Koszyk: 0,00 zł
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • ODBIERZ ZNIŻKĘ 15 ZŁ NA WITAMINY I MINERAŁY DLA KOBIET LUB MĘŻCZYZN PRZY ZAMÓWIENIU ZA MIN. 180 ZŁ. KOD PROMOCYJNY: WALENTYNKI

    Cukier niejedno ma imię

    Cukier niejedno ma imię

    Współczesny człowiek przyzwyczajony jest do smaku słodkiego. Już od dziecka kształtujemy swoje nawyki żywieniowe i bardzo często przyzwyczajamy się właśnie do cukru. To co słodkie kojarzy się z czym przyjemnym, delikatnym, kuszącym, swego rodzaju nagrodą.

    Należy jednak pamiętać, że podaż węglowodanów prostych w naszej diecie nie powinny dostarczać więcej niż 10 % zapotrzebowania energetycznego. 
    Niestety często całkiem nieświadomie spożywamy nadwyżki kalorii pochodzące z "cukru", którego nie widzimy. Dzieje się tak, ponieważ z pozoru zdrowe płatki śniadaniowe, soki, owocowe czy beztłuszczowe jogurty, serki, puszkowane owoce, batony typu „fit”, musli, ciastka śniadaniowe, gotowe owsianki w swoim składnie zawierają spore ilości cukru. Jak to możliwe skoro nie ma go w składzie?

     Cukier niejedno ma imię, bo kryje się również pod hasłami:
    • Glukoza
    • Syrop glukozowy
    • Syrop glukozowo-fruktozowy
    • Aspartam
    • Sacharoza 
    • Maltoza
    • Maltodekstryny 
    • Dekstryny
    • Dekstroza
    • Ksyloza
    • Laktoza
    • Melasa
    • Miód
    • Trzcina cukrowa
    • Nektar z agawy 
    • Słód jęczmienny
    • „słodzone sokiem z owoców”
    • „bez dodatku cukru krystalicznego”
    • „z fruktozą”
    • „zawiera naturalny cukier z owoców”

     

    Musimy pamiętać, że nadmierne spożycie cukru, przy wysokim udziale tłuszczów w diecie i niskiej aktywności fizycznej prowadzi do odkładania nadmiaru wytwarzanej egerii w tkance tłuszczowej, następnie nadwagi i otyłości. Nadmiar cukrów w diecie prowadzi również do występowania chorób serca, nadciśnienia, miażdżycy, insulinooporności a w konsekwencji cukrzycy, próchnicy zębów, nadpobudliwości, a także zwiększenia częstotliwości występowania nowotworów.

     

    Słodziki to związki chemiczne mające słodki smak. Stosowane są w celu zastąpienie zwykłego cukru spożywczego w diecie. Ich główną zaletą jest to że, są bezkaloryczne, dzięki czemu pomagają w obniżeniu spożycia energii. Można je dodawać dosłownie wszędzie, ponieważ występują w różnych postaciach: sypkiej, płynnej czy drażetek.
    W wielu produktach spożywczych o obniżonej kaloryczności, występują właśnie słodziki np.: napoje zero, przetwory owocowe, gumy do żucia, żywności niskokaloryczna oraz żywność dla diabetyków. Są wykorzystywane nawet w medycynie – przykładem są tabletki na gardło. Należy jednak zwrócić uwagę jaki rodzaj słodzika został wykorzystany przy produkcji danego produktu, ponieważ wyróżniamy słodziki naturalne oraz sztuczne.

    Naturalne słodziki powstają z roślin, nie tylko nie szkodzą, ale wspierają działanie organizmu, np. działają bakteriobójczo oraz przeciwgrzybiczo, pozytywnie wpływają na mikroflorę w jelitach, a tym samym wpływają na wzmocnienie odporności i poprawę działania układu pokarmowego.

    Należą do nich:

    • stewia- roślinny słodzik 300 raz bardziej słodki od cukru, bezkaloryczny i o zerowym indeksie glikemicznym, ma specyficzny, miętowy posmak, może być gorzkawa
    • ksylitol- cukier brzozowy, w smaku przypomina cukier, ma stosunkowo niski indeks glikemiczny, charakteryzuje do miętowy posmak
    • erytrol- słodzik pierwotnie uzyskiwany z owoców, obecnie wytwarzany z odpadowej gliceryny, ma zerowy indeks glikemiczny, pozostawia chłodny posmak
    • tagatoza- naturalnie występuje w mleku i niektórych owocach, ma niski indeks glikemiczny.

     

    Sztuczne słodziki są syntezowane w laboratorium. Zwykle nawet jeśli są dopuszczone do stosowania – regularnie stosowane przez długi czas mogą negatywnie wpływać na organizm ludzki. 

    Najbardziej popularne słodziki syntetyczne na rynku:

    • acesulfam K 
    • as partam
    • cyklaminian sodu 
    • sacharyna

    Słodziki to świetny zamiennik białego cukru, ale warto pamiętać, by nie przekraczać ich bezpiecznego poziomu spożycia oraz warto wybierać słodziki naturalnego pochodzenia, zamiast tych syntetycznych.