Banany to smaczne owoce, które często stanowią sycąca przekąskę w ciągu dnia. Są także częścią wielu przepisów na różnego typu desery. W Polsce jest to trzeci najczęściej kupowany owoc. Jest dostępny całorocznie, ma przystępną cenę oraz wiele wartości odżywczych, które warto poznać. Sprawdź, jakie banany mają witaminy, ile kalorii ma banan i ile cukru ma banan, a także na co pomaga jedzenie bananów.
Co nam daje banan? Banan: witaminy i minerały
Banany to owoce, które są znane jako źródło potasu. W 100 g bananów znajduje się aż 358 mg tego składnika. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, ale też w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. To jednak nie jedyny składnik, który zawierają. Oprócz potasu, w 100 g bananów, owoce te zawierają również niewielkie ilości magnezu (27 mg) i fosforu (22 mg). Jeśli zaś chodzi o witaminy, banany mają:
- foliany - pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów i produkcji krwi, pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- cholinę - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny i tłuszczów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby,
- witaminę A - pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i widzenia, pomaga zachować zdrową skórę, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek,
- witaminę C - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E, zwiększa przyswajanie żelaza.
Banany zawierają również śladowe ilości witamin z grupy B oraz luteinę i zeaksantynę - pochodne karotenów, które mogą mieć działanie przeciwdziałające stresowi oksydacyjnemu.
Czy banany zawierają dużo cukru? Ile cukru ma banan?
Banany w 100 g zawierają 12,2 g cukrów, w tym największy udział ma glukoza i fruktoza. Oprócz winogron, mango i fig, banany uznaje się za owoce z największą zawartością cukrów.
Ile kalorii ma banan?
Banan to owoc, który w 100g zawiera 89 kcal. To sprawia, .że jest on uznawany za jeden z najbardziej kalorycznych owoców. Warto jednak pamiętać, że posiada on wiele ważnych składników pokarmowych i powinien być częścią zbilansowanej diety.
Na co mają wpływ banany?
Ze względu na właściwości odżywcze bananów są one uznawane nie tylko za źródło potasu, ale także wielu innych składników. Z tego względu regularne spożywanie bananów w jadłospisie może wspierać wiele funkcji organizmu, dostarczając potrzebnych mu wartości odżywczych. Na co może wpływać jedzenie bananów?
- ze względu na dużą ilość błonnika może pomóc regulować apetyt i wspierać trawienie,
- banany mają wysoki poziom potasu, co może wspierać utrzymanie odpowiedniego ciśnienia krwi,
- duża ilość przeciwutleniaczy wpływa na niwelowanie zbyt dużej ilości wolnych rodników,
- łatwo przyswajalne węglowodany, potas i magnez sprawiają, że spożycie bananów może wspierać sportowców po wysiłku fizycznym, wpływając na zmniejszenie skurczy mięśni i bólu związanego z ćwiczeniami.
Czy banany są dobre na jelita?
Dojrzałe banany mają w sobie duże ilości błonnika, z tego względu mogą one wspierać poprawne działanie układu trawiennego, w tym jelit. Pobudza je do działania i wpływa na ich pracę, usuwając toksyny i zalegające resztki pokarmu. Banany pomagają zatem w prawidłowej pracy jelit.
Jakie witaminy ma banan: podsumowanie
Banan dostarcza wielu ważnych dla organizmu człowieka witamin, w tym cholinę, foliany, witaminę A i C. Zawiera także potas, magnez i fosfor, co pozytywnie wpływa na utrzymanie optymalnej kondycji organizmu, jego narządów i układów. Banany pomagają dostarczać ciału również błonnika, dzięki czemu banan poprawia perystaltykę jelit. Banany mają właściwości, które sprawiają, że zdecydowanie warto pamiętać o nich w diecie: mogą być świetną przekąską, ale także składnikiem wielu dań i deserów.
Żródła:
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
Bjarnadottir A., Shoemaker S., 11 Evidence-Based Health Benefits of Bananas, (https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-bananas; 05.09.2024)
Arnarson A., Bananas 101: Nutrition Facts and Health Benefits, (https://www.healthline.com/nutrition/foods/bananas; 05.09.2024)
Rewucka A., Hamułka J., Ocena dostępności oraz składu suplementów diety zawierających ksantofile - luteinę, zeaksantynę i astaksantynę, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 3 (124), 87-99
U.S. Department of Agriculture, Bananas, raw, (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173944/nutrients; 05.09.2024)
Balraj G., Preethi P., Selvaraj R., Banana (Musa sp.), Tropical Fruit Crops: Theory to Practical 2021, 43-114