Cukier to słodki i nieodłączny składnik diety. Znajduje się zarówno w owocach oraz warzywach, jak i innych, przetworzonych produktach spożywczych. Często bywa ukryty w ich składzie - tak, że nawet nie zauważasz, kiedy dostarczasz go organizmowi w zbyt dużej ilości. W celu utrzymania zrównoważonej diety i zdrowego stylu życia, warto świadomie planować dietę, a w tym również wybierać źródła cukru. W tym artykule zaprezentujemy Ci najpopularniejsze zamienniki tradycyjnego białego cukru. Zachęcamy do lektury!
Czym zastąpić cukier w diecie? Lista zdrowych zamienników cukru
Cukier pełni nie tylko funkcję nadawania smaku w diecie, ale ma także inne istotne właściwości. Przede wszystkim stanowi jedno z podstawowych źródeł energii, która wykorzystywana jest przez mięśnie oraz inne narządy, takie jak nerki, serce, wątroba czy mózg. Największe ilości energii dostarcza cukier w formie złożonej (np. skrobia). Ten rodzaj zapewnia równomierne uwalnianie energii przez cały dzień.
W codziennej diecie znacznie częściej pojawiają się jednak cukry proste takie jak fruktoza, sacharoza (występująca m.in. w cukrze stołowym) czy laktoza. Składają się one z jednej lub z dwóch cząsteczek i są szybko wchłaniane przez organizm. Taka budowa wpływa na nagły wzrost poziomu glukozy we krwi. Nadmierne spożycie tego składnika, zwłaszcza w postaci białego cukru, może okazać się szkodliwe dla zdrowia. Przyczynia się m.in. do powstawania nadwagi, zaburzeń równowagi lipidowej oraz podwyższenia poziomu cholesterolu. Warto zatem szukać alternatyw dla tradycyjnego cukru, które pozwolą cieszyć się słodkim smakiem potraw i napojów bez obaw o negatywne skutki. Czym można zastąpić cukier? Który zamiennik cukru jest najzdrowszy? Poznaj najchętniej wybierane zamienniki cukru i przekonaj się, jakie dodatkowe korzyści dla Twojego ciała może przynieść ich regularne spożywanie.
Erytrytol - zamiennik cukru dla diabetyków
Erytrytol (lub erytrol) to naturalny słodzik należący do grupy alkoholi wielowodorotlenowych. W niewielkich ilościach można go znaleźć w owocach np. w gruszkach. Na potrzeby spożywcze produkowany jest najczęściej z kukurydzy i skrobi. Erytrytol jest co prawda odrobinę mniej słodki niż biały cukier, jednak jest także około 20 razy mniej kaloryczny (24 kcal w 100 g). Dzięki temu można stosować go w większej ilości bez obaw o przybranie na wadze. Ponadto, poza możliwością zastosowania jako zamiennik cukru w ciastach, deserach i napojach, wykazuje on również pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po ten słodzik?
Spożycie erytrytolu nie powoduje nagłego wzrostu glukozy we krwi. Z tego względu jest często wybierany przez osoby zmagające się z cukrzycą czy insulinoodpornością. Sięgający po erytrytol często zauważają także zmniejszenie poczucia głodu i łaknienia, co może być szczególnie korzystne dla tych, którzy dążą do utrzymania wagi czy po prostu zachowania zdrowej diety.
Brzozowy ksylitol - popularny zamiennik cukru
Ksylitol od dłuższego czasu cieszy się dużą popularnością jako alternatywa dla cukru. Jakie czynniki sprawiły, że stał się on rozpoznawalny? Ksylitol należy do tej samej grupy składników co erytrytol i może być pozyskiwany na różne sposoby. Naturalnie otrzymywany jest z brzozy, a dokładniej z soku brzozowego. Zamiennie powstaje także w wyniku fermentacji kukurydzy. Najczęściej po ksylitol sięgają osoby stosujące dietę redukcyjną - ma on o połowę mniej kalorii niż sacharoza (czyli zwykły cukier stołowy). Ponadto, cukier brzozowy ma niski indeks glikemiczny, co oznacza, że spożycie go nie prowadzi do nagłego wzrostu poziomu insuliny.
W połączeniu ze zbilansowaną oraz różnorodną dietą, zastąpienie cukru ksylitolem może przynieść dodatkowe korzyści dla Twojego organizmu. Cukier brzozowy jest bezpiecznym zamiennikiem cukru - może pomagać w lepszym wchłanianiu niektórych minerałów. Ponadto, ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze, jest często stosowany dla utrzymania higieny jamy ustnej i w zapobieganiu próchnicy.
Stewia - naturalna substancja słodząca
Poszukując alternatywy dla cukru, warto również przyjrzeć się stewii. Ta pochodząca z Paragwaju roślina uważana jest za najsłodszą na świecie. I słusznie, ponieważ w jej składzie znajdują się substancje, które czynią jej liście nawet 300 razy bardziej słodszą od cukru. W dodatku stewia jest praktycznie pozbawiona kalorii. W jakiej formie wykorzystywać stewię w kuchni? Ten zamiennik cukru białego można stosować w najbardziej naturalnej formie, czyli w postaci świeżych lub suszonych liści. Bardziej praktyczną formą mogą okazać się jednak preparaty w płynie, w proszku czy tabletkach. Wszystkie te formy oraz różne pojemności słodzików ze stewią znajdziesz w ofercie shaman.pl.
