Koszyk:

Czy grzyby mają witaminy?

 Czy grzyby mają witaminy?

Choć często w świecie kulinarnym grzyby zaliczane są do warzyw to w rzeczywistości tworzą one odrębne królestwo organizmów. Zalicza się do niego ponad 14 000 gatunków (choć istnieje przekonanie, że na świecie może istnieć nawet 1,5 miliona nieodkrytych rodzajów grzybów). Wśród nich 300 gatunków to grzyby jadalne, a w Polsce powszechnie spożywa się około 40 z nich. Pomimo tego, że grzyby cieszą się popularnością w okresie jesiennym, często spotyka się przekonanie, że dodaje się je do potraw głównie ze względu na ich walory smakowe, gdyż nie niosą ze sobą żadnych wartości odżywczych. Czy naprawdę nie mają żadnych wartości odżywczych? Okazuje się, że wręcz przeciwnie - wszystkie grzyby jadalne zawierają znaczną ilość składników odżywczych! Przekonaj się, dlaczego jeszcze warto włączyć grzyby do swojej diety. Przeczytaj artykuł i poznaj ich właściwości.

Czy grzyby leśne mają witaminy? 

Podgrzybki, borowiki czy kurki to tylko część gatunków grzybów, które jak po deszczu porastają polskie lasy w okresie jesiennym. Najwięcej grzybów pojawia się między sierpniem a październikiem - wówczas wiele osób samodzielnie wybiera się na leśne wędrówki w ich poszukiwaniu bądź kupuje swoje ulubione gatunki u sprawdzonych dostawców. Wbrew powszechnemu przekonaniu grzyby to nie tylko smakowity dodatek do potraw. Grzyby są bogate w witaminy, które wspomagają utrzymanie zdrowej i zbilansowanej diety. Jakie dokładnie witaminy znajdziemy w leśnych grzybach? Są to m.in.:

  • witaminy z grupy B - w szczególności niacyna (witamina B3 przyczyniająca się do  utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego) oraz ryboflawina (witamina B2, która pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia), 
  • witamina C - bierze udział w produkcji kolagenu, 
  • witamina D - stanowi wsparcie w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • witamina  E - pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.

 

Jakie grzyby mają najwięcej witamin?

Obfitość gatunków leśnych grzybów skutkuje tym, że każdy z nich posiada charakterystyczny aromat, który wyróżnia go spośród innych. Niektóre z nich kryją w sobie nie tylko doskonałe walory smakowe. Grzyby są bogate w składniki odżywcze i witaminy. To właśnie przez ich właściwości i wartości odżywcze zdecydowanie warto włączyć je do diety. Dla przykładu, najbardziej popularne grzyby - borowiki szlachetne, są cenione nie tylko ze względu na intensywny smak i mięsistą konsystencję, lecz także za bogactwo witamin z grupy B w składzie. Te związki odpowiadają za szereg istotnych dla organizmu aspektów np. pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego czy odpornościowego. Natomiast popularny maślak zwyczajny to cenne źródło witamin C oraz E.

Wybierając grzyby, warto kierować się w pierwszej kolejności bezpieczeństwem i rozsądkiem. Wiele gatunków grzybów leśnych różni się od siebie jedynie subtelnymi szczegółami (np. występowaniem blaszki pod kapeluszem). Z tego względu łatwo pomylić jadalne rodzaje z tymi trującymi. Jeśli nie jesteś pewien swoich umiejętności w rozpoznawaniu tych różnic, warto zrezygnować ze zbierania grzybów na własną rękę i nabyć je od zaufanych dostawców oferujących grzyby świeże czy grzyby suszone. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości możesz dodatkowo skonsultować się z lokalną stacją sanitarno-epidemiologiczną, aby potwierdzić, czy grzyby są odpowiednie do spożycia. Pamiętaj, że bezpieczeństwo i zdrowie są priorytetem, dlatego warto podejść do zbierania i spożywania grzybów z pełną odpowiedzialnością.

Czy grzyby są zdrowe?

Grzyby to nie tylko witaminy. Grzyby są bogate w minerały - w ich składzie znajdziesz np.: potas, fosfor czy magnez. Te mikroelementy pełnią istotną rolę, wspomagając procesy regulacji ciśnienia krwi. Pomagają także utrzymać zdrowy stan kości oraz przewodów nerwowych. Ponadto, w zależności od gatunku grzybów, w mniejszych ilościach pojawiają się również inne minerały, np. miedź, cynk, żelazo czy selen. Te pierwiastki z kolei stanowią wartościowe wsparcie dla utrzymania równowagi w organizmie, wspierając pracę układu immunologicznego oraz procesów metabolicznych.

Warto jednak pamiętać, że zdrowy styl życia obejmuje różnorodność w diecie. Grzyby, choć cenne pod względem składników odżywczych, mogą w nadmiarze okazać się ciężkostrawne. Dzieje się tak dlatego, że ich komórki zazwyczaj zbudowane są z chityny, której organizm ludzki nie jest w stanie naturalnie strawić. Dobrą praktyką będzie uwzględnienie grzybów w posiłkach maksymalnie dwa razy w tygodniu. Na spożycie grzybów powinny uważać w szczególności kobiety w ciąży oraz osoby starsze. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości warto skorzystać z wiedzy specjalisty np. dietetyka, który pomoże w skomponowaniu diety, mając na uwadze indywidualne potrzeby Twojego organizmu.

