Koszyk:

BRAK POMYSŁU NA PREZENT ŚWIĄTECZNY? PODARUJ BLISKIM ZDROWIE, SPRAWDŹ ZESTAWY SUPLEMENTÓW

Jaka suplementacja zimą?

 

Zima to szczególna pora roku. To właśnie wtedy śnieg skrzy się na koronach drzew, zasypuje wieloletnie krzewy i ściele się po drogach, tworząc przepiękne pejzaże. Jest to jednak również czas wzmożonego dbania o siebie. Przede wszystkim widać to w ubiorze - nieprzemakalne buty, ciepła kurtka i otulający szyję szal tworzą zestaw, bez którego nie można wyjść z domu. Z kolei po powrocie trzeba rozgrzać się parującą herbatą z cytryną, z malinami bądź z sokiem z czarnego bzu. Oba te zwyczaje mają wspólny mianownik, a jest nim dbanie o zdrowie. By wspomóc organizm podczas niekorzystnej aury sprzyjającej przeziębieniom, warto również zastanowić się, jakie witaminy warto brać zimą.  

Dlaczego w zimie brakuje witamin?

Jesienno-zimowy okres to nie tylko pełen ekscytacji czas, podczas którego wyczekuje się Świąt Bożego Narodzenia. To także moment, gdy po intensywnym lecie mniej dostępne stają się świeże owoce i warzywa. Cierpi na tym nie tylko różnorodność diety, ale też odporność. Dodatkowo mniejsza ilość światła słonecznego sprawia, że mózg zwiększa produkcję melatoniny - hormonu snu. To z kolei wpływa na poziom odczuwanego zmęczenia i szybszą utratę energii. Dlatego dobrym uzupełnieniem diety w tym wymagającym okresie mogą być witaminy i suplementy diety na odporność.

Jakie witaminy warto brać zimą? 

Witaminy są bardzo ważnym składnikiem diety. Pełnią w organizmie szereg funkcji. Pomagają zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, nerwowego i ruchu, biorą udział w procesach metabolicznych, regulują gospodarkę hormonalną i sterują wieloma innymi procesami zachodzącymi w organizmie. Dlatego podczas jesienno zimowego okresu, kiedy może spaść Twoja odporność, w pierwszej kolejności warto pamiętać o diecie bogatej w witaminy lub dostarczać je profilaktycznie wraz z preparatami dostępnymi na rynku. 

Na zimę najlepiej suplementować witaminy, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpronościowego. Są to witaminy A, B12, B6, C i D. Są one odpowiedzialne nie tylko za utrzymanie odpowiedniej kondycji organizmu w jesienno-zimowych warunkach, ale  pełnią też inne, korzystne dla organizmu, funkcje - na przykład redukują zmęczenie i wspierają prawidłową pracę układu nerwowego.

Jakiej witaminy najbardziej brakuje w zimie? 

Zima to czas, kiedy najbardziej brakuje światła słonecznego. Słońce wstaje dużo później, niż latem i wcześniej schodzi z nieba. Często też chowa się za deszczowymi chmurami. A kiedy już się pojawia, tryb życia człowieka, który przez większość tygodnia pracuje, nie pozwala mu z niego w pełni skorzystać. Coraz to mroźniejsze dni sprawiają też, że raczej sięgasz po więcej warstw - na sweter narzucasz kurtkę, a przed wyjściem pamiętasz o nałożeniu czapki i otuleniu się szalem. Wszystkie te czynniki utrudniają skórze syntezę witaminy D z promieni słonecznych, co może prowadzić do jej deficytu w organizmie. 

Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie przede wszystkim pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale też ma wpływ na funkcjonowanie mięśni i utrzymanie zdrowych zębów. W zimowych warunkach syntezowanie witaminy D przez organizm jest wyjątkowo trudne. Brak nasłonecznienia wywiera istotny wpływ na to, jak efektywnie witamina ta produkowana jest przez ciało, dlatego warto o niej szczególnie pamiętać planując jesienno-zimowy jadłospis. Najbogatszym jej źródłem są tłuste ryby morskie - warto zatem wprowadzić je do diety w większej ilości w chłodniejszym okresie. 

Jaka suplementacja zimą?  

Najlepszym sposobem na zimowe niedobory są zbilansowane posiłki. Można je uzupełniać suplementami, które dodatkowo wzmocnią organizm. Oprócz witamin w różnej postaci, na rynku dostępne są też suplementy na odporność. Są to preparaty, które łączą kilka witamin i składników mineralnych bądź mają w składzie substancje wspierające zachowanie zdrowia. Często możesz też dostać je w dużym opakowaniu, które starczy na dłużej.

