Układ odpornościwowy, znany także jako układ immunologiczny, ma jedno zadanie: ochraniać. Podczas życia każdego człowieka układ ten przechodzi wiele przemian. Celem jest właściwa identyfikacja, a następnie likwidowanie komórek nowotworowych oraz patogenów, takich jak bakterie, pasożyty, wirusy. Na przełomie jesieni i zimy organizm jest szczególnie narażony na różnego typu dolegliwości - deszczowa pogoda i poranne przymrozki mogą stanowić jeden z powodów obniżonej odporności. Dowiedz się, jak wzmocnić swój układ immunologiczny i jakie witaminy na odporność wybrać.
Jak wzmocnić swój układ immunologiczny?
Ogromny wpływ na stan układu immunologicznego ma zapewnienie organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych. Dieta, która będzie brała pod uwagę zarówno Twoje zapotrzebowanie na różnorodne składniki, przebyte choroby jak i preferencje z pewnością będzie nie tylko zdrowa, ale i przyjemna w stosowaniu. Bardzo ważny jest też sport - może być to ulubiona aktywność, którą uprawiasz kilka razy w tygodniu lub choćby codzienne rozciąganie. Aby układ odpornościowy działał poprawnie, istotne jest szeroko pojęte dbanie o siebie - a więc również odpoczynek, nawadnianie się i odpowiednia ilość snu. Zwrócenie większej uwagi na te czynniki z pewnością wzmocni układ immunologiczny.
Jakie witaminy najlepsze na odporność?
Jednym z najważniejszych czynników, który może wzmocnić odporność, są składniki odżywcze - dostarczane wraz z dietą. Bardzo ważne jest to, by były bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Dla odporności największe znaczenie ma witamina A, C, D oraz witaminy z grupy B.
Witamina A
Witamina A, poza swoim pozytywnym wpływem na odporność, pomaga również w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych i pomaga zachować zdrową skórę. Witaminę tę znajdziesz w żółtkach jaj, nabiale, warzywach liściastych, żółtych warzywach i nie cytrusowych żółtych i pomarańczowych owocach. Jeśli chodzi o suplementy, znajdziesz ją w ofercie marek NOW Foods, Jarrow Formulas i Holland & Barrett.
Witaminy z grupy B: B12 i B6
Witaminy B12 i B6 pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego, a także przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Witaminę B6 znajdziesz w bananach, soku pomarańczowym, produktach z całych ziaren pszenicy i ziarnie sojowym. Z kolei witamina B12 jest w produktach pochodzenia zwierzęcego, mleku, serach i jajach. Sprawdź również suplementy dostępne tutaj: WITAMINY Z GRUPY B.
Witamina C
Zastanawiając się, jakie witaminy na infekcje są najlepsze, z pewnością do głowy przyszła Ci witamina C. Witamina ta pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i nerwowego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Wpływa też na szereg innych układów ciała. W żywności jej największe ilości znajdują się w warzywach takich jak papryka, nać pietruszki czy brokuły oraz w owocach dzikiej róży, czarnych porzeczkach i truskawkach. Znajdziesz ją również w suplementach NOW Foods, Swanson, Holland & Barrett i wielu innych.
Witamina D
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, ale też w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Najwięcej tej witaminy organizm syntezuje przez skórę. Jesienno-zimową porą pogoda często bywa jednak pochmurna, a kilka warstw ubrania utrudnia promieniom dotarcie do skóry. Warto zatem do diety wprowadzić tłuste ryby morskie, które uzupełnią braki tej witaminy. Możesz też skorzystać z suplementacji - na stronie znajdziesz zarówno witaminę D, jak i D3+K2.
Co na wzmocnienie organizmu? Składniki mineralne na odporność
W jesienno-zimowym okresie warto również pamiętać o składnikach mineralnych - cynku, miedzi, selenie, żelazie i folianach. Wszystkie pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i pełnią szereg innych funkcji w organizmie. Sezon przejściowy stanowi spore wyzwanie dla organizmu, dlatego warto zapewnić mu wszystko, czego może potrzebować. Witaminy i składniki mineralne, również w formie suplementów, działają na organizm wspomagająco. Dlatego jeśli zastanawiasz się, czy brać witaminy w czasie choroby - zdecydowanie warto wzbogacić o nie swoją dietę i pomyśleć o dodatkowej suplementacji. Warto też postawić na profilaktykę w tym zakresie i zatroszczyć się o organizm zanim dopadnie Cię infekcja.
Bibliografia:
- Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
- M. Piekarska, A. Tużnik, A. Dobosz, Witaminy w pigułce, Witamina A (https://www.jagiellonskiecentruminnowacji.pl/wp-content/uploads/2019/01/witaminy_w_piguce_a.pdf; dostęp: 27.10.2022)
- A. Gryszczyńska, Witaminy z grupy B - naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy (https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/1294/PF%204-2009.pdf?sequence=1&isAllowed=y; dostęp: 27.10.2022)
- A. Kośmider, K. Czaczyk, Witamina B12 - budowa, biosynteza, funkcje i metody oznaczania (https://pttz.org/zyw/wyd/czas/2010,%205(72)/02_Kosmider.pdf; dostęp: 27.10.2022)
- A. Miętka, Witamina D Właściwości i działanie (https://www.woia.pl/dat/attach/1229_witamina-d---wlasciwosci-i-dzialanie---mgr-aleksandra-mietka.pdf; dostęp: 20.10.2022)