Ile kalorii mają grzyby jadalne?

Czy grzyby są kaloryczne? To pytanie zadaje sobie wiele osób szczególnie w trakcie sezonu jesiennego. Jeśli zastanawiasz się, ile kalorii mają grzyby, to warto zacząć od tego, że ich wartość energetyczna zależy od ich gatunku. Przeciętnie, grzyby dostarczają od 50 do 70 kcal na 100 gramów produktu. Ich niska kaloryczność wiąże się z dużą ilością wody w składzie - często stanowi ona ok. 70% (niektóre gatunki grzybów mają jej nawet 90%) objętości grzybów. To sprawia, że grzyby są niskokaloryczne.

Oprócz wody, w pozostałej części masy grzybów znajdziesz białko o wysokiej przyswajalności oraz błonnik. Zawartość białka w grzybach sprawia, że mogą one wspierać budowę i regenerację tkanek. Z kolei jeśli chodzi o błonnik, grzyby w niego bogate mogą wspierać utrzymanie zdrowego trawienia poprzez regulację perystaltyki jelit. 

Jak przyrządzić grzyby?

Wiesz już, dlaczego warto jeść grzyby. W jaki jednak sposób można je przyrządzić? Grzyby w kuchni można wykorzystywać na wiele sposobów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań głównych, sosów czy zup. Przygotowując potrawy ze świeżych grzybów należy pamiętać o tym, że zbyt długa obróbka termiczna (smażenie, pieczenie, gotowanie) pozbawia owocniki grzybów składników odżywczych. 

Chcesz cieszyć się aromatycznym smakiem grzybów nie tylko w okresie jesieni? Najlepszą metodą ich przechowywania jest ich suszenie grzybów - pozwala nie tylko znacznie wydłużyć ich użyteczność (nawet do roku przy odpowiednim przechowywaniu) bez znacznej utraty wartości odżywczych, ale także jeszcze bardziej wydobywa ich walory smakowe. Równie popularne jest ich mrożenie czy wykorzystywanie do różnego rodzaju przetworów (np. grzyby marynowane czy w zalewie octowej). Dzięki tak wielu sposobom przechowywania i spożycia, z pewnością wybierzesz ten, który najlepiej dopasuje się do Twojego gustu.

Suplementy z grzybami: shiitake, kordyceps, reishi i chaga

Myśląc o grzybach, z pewnością przypominają Ci się świąteczne potrawy takie jak aromatyczna zupa grzybowa, pierogi czy uszka. Grzyby są istotnym składnikiem w polskiej kuchni, jednak na świecie wykorzystuje się je także w innych celach. Jakich? Od tysięcy lat są znane jako istotny element medycyny chińskiej,  a ich uprawa jest głęboko zakorzeniona w tradycji wielu krajów Azji. W tych rejonach uchodzą za "grzyby lecznicze". Odpowiadają nie tylko za nadawanie potrawom charakterystycznego smaku umami. Są także wykorzystywane jako składniki wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Z tego względu w ofercie shaman.pl znajdziesz wiele rodzajów grzybów w postaci suplementów diety. Szczególne właściwości przypisuje się grzybom takim jak:

  • Shiitake - w Japonii grzyby shiitake bywają nazywane “eliksirem życia”. Zawierają bogactwo witamin i składników odżywczych. Znajdziesz w nich m.in. przeciwutleniacze, które mogą chronić organizm przed stresem oksydacyjnym, a tym samym przed negatywnym wpływem wolnych rodników.

  • Kordyceps - a właściwie kordyceps chiński jest grzybem, o wyjątkowym cyklu życiowym. Jego grzybnia w początkowej fazie wzrostu osadza się na owadach, atakując ich ciała. Ten wyjątkowy proces sprawia, że kordyceps zawiera wiele składników odżywczych takich jak np.: aminokwasy, kwasy tłuszczowe czy witaminy. Preparaty z kordycepsem stosuje się najczęściej w celu zwiększenia odporności.

  • Reishi (lub lakownica żółtawa) - po ten gatunek grzyba sięgają często osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu, czyli LDL. Ponadto ekstrakty z reishi mogą okazać się wsparciem dla układu immunologicznego, dzięki zawartości beta-glukanu.

  • Chaga (inaczej: błyskoporek podkorowy) - ten gatunek jest z kolei nazywany “grzybem długowieczności”. Związki aktywne w składzie chaga wykazują cenne właściwości dla organizmu. Suplementacja zawierająca ten składnik może wspomagać zarówno działanie układu odpornościowego, jak i wpływać na codzienne samopoczucie.

 

Grzyby leśne (i nie tylko) - dlaczego warto po nie sięgać ?

Grzyby leśne to zdecydowanie jeden ze smaków jesieni. Warto jednak zadbać o to, by włączyć je na stałe do jadłospisu bez względu na porę roku. Witaminy, minerały i ich niska kaloryczność sprawiają, że są doskonałym uzupełnieniem zdrowej diety. Odpowiedzialne zbieranie, umiejętne przygotowanie oraz wybór właściwych metod przechowywania sprawią, że będziesz cieszyć się smakiem grzybów przez wiele miesięcy. Jeśli natomiast nie przepadasz za ich charakterystycznym aromatem, możesz zawsze wesprzeć swój organizm, sięgając po grzyby w wygodnej formie suplementów. Składniki odżywcze w grzybach tego typu mogą wspierać Twój optymalny stan zdrowia.