Koszyk:
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • SPRAWDŹ PROMOCJE: ZDROWE PRZEKĄSKI, CUKRY I SŁODZIKI - TANIEJ

    Witamina C

    Witamina C

    Witamina C - kwas askorbinowy lub L-dehydroaskorbinowy jest najbardziej znaną i popularną witaminą o wielokierunkowym działaniu na organizm człowieka. Witamina C należy do najmniej trwałych witamin. Jest wrażliwa na ogrzewanie, działanie tlenu, enzymów oraz metali. Witamina C cenimy głównie za wspieranie funkcji układu odpornościowego. Bierze ona również udział w produkcji kolagenu, przyczynia się do prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Dzięki zdolnościom antyoksydacyjnym ochrania komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników, pełni ochronę w powstawaniu chorób serca i naczyń krwionośnych.

     Jej główne funkcje to:

    • Stymulacja wytwarzania kolagenu
    • Udział w syntezie hormonów i transmiterów
    • Zwiększenie przyswajalności niehemowego żelaza
    • Wzmaganie detoksykacji i odporności ustroju
    • Przeciwdziałanie procesom peroksydacyjnym zainicjowanym przez wolne rodniki
    • Metabolizm lipidów oraz profilaktyka niedokrwiennej choroby serca
    • Zmniejszenie szkodliwego działania chemicznych procesów utleniania – tzw. przeciwutleniacz
    • Zdolność zapobiegania kancerogenezie i hamowania jej we wczesnych stadiach

    Objawy i skutki niedoborów :

    • Osłabienie organizmu, łatwe męczenie
    • Utrata łaknienia
    • Podatność na infekcje
    • Zmniejszona wydolność organizmu, bóle mięśni i stawów
    • Zaburzenia tolerancji na zmiany temperatur
    • Krwawienie z dziąseł i szkorbut
    • Zmiany aterogenne oraz podwyższone ciśnienie krwi
    • Zmiany miażdżycowe i nowotworowe

    Nadmiar:

    • Wydalany z moczem
    • Może powodować biegunki i tworzenie kamieni nerkowych
    • Organizm adaptucje do dużych dawek

    Witamina C występuje w produktach roślinnych, głównie w warzywach i owocach.

    Główne źródła w żywności:

    • Owoce dzikiej róży – 250 – 800 mg
    • Czarna porzeczka – 150 – 300 mg
    • Nać pietruszki – 269 mg/ 100 g
    • Papryka – 120 – 200 mg
    • Kapusta – 35 – 70 mg
    • Truskawki – 46 – 90 mg

     

    Zapotrzebowanie na witaminę C zwiększa duży wysiłek fizyczny, stres, palenie tytoniu, picie alkoholu, infekcje, cukrzyca.
    Zapotrzebowanie dla kobiet 75 mg/ dzień, mężczyźni 90 mg/dzień.

     

    Zapisz się do newslettera i zyskaj 20 zł rabatu na pierwsze zakupy za min. 180 zł!

    Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera i informacji handlowych od Sklepu Shaman tj. Joanny Śniegockiej, Administratora Danych Osobowych, prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą Shaman z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Zgoda jest dobrowolna. Możesz cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Masz prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, wniesienia skargi do organu nadzorczego lub przeniesienia danych. Administrator przetwarza dane zgodnie z Polityką Prywatności.

    Na Twój e-mail przesłaliśmy kod zniżkowy na rabat 20 zł