Kwasy Omega

Kwasy tłuszczowe to najbardziej skoncentrowane źródło energii, które musi być dostarczane organizmowi wraz z pożywieniem. Najbardziej istotne są kwasy omega-3 (do których należą kwas α-linolenowy (ALA), dokozaheksaenowy (DHA) i eikozapentaenowy (EPA)) i omega 6 (między innymi kwas linolowy (LA) i arachidonowy). Zarówno kwas ALA jak i LA pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu. Z kolei wraz z kwasem EPA pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. 

W naturze kwasy omega najłatwiej znaleźć w algach i morskim fitoplanktonie. Duże ilości kwasu EPA i DHA są też w tłuszczach otrzymywanych z ryb i zwierząt morskich. Niektóre kwasy omega, takie jak ALA, są pochodzenia roślinnego - ich źródłem w diecie są ziarna rzepaku, migdały i zielone warzywa liściaste. Najwięcej kwasów omega-6 znajdziesz w oleju sojowym lub słonecznikowym i żółtkach jaj. Kwasy Omega możesz też dodatkowo suplementować - bogatą ofertę suplementów z kwasami omega znajdziesz TUTAJ

Miód i jego pochodne 

Herbata z miodem i cytryną gości jesienią w każdym domu. Nie bez przyczyny. Skład miodu, choć różni się zależnie do tego, w jaki sposób został pozyskany, w większości tworzą sacharydy pełniące funkcje energetyczne i prebiotyczne. Inne składniki to polifenole, kwas foliowy i pantotenowy, ale też witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Pochodnymi miodu są pyłek pszczeli, propolis i mleczko pszczele. Na rynku znajdziesz je w ich naturalnej formie bądź w formie suplementów - wygodnych do połknięcia kapsułek. 

Kompleksowe wsparcie immunologiczne

W sklepie shaman.pl znajdziesz również kompleksy witamin i suplementy wzbogacające dietę o składniki mineralne, które wspierają odporność organizmu. Przyjmują one różne formy - mogą być to kapsułki, spraye, a nawet żelki. W ich składzie znajdziesz nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale też: 

  • Kwercetynę - ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne; wzmacnia naczynia krwionośne, 
  • Colostrum - wpływa na odporność organizmu i wzmacnia go, 
  • Astaksantynę - działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie,
  • Laktoferynę - ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe.

O czym pamiętać zimą? 

Zimą przede wszystkim warto pamiętać o zbilansowanej diecie, bogatej w warzywa i owoce. Istotna jest też regularna aktywność fizyczna - nawet, jeśli będzie to spacer czy kilka ćwiczeń wykonanych samodzielnie w domu. W życiu ważny jest też balans - po ciężkim dniu w pracy pamiętaj o odpoczynku i zagospodaruj chociaż niewielką część wieczoru na relaks lub hobby. W zdrowym trybie życia ważna jest też odpowiednia ilość godzin snu i nawadnianie się. Wsparciem w jesienno-zimowym okresie mogą być suplementy. Sprawdź pełną ofertę preparatów na odporność na stronie shaman.pl. 

 

Bibliografia:

  1. Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
  2. A. Miętka, Witamina D Właściwości i działanie (https://www.woia.pl/dat/attach/1229_witamina-d---wlasciwosci-i-dzialanie---mgr-aleksandra-mietka.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  3. K. Trojan, Rola kwasów omega w diecie oraz wpływ na zdrowie człowieka (https://ooia.pl/sites/default/files/praca_pogladowa.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  4. J. Marwicka, R. Gałuszka, G. Gałuszka, A. Podolska, Ł. Żurawski, K. Niemyska, Analiza właściwości miodu pszczelego i jego zastosowanie w dietetyce i kosmetologii (http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/04/ke2014.2-3.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  5. A. Kobylińska, K. M. Janas, Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka (http://odpornosc.info.pl/uploads/pdf/kwercetyna.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  6. K. A. Rak, M. Bronkowska, Immunologiczne znaczenie siary (http://www.h-ph.pl/pdf/hyg-2014/hyg-2014-2-249.pdf; dostęp: 20.10.2022) 
  7. E. Pogorzelska, J. Hamułka, A. Wawrzyniak, Astaksantyna - budowa, właściwości i możliwości zastosowania w żywności funkcjonalnej (http://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2016/05/01_Pogorzelska.pdf; dostęp: 20.10.2022)
  8. P. Gajda-Morszewski, K. Śpiewak, Medyczne zastosowania laktoferyny (https://ruj.uj.edu.pl/xmlui/bitstream/handle/item/27790/gajda-morszewski_spiewak_medyczne_zastosowanie_laktoferyny.pdf?sequence=1&isAllowed=y; dostęp: 20.10.2022)