Wzmianki o malinach można odnaleźć już w starożytnych źródłach - po raz pierwszy zaczęli uprawiać je Rzymianie, zachwycając się nie tylko ich walorami smakowymi, ale także odkrywając ich korzystne dla zdrowia właściwości. Od tamtej pory maliny zdobyły popularność na całym świecie, a znaleźć je można w ponad 90 różnych gatunkach. Poszczególne odmiany malin mają różny smak i występują w wielu odcieniach - od różowego, przez fioletowy, czarny, niebieski, aż po żółty (czasem nazywany złotym)! W Polsce szczególnie często sięgamy po malinę właściwą, czyli odmianę o nazwie Rubus idaeus L. Klimat i warunki w regionie sprzyjają jej uprawie, co czyni nasz kraj jednym z największych producentów malin zarówno w Europie, jak i na świecie.
Sezon letni to doskonały czas, aby korzystać z bogactwa świeżych malin. Dlaczego warto jak najczęściej sięgać po te owoce? Jakie wartości odżywcze i witaminy zawierają? Na jakie sposoby można spożywać maliny? Tego dowiesz się w tym artykule!
Czy maliny są zdrowe?
Choć z pewnością kojarzysz je ze smakiem letnich deserów i domowych konfitur, to po maliny warto sięgać nie tylko ze względu na walory smakowe. Te sezonowe owoce stanowią bogate źródło witamin, które wspierają optymalne funkcjonowanie organizmu na co dzień. Dlaczego warto jeść maliny i uwzględnić je jako składnik zbilansowanej diety?
Maliny stanowią doskonałe uzupełnienie zdrowego stylu życia. Wiele osób dodaje je do swojego codziennego jadłospisu, aby cieszyć się jednocześnie ich smakiem i korzyściami płynącymi z utrzymania zbilansowanej diety. To właśnie w dużej mierze dzięki wprowadzeniu różnorodnych owoców, warzyw, białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów do codziennych posiłków możliwe jest zapewnienie sobie odpowiedniej ilości składników odżywczych. Wśród korzystnych dla dobrego samopoczucia właściwości malin można wymienić m.in.:
- wsparcie funkcjonowania przewodu pokarmowego i mikroflory jelitowej,
- właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjnie, co sprawia, że maliny często spożywa się dla ochrony przed infekcjami,
- właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, co pomaga w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników i wspiera ochronę komórek przed uszkodzeniami.
Jakie witaminy mają maliny?
Maliny są popularnymi krzewami owocowymi, które chętnie sadzone są w przydomowych ogródkach. Jednak niewielu wie, że poza samymi owocami warto spożywać także liście malin. W liściach znajdują się podobne składniki odżywcze co w owocach, a czasem wykazują nawet silniejsze działanie. Jakie dokładnie wartości zawierają maliny?
Maliny są źródłem wielu cennych wartości odżywczych. Ich skład charakteryzuje się wysoką gęstością odżywczą, co oznacza, że mimo niewielkich rozmiarów zawierają pokaźne ilości witamin i substancji mineralnych. W porcji dojrzałych malin znajdziesz m.in.:
- witaminę C, stanowiącą m.in. pomoc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
- witaminę E, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- witaminy z grupy B, przyczyniających się np. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego,
- kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży,
- składniki mineralne takie jak potas, fosfor, żelazo, które wspierają optymalne funkcjonowanie organizmu na co dzień.
Ile kalorii mają maliny?
Czy maliny należą do kalorycznych owoców? Maliny zawierają niewielką ilość kalorii - w ich przeciętnej porcji, czyli najczęściej w 100 gramach znajduje się zaledwie około 50 kalorii. Dodatkowo zawierają także nieznaczne ilości tłuszczu, co czyni je świetnym wyborem dla osób dbających o utrzymanie prawidłowej wagi. Dlatego garść malin (a nawet więcej) stanowi zdrową i smaczną przekąskę, po którą można bez obaw sięgnąć w ciągu dnia. Co więcej, dostarczają one korzystnych składników odżywczych przy minimalnym obciążeniu kalorycznym, co ułatwia zachowanie zrównoważonej diety.
Czy maliny są dobre na odchudzanie?
Wiele osób poszukuje naturalnych sposobów na wsparcie odchudzania. Dobrą propozycją dla dążących do utraty wagi mogą okazać się właśnie maliny - ze względu na niską kaloryczność owoce te będą ciekawym urozmaiceniem zbilansowanej diety. Maliny na redukcji warto spożywać z jeszcze jednego powodu. Jakiego? Te niewielkie owoce są niezwykle bogate w błonnik pokarmowy. Błonnik z kolei sprzyja prawidłowemu trawieniu, a także pomaga zwiększyć uczucie sytości między posiłkami. Porcja malin zawiera nawet do 20% zalecanego dziennego spożycia błonnika (ok. 5 gramów).
