Koszyk:

BRAK POMYSŁU NA PREZENT ŚWIĄTECZNY? PODARUJ BLISKIM ZDROWIE, SPRAWDŹ ZESTAWY SUPLEMENTÓW

Witamina C

Witamina C - kwas askorbinowy lub L-dehydroaskorbinowy jest najbardziej znaną i popularną witaminą o wielokierunkowym działaniu na organizm człowieka. Witamina C należy do najmniej trwałych witamin. Jest wrażliwa na ogrzewanie, działanie tlenu, enzymów oraz metali. Witamina C cenimy głównie za wspieranie funkcji układu odpornościowego. Bierze ona również udział w produkcji kolagenu, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dzięki zdolnościom antyoksydacyjnym ochrania komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników, pełni ochronę w powstawaniu chorób serca i naczyń krwionośnych.

 Jej główne funkcje to:

  • Stymulacja wytwarzania kolagenu
  • Udział w syntezie hormonów i transmiterów
  • Zwiększenie przyswajalności niehemowego żelaza
  • Wzmaganie detoksykacji i odporności ustroju
  • Przeciwdziałanie procesom peroksydacyjnym zainicjowanym przez wolne rodniki
  • Metabolizm lipidów oraz profilaktyka niedokrwiennej choroby serca
  • Zmniejszenie szkodliwego działania chemicznych procesów utleniania – tzw. przeciwutleniacz
  • Zdolność zapobiegania kancerogenezie i hamowania jej we wczesnych stadiach

Objawy i skutki niedoborów :

  • Osłabienie organizmu, łatwe męczenie
  • Utrata łaknienia
  • Podatność na infekcje
  • Zmniejszona wydolność organizmu, bóle mięśni i stawów
  • Zaburzenia tolerancji na zmiany temperatur
  • Krwawienie z dziąseł i szkorbut
  • Zmiany aterogenne oraz podwyższone ciśnienie krwi
  • Zmiany miażdżycowe i nowotworowe

Nadmiar:

  • Wydalany z moczem
  • Może powodować biegunki i tworzenie kamieni nerkowych
  • Organizm adaptucje do dużych dawek

Witamina C występuje w produktach roślinnych, głównie w warzywach i owocach.

Główne źródła w żywności:

  • Owoce dzikiej róży – 250 – 800 mg
  • Czarna porzeczka – 150 – 300 mg
  • Nać pietruszki – 269 mg/ 100 g
  • Papryka – 120 – 200 mg
  • Kapusta – 35 – 70 mg
  • Truskawki – 46 – 90 mg

 

Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa duży wysiłek fizyczny, stres, palenie tytoniu, picie alkoholu, infekcje, cukrzyca.
Zapotrzebowanie dla kobiet 75 mg/ dzień, mężczyźni 90 mg/dzień.