Agrest to niepozorny owoc, który często można znaleźć na lokalnych ogródkach i działkach. Niektórzy jego smak porównują do cierpkiego, ale słodkiego winogrona bądź jabłka. Orzeźwiający, słodko-kwaśny owoc może być jedzony jako przekąska bądź wykorzystywany do dżemów i deserów. To jednak nie wszystko. Może on również wspierać funkcjonowanie organizmu. Sprawdź, jakie owoce agrestu zawierają witaminy i na co spożywanie agrestu pomaga.
Czy agrest ma jakieś witaminy? Witaminy i wartości odżywcze agrestu
Jedzenie owoców agrestu dostarcza wielu ważnych składników dla organizmu. Agrest nie zawiera wiele białka, w 150 g agrestu jest zaledwie 1 gram protein. Ma w sobie jednak 15 gram węglowodanów i 7 gram błonnika. Agrest zawiera liczne witaminy - przede wszystkim:
- witaminę C: pomaga w utrzymaniu prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych, krwi, kości, chrząstki, dziąseł, skóry i zębów; przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; pomaga w prawidłowym funkcjonowania układu nerwowego i odpornościowego, pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym; przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E; zwiększa przyswajanie żelaza,
- witaminę B5 (kwas pantotenowy): przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego; przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych przekaźników; przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie,
- witaminę B6: pomaga w prawidłowej syntezie cysteiny i produkcji czerwonych krwinek; przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz metabolizmu białka i glikogenu; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego; pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny i funkcji psychologicznych; przyczynia się do regulacji aktywności hormonalnej i zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Regularne spożywanie agrestu dostarcza także niewielkich ilości innych witamin. Oprócz witamin agrest zawiera ważne składniki mineralne: miedź, mangan i potas.
Czy agrest ma dużo kalorii? Wartość odżywcza i kaloryczność agrestu
Agrest w zaledwie 150 g ma 66 kcal i mniej niż 1 g tłuszczu. Przy tak niewielkiej ilości kalorii ma w sobie jednak bardzo dużo błonnika, miedzi, manganu, potasu, oraz witamin C, B6 i kwasu pantotenowego. Dzięki temu wszystkiemu agrest jest niskokaloryczną, odżywczą przekąską. Niektórzy twierdzą, że może być spożywane jako wsparcie na diecie podczas odchudzania. Niska zawartość kaloryczna i duża zawartość błonnika sprawiają, że warto spożywać agrest gdy chcesz zmniejszyć ryzyko zachorowalności na otyłość, choroby serca i cukrzycę.
Dlaczego warto jeść agrest? Zdrowotne właściwości agrestu
Agrest działa jako dobry antyoksydant. Przede wszystkim zawiera witaminę C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym; ma także niewielkie ilości witaminy E i fitoskładników, w tym flawonoli i antocyjanów. Antyoksydacyjne zastosowanie agrestu może dobroczynnie wpłynąć na wiele funkcji organizmu. Zdecydowanie warto dodać je do diety i z ich pomocą zastąpić słodycze w jadłospisie.
Czy agrest obniża cukier?
Niektóre badania wskazują, że agrest posiada właściwości, które mogą wspierać regulację cukru we krwi. Przede wszystkim wskazuje się na udział błonnika, który wspiera wolniejsze wchłanianie cukru przez krwiobieg, zapobiegając gwałtownym wzrostom poziomu cukru we krwi. Jako jeden z czynników wskazuje się też, że ekstrakt z agrestu jest inhibitorem związku, który łączy się w jelicie cienkim ze specjalnymi enzymami, utrudniając im przenoszenie cukru z jelit do krwiobiegu. Dodatkowo kwas chlorogenowy, który znajduje się w agreście, może spowalniać wchłanianie węglowodanów i wspierać utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi. Warto jednak pamiętać, że badania nad tym, jaki wpływ ma agrest na poziom cukru we krwi są we wczesnym stadium i niezbędne jest dalsze testowanie hipotez, by potwierdzić bądź nie wskazane wyżej zależności.
Czy agrest obniża ciśnienie?
Jedno z przeprowadzonych badań wykazało, że przyjmowanie suplementów z agrestem może obniżyć stres oksydacyjny, a tym samym poprawić funkcjonowanie śródbłonka w naczyniach krwionośnych (regulując krzepnięcie krwi) i obniżyć poziom cholesterolu. W tym zakresie wykonano jednak niewiele testów i niezbędne są dalsze badania, by potwierdzić to jako obiektywny naukowo fakt.
Czy warto jeść agrest?
Właściwości owoców agrestu nie są jeszcze dobrze przebadane. Jednak, ze względu na dużą ilość witaminy C, B5 i B6, składników mineralnych i błonnika, zdecydowanie warto pamiętać o agreście w codziennym jadłospisie. Dojrzałe owoce agrestu są także niskokaloryczne, co może wspierać redukcję wagi. Sprawdź w najbliższym sklepie, czy agrest się już pojawił - z pewnością okaże się on dobrym zamiennikiem codziennej przekąski.
Źródła:
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
Richards L., 8 benefits of gooseberries, (https://www.medicalnewstoday.com/articles/gooseberry-benefits; 29.08.2024)
U.S. Department of Agriculture, Goodeberries, raw, (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173030/nutrients; 29.08.2024)
Mandl E., 8 Impressive Health Benefits of Gooseberries, (https://www.healthline.com/nutrition/gooseberries; 29.08.2024)