Koszyk:

Wszystkie produkty -15% z kodem BF2022

Jaka suplementacja zimą?

Jaka suplementacja zimą?

 

Zima to szczególna pora roku. To właśnie wtedy śnieg skrzy się na koronach drzew, zasypuje wieloletnie krzewy i ściele się po drogach, tworząc przepiękne pejzaże. Jest to jednak również czas wzmożonego dbania o siebie. Przede wszystkim widać to w ubiorze - nieprzemakalne buty, ciepła kurtka i otulający szyję szal tworzą zestaw, bez którego nie można wyjść z domu. Z kolei po powrocie trzeba rozgrzać się parującą herbatą z cytryną, z malinami bądź z sokiem z czarnego bzu. Oba te zwyczaje mają wspólny mianownik, a jest nim dbanie o zdrowie. By wspomóc organizm podczas niekorzystnej aury sprzyjającej przeziębieniom, warto również zastanowić się, jakie witaminy warto brać zimą.  

Dlaczego w zimie brakuje witamin?

Jesienno-zimowy okres to nie tylko pełen ekscytacji czas, podczas którego wyczekuje się Świąt Bożego Narodzenia. To także moment, gdy po intensywnym lecie mniej dostępne stają się świeże owoce i warzywa. Cierpi na tym nie tylko różnorodność diety, ale też odporność. Dodatkowo mniejsza ilość światła słonecznego sprawia, że mózg zwiększa produkcję melatoniny - hormonu snu. To z kolei wpływa na poziom odczuwanego zmęczenia i szybszą utratę energii. Dlatego dobrym uzupełnieniem diety w tym wymagającym okresie mogą być witaminy i suplementy diety na odporność.

Jakie witaminy warto brać zimą? 

Witaminy są bardzo ważnym składnikiem diety. Pełnią w organizmie szereg funkcji. Pomagają zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i ruchu, biorą udział w procesach metabolicznych, regulują gospodarkę hormonalną i sterują wieloma innymi procesami zachodzącymi w organizmie. Dlatego podczas jesienno zimowego okresu, kiedy może spaść Twoja odporność, w pierwszej kolejności warto pamiętać o diecie bogatej w witaminy lub dostarczać je profilaktycznie wraz z preparatami dostępnymi na rynku. 

Na zimę najlepiej suplementować witaminy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpronościowego. Są to witaminy A, B12, B6, C i D. Są one odpowiedzialne nie tylko za utrzymanie odpowiedniej kondycji organizmu w jesienno-zimowych warunkach, ale  pełnią też inne, korzystne dla organizmu, funkcje - na przykład redukują zmęczenie i wspierają prawidłową pracę układu nerwowego.

Jakiej witaminy najbardziej brakuje w zimie? 

Zima to czas, kiedy najbardziej brakuje światła słonecznego. Słońce wstaje dużo później, niż latem i wcześniej schodzi z nieba. Często też chowa się za deszczowymi chmurami. A kiedy już się pojawia, tryb życia człowieka, który przez większość tygodnia pracuje, nie pozwala mu z niego w pełni skorzystać. Coraz to mroźniejsze dni sprawiają też, że raczej sięgasz po więcej warstw - na sweter narzucasz kurtkę, a przed wyjściem pamiętasz o nałożeniu czapki i otuleniu się szalem. Wszystkie te czynniki utrudniają skórze syntezę witaminy D z promieni słonecznych, co może prowadzić do jej deficytu w organizmie. 

Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie przede wszystkim pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale też ma wpływ na funkcjonowanie mięśni i utrzymanie zdrowych zębów. W zimowych warunkach syntezowanie witaminy D przez organizm jest wyjątkowo trudne. Brak nasłonecznienia wywiera istotny wpływ na to, jak efektywnie witamina ta produkowana jest przez ciało, dlatego warto o niej szczególnie pamiętać planując jesienno-zimowy jadłospis. Najbogatszym jej źródłem są tłuste ryby morskie - warto zatem wprowadzić je do diety w większej ilości w chłodniejszym okresie. 

Jaka suplementacja zimą?  

Najlepszym sposobem na zimowe niedobory są zbilansowane posiłki. Można je uzupełniać suplementami, które dodatkowo wzmocnią organizm. Oprócz witamin w różnej postaci, na rynku dostępne są też suplementy na odporność. Są to preparaty, które łączą kilka witamin i składników mineralnych bądź mają w składzie substancje wspierające zachowanie zdrowia. Często możesz też dostać je w dużym opakowaniu, które starczy na dłużej.

