Koszyk:
Lecytyna: co to?

Lecytyna to słowo, którym pierwszy raz określono wyciąg z żółtek kurzych jaj. Po wyodrębnieniu z niego składnika fosfolipidowego, zaczęto używać tych nazw zamiennie. Lecytyna to mieszanina glicerofosfolipidów - związków pochodzących od zwierząt, roślin i mikroorganizmów. Jest także częstym składnikiem suplementów diety na polepszenie samopoczucia, pamięć i koncentrację, detoks, serce i układ krążenia. Znaleźć ją można także w produktach na urodę i przeciwstarzeniowych. Suplementy z lecytyną stają się coraz popularniejsze, dlatego zdecydowanie warto poznać ten składnik bliżej.

Lecytyna: w czym jest? W jakich produktach jest lecytyna? Rodzaje lecytyny

Lecytyna może być pozyskiwana na różne sposoby - w ten sposób można wymienić różne jej rodzaje. Jest ona składnikiem organizmów żywych, dlatego można ją znaleźć w mózgu, nerkach czy wątrobie zwierzęcej (np. wołowej lub wieprzowej). Naturalne źródła lecytyny to także glony, niektóre bakterie i drożdże. W celach przemysłowych pozyskuje się ją głównie z kurzych jaj, ale także nasion roślin oleistych. Dzięki temu wyróżnić można takie rodzaje lecytyny, jak:

  • lecytyna sojowa,
  • lecytyna rzepakowa,
  • lecytyna słonecznikowa,
  • lecytyna z lnu,
  • lecytyna z konopi,
  • lecytyna z bawełny.

 

Lecytyna: na co pomaga? Właściwości lecytyny

Lecytyna zawiera kwasy tłuszczowe i glicerol - to wyróżnia ją spośród innych glicerofosfolipidów. Jest ona składnikiem błon biologicznych, bierze udział w procesach przemiany materii, a także wspomaga wykorzystanie przez organizm witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Może także wpływać na opóźnienie procesów starzenia. Lecytyna przeważnie zawiera także dodatkowe związki choliny i inozytolu.

  • cholina - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny i metabolizmu tłuszczów, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby,
  • inozytol - związek witaminopodobny, który odgrywa rolę w regulacji sygnalizacji międzykomórkowej (więcej dowiesz się o nim z artykułu: jaki inozytol wybrać).

Czy lecytyna pomaga na pamięć? Lecytyna a układ nerwowy

Niektóre badania wskazują, że dzięki lecytynie można liczyć na wzmocnienie funkcji mózgowych. Dzieje się tak, ponieważ lecytyna odgrywa rolę w tworzeniu się błon biologicznych, te z kolei są elementem strukturalnym każdej komórki nerwowej. Lecytyna nie działa zatem bezpośrednio na wzmocnienie koncentracji czy pamięci, jednak może odgrywać pewną rolę w utrzymaniu ich w optymalnej kondycji.

Lecytyna a piękna skóra

Kosmetyczne produkty zawierające lecytynę słyną z tego, że zmiękczają skórę i pozostawiają ją gładką, przywracając jej nawilżenie. Uznaje się także, że przyjmowanie jej w postaci kapsułek może poprawiać stan skóry. Fakt ten jednak nie został jeszcze udowodniony badaniami.

Lecytyna: jaka najlepsza? Suplement diety z lecytyną

Suplementacja lecytyną to jeden ze sposobów na to, by wesprzeć optymalną kondycję organizmu. Właściwości zdrowotne lecytyny sprawiają, że jest ona często wybieranym produktem. Wśród wielu propozycji na naszej stronie znajdziesz suplementy NOW Foods, Swanson oraz KIKI Health. Spośród nich możesz wybrać najlepsze dla siebie propozycje. Lecytyna jako suplement może mieć postać kapsułek, pastylek do ssania, tabletek, a także proszku czy płynu. Produkty z lecytyną, na które warto zwrócić uwagę to:

  • NOW Foods - Lecytyna Słonecznikowa w płynie - wygodny sposób na codzienną suplementację (15 ml dziennie),
  • KIKI Health - Lecytyna Sojowa bez GMO w proszku - łatwo rozpuszczająca się lecytyna sojowa wysokiej jakości,
  • NOW Foods - Lecytyna Słonecznikowa w kapsułkach - łatwe w suplementacji kapsułki to szybki sposób na włączenie do diety dodatkowych składników,
  • Swanson - Lecytyna, Kelp, B6 i Ocet Jabłkowy w tabletkach - lecytyna sojowa z dodatkiem kelpu, witaminy B6 i octu jabłkowego to sposób na przyjemną suplementację każdego dnia,
  • NOW Foods - Koenzym Q10, Lecytyna i Witamina E w pastylkach do ssania - nowoczesna forma pastylek do ssania sprawia, że ten suplement jest jeszcze łatwiejszy w stosowaniu.

Lecytyna: jak stosować?

Przyjmowanie lecytyny powinno przebiegać tak, jak producent zalecił to na opakowaniu. Dzienna dawka lecytyny jest zależna od tego, jakie jest stężenie tego związku i jakie są dozwolone normy dodatkowego przyjmowania lecytyny w diecie.

Przeciwwskazania lecytyny

Działanie lecytyny na ogół wskazuje się jako bezpieczne. Przyjmowanie tego związku w umiarkowanych ilościach nie powinno wiązać się ze skutkami ubocznymi. Jeśli jednak masz wysoki cholesterol bądź choroby serca i układu krążenia, warto skonsultować suplementację lecytyny z lekarzem. Nie zaleca się także stosowania lecytyny przez kobiety w ciąży i w okresie laktacji.

Lecytyna: na co jest dobra?

Funkcje lecytyny to przede wszystkim wsparcie optymalnej kondycji ciała poprzez wpływanie na tworzenie przez organizm komórek. Najlepiej jest przyjmować lecytynę z pożywienia, jednak możesz także sięgnąć po suplementy lecytyny słonecznikowej lub sojowej. Składniki suplementów diety, które znajdziesz na naszej stronie, to dopracowane propozycje, które mogą wspierać optymalne zdrowie. Sprawdź, co u nas znajdziesz.

 

Źródła: 

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)

Kucia M., Właściwości oraz zastosowanie fosfatydylocholiny roślinnej w medycynie, farmacji i kosmetologii , Kosmetologia Estetyczna, 1/2018/vol.7, 29-35

 Guzdek A., Mak P., Praktikum z biochemii, Seria Wydawnicza Wydziału Biochemii, Biofizyki i Biotechnologii UJ, Kraków 2009, 64-73

Watson K., Lecithin Benefits, (https://www.healthline.com/health/lecithin-benefits; 03.04.2024r.)

Leonard J., Everything you need to know about lecithin, (https://www.medicalnewstoday.com/articles/319260; 03.04.2024r.)