Zaraz po kwasach omega 3, tran jest jednym z najpopularniejszych suplementów. Może on stanowić dodatek do zrównoważonej diety, uzupełniając ją o kwasy omega-3, w tym EPA i DHA. Nawet niewielkie ilości mogą dostarczyć składników niezbędnych dla optymalnych korzyści zdrowotnych i właściwych funkcji fizjologicznych. Co to jest tran, jakie jest zdrowotne działanie tranu i zastosowanie tranu i jak przyjmować tran? Dowiedz się tego z poniższego artykułu.
Czy tran to to samo, co witamina D? Właściwości i działanie tranu
Tran to tłuszcz, który jest otrzymywany z wątroby dorsza atlantyckiego lub tkanki tłuszczowej ssaków morskich, np. wieloryba. Zawiera w sobie kwasy omega, w tym EPA i DHA.
- kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu i utrzymania prawidłowego widzenia, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi,
- kwasy DHA i EPA pomagają w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi i prawidłowego poziomu trójglicerydów we krwi, a także przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca.
Z kolei witamina D jest jedną z witamin - związków chemicznych występujących w roślinach lub tkankach zwierząt. Witamina D pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi i zdrowych kości oraz zębów. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i mięśni. Tran to nie to samo co witamina D, jednak tran zawiera w sobie witaminę D.
Co jest lepsze: tran czy omega-3?
Tran i omega-3 to dwa unikatowe suplementy. Oba zawierają kwasy DHA i EPA, jednak omega-3 może także zawierać kwas alfa-linolenowy (ALA), zależnie od źródła omega-3. Z kolei tran, jako olej z wątroby dorsza, zawiera także witaminy A i D. Pozyskuje się go głównie z ryb dorszowatych, podczas gdy omega 3 można pozyskać z wielu rodzajów ryb, tj. śledź, anchois, makrela czy łosoś, których źródłem pożywienia jest fitoplankton wchłaniający mikroalgi: miktoalgi są pierwotnym źródłem kwasów omega-3. Jeśli nie przyjmujesz 3 porcji ryb w tygodniu, suplementowanie tranu lub omega 3 może okazać się korzystne dla Twojego zdrowia.
Na co wpływa tran? Co daje branie tranu? Dowiedz się, na co pomaga tran
Dzięki temu, że tran zawiera kwasy omega, w tym kwas dokozaheksaenowy (DHA) i kwas eikozapentaenowy (EPA), a także witaminy D i A, jest on wsparciem dla wielu narządów i układów ciała człowieka. Skład tranu sprawia, że suplement ten może wpływać na szereg funkcji organizmu. Oprócz właściwości tranu wynikających z kwasów DHA i EPA, posiada on również zawartość witaminy D i A. Taki skład tranu sprawia, że wpływa on na poziom trójglicerydów we krwi oraz na niższe ciśnienie krwi (tym samym obniżając ryzyko choroby serca), a także na optymalne zdrowie kości, a nawet na układ nerwowy i zdrowie psychiczne.
Czy tran działa przeciwzapalnie?
Ze względu na dużą ilość witaminy A i D, a także kwasów DHA i EPA, tran może wpływać na stany zapalne w organizmie i je zmniejszać. Dzieje się tak poprzez modulację funkcji błony komórkowej, zmniejszenie cytokin prozapalnych i zmniejszenie reaktywnych form tlenu.
Czy tran jest dobry na pamięć?
Tran to źródło kwasów omega: w tym DHA i EPA. Kwas DHA przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania mózgu. Może zatem wspierać funkcje mózgu, tj. pamięć czy koncentracja i utrzymywać je na optymalnym poziomie.
Czy tran jest dobry na włosy?
Źródło witaminy A to tran: choć witamina A nie wpływa na włosy, pomaga zachować zdrową skórę, w tym wspiera zdrowie skóry głowy. Jeśli szukasz sposobu na wzmocnienie włosów, sprawdź naszą kategorię produktów z kolagenem. Zachować zdrowe włosy pomagają także biotyna, cynk i selen.
Czy tran jest dobry na oczy?
Tran to suplement, który zawiera w sobie witaminę A. Witamina ta pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Również kwas DHA przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia. Można zatem stwierdzić, że suplementacja tranu zawierającego kwasy z grupy omega i witaminę A wpływa na zdrowie oczu.
Czy tran wpływa na odporność?
Witaminy A i D pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Tran to jeden z suplementów, który posiada zawartość witaminy A i D, dlatego może być przyjmowany jako profilaktyka przeziębień, a także podczas infekcji i osłabienia organizmu.