Należy jednak pamiętać, że kluczem do osiągnięcia zadowalającej wagi jest zawsze utrzymanie deficytu kalorycznego, aktywny tryb życia i regularne podejmowanie zdrowych nawyków. Przed wprowadzeniem jakichkolwiek zmian w diecie, warto skonsultować się z odpowiednim specjalistą, aby dostosować plan do indywidualnych potrzeb i możliwości organizmu.
Czy maliny są dobre na przeziębienie?
Rozgrzewająca herbata z dodatkiem syropu malinowego podawana jesienią lub zimą może przywodzić Ci na myśl wspomnienia z dzieciństwa. Dlaczego warto spożywać produkty zawierające maliny w tym okresie? Maliny są doskonałym źródłem witaminy C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Regularne spożywanie owoców i warzyw zawierających duże ilości witaminy C może pomóc organizmowi w radzeniu sobie z infekcjami oraz wspomóc walkę z przeziębieniami. Wato mieć na uwadze, że skuteczna przeciwdziałanie objawom przeziębienia wymaga kompleksowego podejścia łączącego odpowiednią dietę i profilaktykę. Dla utrzymania optymalnego stanu organizmu warto sięgnąć także po suplementy zawierające w składzie malinę. W ofercie shaman.pl znajdziesz je w wygodnych formach np. żelkach od marki Osavi. Dzięki smacznej formule, utrzymanie regularności suplementacji będzie nie tylko proste, ale także przyjemne.
Właściwości kosmetyczne malin - jak działa olej z pestek malin?
Właściwości malin znajdują także zastosowanie w kosmetyce. Szczególnie ceniony jest wyciąg z pestek malin, czyli olej pozyskiwany w procesie tłoczenia owoców na zimno. Swoje korzystne działanie dla urody zawdzięcza bogactwu składników odżywczych, które oddziałują na zdrową i promienną skórę. Jest on m.in. źródłem kwasu tłuszczowego omega-3 i omega-6, które wspierają procesy nawilżenia oraz chronią przed utratą wilgoci. Z tego względu po kosmetyki z olejem malinowym często sięgają osoby zmagające się z suchą skórą i podrażnieniami. Ponadto, zawartość witamin E i A sprawia, że olej z pestek malin wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, opóźniając procesy starzenia się skóry i pomagając utrzymać jej młody wygląd. Przy wyborze kosmetyków z olejem z pestek malin, warto zwrócić uwagę na jakość i skład produktów, aby uzyskać najlepsze efekty pielęgnacyjne.
Co zrobić z malinami?
Maliny są sezonowym owocem, a ich zbiory zazwyczaj trwają od lipca do września. Warto wykorzystać ten czas, aby jeść jak najwięcej malin, eksperymentując z różnymi sposobami ich spożycia. Maliny stanowią doskonały dodatek nie tylko do słodkich deserów, ale także świetnie sprawdzają się w połączeniu z bardziej wytrawnymi daniami. Można je spożywać samodzielnie jako przekąskę, dodać do śniadań, sałatek czy użyć jako składnik w smoothie. Słodko-kwaśny smak malin świetnie sprawdzi się również jako sos do mięs.
Aby cieszyć się smakiem letnich owoców przez cały rok, warto zrobić większe zapasy i przygotować domowe przetwory z malin lub wykorzystać suszone owoce. Herbata z łyżeczką ulubionej konfitury czy szklanka rozgrzewającego soku z pewnością umili niejeden zimowy wieczór.
Jak przechowywać maliny?
Maliny najlepiej smakują zaraz po zerwaniu, ponieważ delikatna forma owocu sprawia, że szybko się psuje. Nie każdy jednak ma możliwość zebrania dojrzałych owoców prosto z własnego ogródka. Z tego względu, aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem dłużej, warto poznać wskazówki dotyczące ich przechowywania.
Aby wydłużyć świeżość malin, należy przestrzegać kilku zasad. Po pierwsze nie należy myć malin przed włożeniem do lodówki (pamiętaj jednak, by opłukać je wodą przed spożyciem). Po drugie warto przechowywać maliny na najwyższej półce lodówki. Najlepiej umieścić owoce na płaskim naczyniu wyłożonym ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar soku. Alternatywnie, maliny można także zamrozić, co pozwoli wykorzystać je nawet do roku.
Dlaczego warto jeść maliny?
Ze względu na wartości odżywcze malin te drobne owoce sprawdzą się zarówno do jedzenia samodzielnie, jak i z deserami bądź śniadaniami. Zdecydowanie warto o nich pamiętać tworząc jadłospis - zwłaszcza od sierpnia do października, kiedy jest ich najwięcej. Świeże, zerwane prosto z krzaka lub zakupione na pobliskim rynku z pewnością umilą dzień i dostarczą odpowiedniej ilości składników odżywczych. Możesz także zrobić z nich soki i konfitury bądź zamrozić - z pewnością świetnie się sprawdzą zimą jako dodatek do herbat, ciast i ciepłych deserów.