Koszyk:

-10% NA KATEGORIĘ KONTROLA MASY CIAŁA. WPISZ KOD: 10KG

Jakie witaminy ma winogrono?

Jakie witaminy ma winogrono?

Winogrono to niezwykle smaczna jagoda. Potrafi nie tylko nasycić, ale także zaspokoić pragnienie. Te owoce o słodkim miąższu i niewielkich pestkach są zbierane z winorośli właściwej. Są stosowane w wielu przetworach, takich jak dżemy, soki czy wino. Stanowią także świetną przekąskę na surowo - zarówno świeże, jak i suszone w formie rodzynek. Co zawierają winogrona? Jakie są zdrowotne właściwości winogron? Dowiedz się, jak spożywanie winogron może działać na organizm z poniższego artykułu.

Jakie witaminy zawierają winogrona?

Zielone, czarne, czerwone czy fioletowe - każde z nich to zdrowe przekąski. Co więcej, jedzenie winogron dostarcza organizmowi wielu składników mineralnych i witamin. Witaminy w winogronach to przede wszystkim witamina C i biotyna, ale także ryboflawina, kwas foliowy i witamina A.

  • witamina C - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz odpornościowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E oraz w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, zwiększa przyswajanie żelaza,
  • biotyna - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i metabolizmu makroskładników odżywczych, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych; pomaga zachować zdrowe włosy i skórę oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych,
  • ryboflawina - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i żelaza, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych oraz widzenia, a także w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek; pomaga również zachować zdrową skórę i w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
  • kwas foliowy - pomaga w prawidłowej syntezie aminokwasów, w prawidłowej produkcji krwi, w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny i funkcji psychologicznych, a także pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • witamina A - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza i pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i widzenia, zachować zdrową skórę i w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Winogrona to nie tylko bogate źródło witamin C i biotyny, ale także składników mineralnych. Owoce winogron zawierają wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź i mangan. Składniki odżywcze winogron to także likopen, luteina i zeaksantyna. Dlaczego jeszcze warto jeść winogrona? W ich składzie znajdziesz antyoksydanty i polifenole - w tym resweratrol.

Czy winogrona są bogate w żelazo?

Winogrona zawierają zaledwie 0,2 mg żelaza na 100 g. Choć nie jest to duża ilość, owoce winorośli mogą stanowić wartościowy dodatek do zbilansowanej diety.

Czy winogrona są pełne cukru?

Winogrona zawierają ponad 18 g cukru na 100 g. Jest to stosunkowo dużo w porównaniu z np. jabłkami czy gruszkami, które mają około 10 g w 100 g. Mimo to posiadają one wiele innych składników, przez które winogrona warto spożywać w umiarkowanych ilościach.

Które winogrona są zdrowsze: jasne czy ciemne?

Zawartość witamin w winogronach to nie jedyny powód, by pamiętać o nich w planowaniu zbilansowanej diety. Różne odmiany winogron mogą cechować się nieco odmiennymi właściwościami. Winogrona zawierają przeciwutleniacze - jest ich znacznie więcej w ciemnych winogronach niż jasnych. Jakie właściwości ma ciemny winogron? Jest on źródłem dużej ilości polifenoli, w tym resweratrolu. Czy zielona winogrona są zdrowe? One również zawierają cenne witaminy - m.in C, ale także witaminę K. Przyczynia się ona do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Na co dobry jest winogron?

Winogrona działanie zdrowotne mogą mieć bardzo szerokie. Składniki winogrona mogą działać pozytywnie na wiele aspektów kondycji organizmu. Wiele się mówi o działaniu na serce, ciśnienie krwi czy cukier - sprawdź poniżej, czy wartości odżywcze winogron mają na to wpływ.

Czy winogrona działają przeciwzapalnie?

Często wskazuje się na to, że dzięki obecności polifenoli w winogronach mogą one działać przeciwzapalnie - mogą one redukować liczbę wolnych rodników i zmniejszenie stresu oksydacyjnego, co wpływa na ogólną kondycję organizmu.

Czy winogrona są dobre na serce?

Podobnie jak w przypadku właściwości przeciwzapalnych, polifenole zawarte w winogronach mogą wpływać na utrzymanie optymalnego stanu układu krążenia. Oprócz usuwania wolnych rodników, polifenole, będące bioaktywnymi składnikami pochodzenia roślinnego, mogą przyczyniać się do poprawy funkcjonowania komórek śródnabłonka - którego poprawne działanie jest kluczowe dla układu sercowo-naczyniowego.

Czy winogrona podnoszą ciśnienie krwi?

Nie wykazano bezpośredniego działania winogron na ciśnienie krwi - twierdzi się jednak, że ze względu na wsparcie kondycji układu sercowo-naczyniowego, winogrona mogą także wpływać na zmniejszenie ciśnienia krwi.

Czy winogrona podnoszą cukier we krwi?

Choć winogrona zawierają w sobie dużo cukru - aż 23g na 150g owoców, ich niski lub średni indeks glikemiczny wskazuje, że mogą podnosić poziom cukru we krwi w powolnym lub umiarkowanym tempie. Warto jednak pamiętać, że zbyt duża ilość produktów o niskim IG może wpłynąć na poziom cukru we krwi tak samo, jak jedzenie produktów z wysokim IG: dlatego zaleca się jeść winogrona z umiarem. Czy chory na cukrzycę może jeść winogrona? W niewielkich ilościach jest to dozwolone. Warto jednak dodatkowo skonsultować się z lekarzem.

Czy winogrona są zdrowe?

Winogrona korzystnie wpływają na organizm, dostarczają witamin, składników mineralnych i innych związków. Mogą one stanowić wartościową przekąskę między posiłkami - odżywcze wartości winogron sprawiają, że można uzupełniać nimi dietę. Warto jednak pamiętać, że winogrona należy jeść w umiarkowanych ilościach - podobnie jak wszystkie owoce.

 

Źródła: 

U.S. Department of Agriculture, Grapes, muscadine, raw (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173040/nutrients; 29.04.2024)

U.S. Department of Agriculture, Grapes, green, seedless, raw (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346413/nutrients; 29.04.2024)

Lang A., Groves M., The Top 16 Health Benefits of Grapes, (https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-grapes; 29.04.2024)

McDermott A., Are grapes Good for You? (https://www.healthline.com/health/food-nutrition/are-grapes-good-for-you; 29.04.2024)

WebMD, Health Benefits of Grapes (https://www.webmd.com/diet/health-benefits-grapes; 29.04.2024) 

Juber M., Purple, Green of Red Grapes: Which Are the Healthiest for You? (https://www.medicinenet.com/purple_green_or_red_grapes_which_are_healthiest/article.htm; 29.04.2024) 

Biegańska-Hensoldt S., Rosołowska-Huszcz D., Polifenole w zapobieganiu dysfunkcji śródbłonka naczyń krionośnych, Postepy Hig Med Dosw, 2017;71:227-235