Kiedy należy brać tran? Kto powinien brać tran? Stosowanie tranu
Olej pozyskiwany z wątroby ryb dorszowatych to optymalny sposób na utrzymanie zdrowia. Kiedy pić tran? Najlepiej działa codzienna suplementacja, zwłaszcza jeśli w Twoim jadłospisie brakuje ryb - powinny być one jedzone minimum trzy razy w tygodniu. Kto powinien brać tran? Ze względu na to, że zawiera on kwasy EPA i DHA, a także witaminę D i A, zaleca się przyjmowanie tego typu suplementu każdemu, kto chce utrzymać optymalne zdrowie. Warto jednak wspomnieć, że tran w ciąży nie jest zalecany przez wzgląd na wysoki poziom witaminy A, który zawiera i który może zaszkodzić płodowi. Również osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew powinny się wstrzymać przed przyjmowaniem tranu.
Jak długo można podawać tran? Jak pić tran?
Tran może być przyjmowany przez okres około czterech miesięcy i powinien być przyjmowany wedle wskazać na opakowaniu. Warto także skonsultować się ze specjalistą, by indywidualnie dobrać dzienną porcję optymalnie do potrzeb Twojego organizmu.
Najlepsza forma tranu: jakie suplementy wybrać? Tran w płynie czy tran w kapsułkach?
Odpowiedni suplement diety może wspierać utrzymanie ciała w optymalnej kondycji. Jednym z suplementów wartych poznania jest Nordic Naturals - Arctic Cod Liver. Produkt ten ma dużą zawartość kwasów omega, w tym DHA i EPA. Jest to oczyszczony olej z wątroby dorsza arktycznego. Co więcej, dla łatwiejszego przyjmowania tranu, ma on kilka smaków: pomarańczowy, cytrynowy i truskawkowy. Dodatek naturalnego aromatu niweluje nieprzyjemny rybi posmak. Inną propozycją jest Osavi - Tran Norweski. Oprócz kwasów omega (których źródłem jest świeża wątroba dorsza) zawiera witaminę A. Cytrynowy smak sprawia, że ten tran jest znacznie łatwiej suplementować.
Zdrowotne działanie tranu można także odczuć stosując kapsułki. Jest to wygodna alternatywa dla każdego, kto nie lubi przyjmować suplementów w płynie. Nasze propozycje to przede wszystkim Nordic Naturals - Arctic Cod Liver. Tran z dorsza w kapsułkach o smaku cytrynowym to jedna z najlepszych opcji. Dobry tran to również Carlson Labs - Wild Norwegian Cod Liver Oil, pozyskany z wątroby dorsza norweskiego. Ten tran norweski zawiera również witaminę E, A i D. Nie można także zapomnieć o suplemencie NOW Foods - Cod Liver Oil. Ta renomowana marka zadbała o czysty skład, w którym znajdziesz olej z wątroby dorsza, witaminę A i D.
Na co pomaga tran: podsumowanie
Tran wykazuje właściwości, które wpływają na szereg funkcji organizmu. Dzizęki zawartości kwasów EPA i DHA, a także witaminy A i D, tran wspomaga układ odpornościowy i nerwowy, a także pozytywnie wpływa na serce, oczy i kondycję włosów. Właściwości tranu jest cała masa, dlatego z pewnością warto włączyć go do codziennej suplementacji. Sprawdź, jakie propozycje znajdziesz na shaman.pl i wybierz produkty dopasowane do swoich potrzeb i preferencji.
Źródła:
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
Norris T., What's the Difference Between Cod Liver Oil and Fish Oil? (https://www.healthline.com/health/cod-liver-oil-vs-fish-oil; 18.09.2024)
Raman R., 9 Science-Backed benefits of Cod Liver Oil, (https://www.healthline.com/nutrition/9-benefits-of-cod-liver-oil#TOC_TITLE_HDR_3; 18.09.2024)
Rohman A., Physico-chemical Properties, biological activities and authentication of cod liver oil, J. Food Pharm. Sci. 5 (2017), 1-7
WebMD, Cod Liver Oil - Uses, Side Effects, and More, (https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-1040/cod-liver-oil; 18.09.2024)
WebMD, Cod Liver Oil: Are There Health Benefits?, (https://www.webmd.com/diet/cod-liver-oil-health-benefits/; 18.09.2024)
Hansen M., Orn S., Erevik Ch., Bjorkavoll-Bergseth M., Skadberg O., Melberg T., Aakre K., Kleiven O., Regular consumption of cod liver oil is associated with reduced basal and exercise-induced C-reactive protein levels; a prospective observational trial, J Int Soc Sports Nutr, 2021, 18:51
Lentjes M., Welch A., Mulligan A., Luben R., Cod Liver Oil Supplement Consumption and Health: Cross-sectional Results from the EPIC-Norfolk Cohort Study, Nutrients 2014, 6, 4320-4337