Kwasy Omega

Kwasy tłuszczowe to najbardziej skoncentrowane źródło energii, które musi być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. Najbardziej istotne są kwasy omega-3 (do których należą kwas α-linolenowy (ALA), dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA)) i omega 6 (między innymi kwas linolowy (LA) i arachidonowy). Zarówno kwas ALA jak i LA pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu. Z kolei wraz z kwasem EPA pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. 

W naturze kwasy omega najłatwiej znaleźć w algach i morskim fitoplanktonie. Duże ilości kwasu EPA i DHA są też w tłuszczach otrzymywanych z ryb i zwierząt morskich. Niektóre kwasy omega, takie jak ALA, są pochodzenia roślinnego - ich źródłem w diecie są ziarna rzepaku, migdały i zielone warzywa liściaste. Najwięcej kwasów omega-6 znajdziesz w oleju sojowym lub słonecznikowym i żółtkach jaj. Kwasy Omega możesz też dodatkowo suplementować - bogatą ofertę suplementów z kwasami omega znajdziesz TUTAJ

Miód i jego pochodne 

Herbata z miodem i cytryną gości jesienią w każdym domu. Nie bez przyczyny. Skład miodu, choć różni się zależnie do tego, w jaki sposób został pozyskany, w większości tworzą sacharydy pełniące funkcje energetyczne i prebiotyczne. Inne składniki to polifenole, kwas foliowy i pantotenowy, ale też witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Pochodnymi miodu są pyłek pszczeli, propolis i mleczko pszczele. Na rynku znajdziesz je w ich naturalnej formie bądź w formie suplementów - wygodnych do połknięcia kapsułek. 

Kompleksowe wsparcie immunologiczne

W sklepie shaman.pl znajdziesz również kompleksy witamin i suplementy wzbogacające dietę o składniki mineralne, które wspierają odporność organizmu. Przyjmują one różne formy - mogą być to kapsułki, spraye, a nawet żelki. W ich składzie znajdziesz nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale też: 

  • Kwercetynę - ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne; wzmacnia naczynia krwionośne, 
  • Colostrum - wpływa na odporność organizmu i wzmacnia go, 
  • Astaksantynę - działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie,
  • Laktoferynę - ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe.

O czym pamiętać zimą? 

Zimą przede wszystkim warto pamiętać o zbilansowanej diecie, bogatej w warzywa i owoce. Istotna jest też regularna aktywność fizyczna - nawet, jeśli będzie to spacer czy kilka ćwiczeń wykonanych samodzielnie w domu. W życiu ważny jest też balans - po ciężkim dniu w pracy pamiętaj o odpoczynku i zagospodaruj chociaż niewielką część wieczoru na relaks lub hobby. W zdrowym trybie życia ważna jest też odpowiednia ilość godzin snu i nawadnianie się. Wsparciem w jesienno-zimowym okresie mogą być suplementy. Sprawdź pełną ofertę preparatów na odporność na stronie shaman.pl. 

 

Bibliografia:

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
  2. A. Miętka, Witamina D Właściwości i działanie (https://www.woia.pl/dat/attach/1229_witamina-d---wlasciwosci-i-dzialanie---mgr-aleksandra-mietka.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  3. K. Trojan, Rola kwasów omega w diecie oraz wpływ na zdrowie człowieka (https://ooia.pl/sites/default/files/praca_pogladowa.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  4. J. Marwicka, R. Gałuszka, G. Gałuszka, A. Podolska, Ł. Żurawski, K. Niemyska, Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii (http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/04/ke2014.2-3.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  5. A. Kobylińska, K. M. Janas, Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka (http://odpornosc.info.pl/uploads/pdf/kwercetyna.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  6. K. A. Rak, M. Bronkowska, Immunologiczne znaczenie siary (http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2014/hyg-2014-2-249.pdf; dostęp: 20.10.2022) 
  7. E. Pogorzelska, J. Hamułka, A. Wawrzyniak, Astaksantyna - budowa, właściwości i możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej (http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2016/05/01_Pogorzelska.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  8. P. Gajda-Morszewski, K. Śpiewak, Medyczne zastosowania laktoferyny (https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/27790/gajda-morszewski_spiewak_medyczne_zastosowanie_laktoferyny.pdf?sequence=1&isAllowed=y; dostęp: 20.10.2022)