Co jeszcze zamiast cukru? Lista zdrowych zamienników cukru
Ksylitol, erytrol czy stewia to jednak nie wszystkie słodziki, które mogą pomóc zmniejszyć codzienne spożycie cukru białego. Jak jeszcze ograniczyć przyjmowanie zbyt dużych ilości cukru białego? Poniżej znajduje się lista zdrowych zamienników cukru. Część z nich z pewnością już znasz, część z nich może Cię zaskoczyć - sprawdź.
- miód - to jeden z tradycyjnych zamienników cukru, który często wykorzystywany jest w kuchni polskiej. Wybierając miód jako słodzik, należy jednak pamiętać, że składa się on także z cukrów prostych, które szybko wchłaniają się do krwi. Ponadto jedna łyżeczka miodu zawiera ok. 40 kcal, a tym samym dostarcza więcej kalorii niż zwykły biały cukier. Naturalny miód jest jednak bogaty w składniki, które pomagają w zwalczaniu bakterii i grzybów (dlatego dodaje się go np. do herbaty na przeziębienie). Na miód warto postawić także wtedy, gdy zależy Ci na urozmaiceniu diety. Jego różne rodzaje (np. lipowy czy wielokwiatowy) cechują się różnorodną gamą smakową.
- melasa - to produkt, który powstaje w wyniku rafinacji cukru trzcinowego bądź buraczanego. Właśnie dlatego zawiera składniki, których cukier został pozbawiony w tym procesie. Są to m.in. żelazo, magnez, wapń czy cynk. Co ciekawe, melasa występuje w formie ciemnego syropu i dzięki takiej formie świetnie sprawdzi się zarówno jako składnik ciast, kremów czy owsianek.
- syrop klonowy - pozyskiwany z pnia klonu słodki syrop początkowo cieszył się największą popularnością w Kanadzie, ale z czasem stał się popularnym dodatkiem do deserów na całym świecie. Choć podobnie jak w białym cukrze, w jego składzie przeważa głównie sacharoza, to zawiera on dodatkowo wiele wartościowych składników (np. magnez, wapń, potas). Ponadto jest on mniej kaloryczny - jedna łyżeczka dostarcza około 13 kalorii.
- syrop z agawy - nazywany jest wegańskim miodem. Ma jednak znacznie niższy indeks glikemiczny niż miód pszczeli. W jego składzie znajdują się witaminy z grupy A,B i K, a także żelazo i wapń. Nie oznacza to jednak, że zawsze będzie on najlepszą alternatywą. Ten syrop do słodzenia, szczególnie ten produkowany na szeroką skalę, zawiera duże ilości fruktozy, która spożywana w nadmiernej ilości przyczynia się m.in. do zaburzenia poczucia sytości i przybieraniu na wadze. Warto więc stosować ten rodzaj cukru z umiarem.
- cukier/syrop daktylowy - cukier z daktyli jest zdecydowanie mniej znany niż inne słodzidła, jednak zdecydowanie warto zastanowić się nad dodaniem go do diety. Daktyle zawierają sporo substancji odżywczych, np. witamin z grupy B, A, C i K. Co więcej, taki cukier możesz zrobić samodzielnie w domu - wystarczy wysuszyć w piekarniku owoce i następnie je zblendować.
Czym zastąpić cukier do kawy?
Miłośnicy kawy dzielą się na dwie grupy - na tych, którzy preferują niesłodzoną filiżankę tego napoju o poranku oraz na tych, którzy nie wyobrażają sobie jej smaku bez chociaż łyżeczki cukru. Jeśli należysz do tej drugiej grupy i wypijasz kilka kaw w ciągu dnia, łatwo przy okazji słodzenia kawy doprowadzić do nadmiernego spożywania cukru. Jak się przed tym uchronić nie rezygnując jednocześnie z ulubionego napoju? W tym celu możesz zastąpić słodzidło jednym z zamienników, np. stewią czy ksylitolem. Jeśli przy okazji chcesz dodać odrobinę różnordoności do smaku swojej kawy, warto sięgnąć po smakowy słodzik w płynie. Na shaman.pl znajdziesz m.in. produkty Flavo Drops od Applied Nutrition w różnorodnej gamie smakowej. Czekolada, karmel czy wanilia - która wersja okaże się Twoją ulubioną?
Najlepsze zamienniki - co zamiast cukru?
W dzisiejszych czasach wybór zamienników cukru jest niezwykle różnorodny, co daje dużą swobodę w dopasowaniu ich do własnych preferencji. Erytrytol, ksylitol, stewia, miód, melasa - to tylko część zdrowych alternatyw, jakie możesz wybrać. Każda z nich ma swoje unikatowe właściwości, smak i wartości odżywcze. Dzięki temu z pewnością znajdziesz swój ulubiony zamiennik, który spełni Twoje oczekiwania pod względem zdrowia, diety i gustu. W ofercie shaman.pl znajdziesz wiele naturalnych alternatyw dla białego cukru - sprawdź, jakie substancje intensywnie słodzące znajdziesz w pełnej ofercie.