamina A - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza; odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, a także pomaga zachować zdrową skórę i w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- potas - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni oraz w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi,
- wapń - przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego i w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych; bierze udział w procesie podziału i specjalizacji komórek; jest potrzebny do utrzymania zdrowych kości i zębów.
Na co działa żurawina? Jak działa żurawina?
Sposób żywienia ma ogromny wpływ na zdrowie człowieka. Owoce i warzywa, a właściwie zawarte w nich substancje, mogą w znacznym stopniu hamować rozwój wielu chorób. Właściwości zdrowotne żurawiny są związane z tym, co zawiera. Żurawina wykazuje działanie przeciwrodnikowe i przeciwdrobnoustrojowe oraz może wpływać na chemioprewencję wielu chorób cywilizacyjnych.
Czy żurawina jest dobra na nerki?
Żurawina znana jest z tego, że może wpływać pozytywnie na kondycję układu moczowego. Zawarte w niej składniki nie działają bezpośrednio na nerki, ale mogą wpływać na pęcherz moczowy. Dzięki obecności swoistych związków fenolowych, które mają właściwości antybakteryjne, żurawina może być stosowana w profilaktyce oraz być wsparciem w leczeniu bakteryjnych zakażeń dróg moczowych i infekcji układu moczowego. Dzieje się tak, ponieważ zawarte w żurawinie związki fitochemikczne mogą zapobiegać przywieraniu adhezyn bakteryjnych do nabłonka pęcherza.
Czy żurawina oczyszcza organizm?
Żurawina zawiera witaminy C i E, a także duże ilości polifenoli. Wynika z tego, że ma silne właściwości przeciwrodnikowe. Może ona niwelować wpływ wolnych rodników na organizm, a tym samym wpływać na oczyszczanie organizmu.
Czy żurawina jest dobra na serce?
Żurawina zawiera wiele substancji działających antyoksydacyjnie (m.in. antocyjany, proantocyjanidyny, kwercetynę), które mogą pozytywnie wpływać na zdrowie serca. Niektóre z wykonanych badań wskazują, że produkty z żurawiną mogą pomóc w zwiększaniu dobrego cholesterolu, obniżeniu złego cholesterolu u osób chorych na cukrzycę, zwiększeniu elastyczności naczyń krwionośnych u osób z chorobami serca oraz obniżeniu poziomu homocysteiny we krwi. Pojawia się również pytanie: czy żurawina podnosi ciśnienie krwi? Żurawina może obniżać ciśnienie krwi, wspierając optymalne zdrowie serca.
Czy żurawina jest dobra na jelita czy nie?
Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że włączenie żurawiny do diety może łagodzić potencjalnie negatywne zmiany składu flory bakteryjnej jelit podczas stosowania diety opartej w większości na produktach pochodzenia zwierzęcego. Ponadto stwierdzono zwiększone stężenie kwasów fenolowych i antocyjanów, które wykazują działanie przeciwutleniające. Dzięki tym właściwościom żurawina wspiera zdrowie jelit.
W jakiej postaci żurawina jest najzdrowsza?
Najzdrowsza żurawina to taka, która jest przetwarzana z najmniejszą ilością składników konserwujących. Sok wykonany w 100% z żurawiny, żurawina liofilizowana lub suplementy diety z żurawiną mogą stanowić dobry dodatek do codziennej diety.
Żurawina w suplementach diety
Żurawinę znajdziesz nie tylko w postaci przetworów na sklepowych półkach. Jeśli nie lubisz smaku żurawiny lub masz problem, by wkomponować ją w swoją dietę, pomocne mogą okazać się suplementy diety z żurawiną. Na jakie propozycje warto zwrócić uwagę?
- NOW Foods - Żurawina w kapsułkach
- Olimp - Żurawina Premium w kapsułkach
- Swanson - Żurawina w kapsułkach
Właściwości żurawiny: podsumowanie
Składniki żurawiny to substancje, które w dużej mierze wpływają na jej antyoksydacyjne zastosowanie. Dzięki nim żurawina ma właściwości wspierające utrzymanie optymalnej kondycji układu moczowego, krążenia oraz wielu innych funkcji ciała. Suszona żurawina, liofilizowana lub w soku może być dodatkiem do diety. Możesz także zdecydować się na suplementy diety z żurawiną: odpowiednie suplementy znajdziesz na shaman.pl.
Żródła:
A. Arnarson, Cranberries 101: Nutrition Facts and Health Benefits (https://www.healthline.com/nutrition/foods/cranberries; 08.04.2025)
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
U.S. Department of Agriculture, Cranberries, raw (https://fdc.nal.usda.gov/food-details/171722/nutrients; 08.04.2025)
Teleszko M., Żurawina wielkoowocowa - możliwości wykorzystania do produkcji biożywności, Żywność. Nauka. technologia. Jakość, 2011, 6 (79): 132-141
Baranowska M., Bartoszek A., Antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe własciwości bioaktywnych fitozwiązków żurawiny, Postępy Hig Med Dosw., 2016, 70: 1460-1468
Drużyńska B., Sieradzka B., Majewska E., Kowalska J., Wołosiak R., Derewiaka D., Ciecierska M., Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fig suszonych, Bromat. Chem. Toksykol. - XLIX, 2016, 3: 272-275
Gryszczyńska A., Żurawina amerykańska (Vaccinium macrocarpon) - lek na problemy urologiczne, Przegląd Urologiczny 2010/11/5 (63): 31-40
Komisja Europejska CORDIS, Żurawina może zmniejszać problemy ze zdrowiem jelit u osób spożywających mięso, (https://cordis.europa.eu/article/id/124661-cranberries-may-reduce-gut-health-problems-for-meat-eaters/pl; 08.04.2025)