Bób to roślina jednoroczna, która jest niezwykle wartościowa. Uprawiano ją już w prehistorii, a najstarsze wzmianki o niej datuje się na 2822 r p.n.e. Bób był znany w starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie, Chinach i Palestynie. Pod względem wartości odżywczej przewyższa groch i fasolę. Sprawdź, jakie ma witaminy i jakie są właściwości zdrowotne bobu.
Dlaczego warto jeść bób? Jakie ma właściwości odżywcze i jakie witaminy zawiera?
Bób jest rośliną, która dobrze rozwija się w klimacie umiarkowanym, wymaga ona jednak dużo wody podczas wzrostu. Dzięki odpowiedniej uprawie uzyskuje się owoce, które zawierają do 5 nasion o nerkowatym kształcie. Nasiona bobu zawierają do 7,1% białka roślinnego, a także do 14% węglowodanów. Bób jest także źródłem fosforu, wapnia i żelaza, jak również zawiera sporo błonnika - dzięki temu usprawnia pracę jelit. Zawiera również witaminy:
- kwas pantotenowy - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia i do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników, pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie,
- biotyna - przyczyna się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i metabolizmu makroskładników odżywczych, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga zachować zdrową skórę i włosy oraz w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.
Bób zawiera również niewielkie ilości karotenu, kwasu askorbinowego i ryboflawiny.
Czy bób ma dużo żelaza?
Bób jako źródło witamin dostarcza kwasu pantotenowego, biotyny, a także wielu innych składników. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne to posiada on wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, selen oraz śladowe ilości manganu i miedzi. Zawiera także żelazo - w ok. 100 g bobu znajduje się 1,5 mg żelaza. Nie jest to duża ilość, jednak dzięki temu, że bób zawiera inne witaminy i składniki mineralne, warto pamiętać o nim planując swoją dietę.
Czy bób podnosi cukier? Ile kalorii ma bób?
Bób zawiera w sobie 1,82g cukru. Jeśli zaś chodzi o kalorie w bobie, ziarna bobu w 100g zawierają około 70-90 kcal. Dzięki temu bób uznaje się za niskokaloryczny. Ma on także wysoką zawartość błonnika, dlatego uznaje się go za sycący.
Na co jest dobry bób?
Bób ma wysoką wartość odżywczą - dzięki temu może on wpływać na szereg funkcji organizmu. Bób zawiera lewodopę - związek, który organizm przekształca w dopaminę. Ponadto kwas foliowy w bobie może wspierać zdrowie osób w ciąży. Składnik ten wspiera prawidłowy rozwój mózgu i rdzenia kręgowego u niemowląt. Dodatkowo miedź i mangan mogą wpływać na utrzymanie zdrowych kości. Niektóre badania wskazują również, że bób może wspierać odporność - w tym zakresie niezbędne są jednak dalsze badania.
Czy bób podnosi cholesterol?
Niektóre źródła wskazują, że dzięki obecności błonnika, bób pomaga usuwać cholesterol z organizmu i obniża jego poziom we krwi. Co więcej, dzięki zawartości magnezu i potasu, bób może wpływać na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. To z kolei sprawia, że maleje ryzyko podniesienia się poziomu cholesterolu we krwi.
Czy bób jest wzdymający?
Bób ma wiele zalet - składniki odżywcze bobu to jeden z nich. Warto jednak pamiętać, że bób jest warzywem strączkowym, a co za tym idzie, ma również wpływ na zwiększenie się produkcji gazów w przewodzie pokarmowym. Możesz jednak zmniejszyć szanse na wzdęcia - np. namaczając bób w ciepłej wodzie przez godzinę przed gotowaniem. Możesz także dodawać do bobu zioła, które ułatwią trawienie.
Czy bób powinno się jeść ze skórką czy bez?
Bób możesz jeść tak, jak lubisz - ze skórką lub bez. Młody bób dobrze smakuje ze skórką (jest ona także bogata w błonnik), jednak ten starszy może być twardszy - wtedy warto je obrać. Kolejnym często padającym pytaniem jest, czy bób można jeść na surowo? Owszem, bób można jeść na surowo - jest on jednak łatwiejszy do strawienia po obróbce cieplnej. Ile czasu trzeba gotować bób? Przede wszystkim warto unikać jego rozgotowania. Po około 5 minutach w osolonej wodzie będzie on al dente.
Dlaczego warto jeść bób: podsumowanie
Wartości odżywcze bobu sprawiają, że zdecydowanie warto pamiętać o nim planując dietę. Posiada on wiele witamin i składników mineralnych, dzięki czemu może wpływać na optymalną kondycję organizmu. Warto jednak pamiętać, że bób jest warzywem dość ciężkostrawnym - z tego powodu dobrze jest odpowiednie przygotowanie go.
Źródła:
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
U.S. Department of Agriculture, Broadbeans (fava beans), mature seeds, cooked, boiled, without salt, (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173753/nutrients; 03.07.2024)
Anyszka Z. (red.), Metodyka integrowanej ochrony bobu (materiały dla doradców), Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2018
Piecyk M., Worobiej E., Drużyńska B., Wołosiak R., Strawność skrobi i skład chemiczny nasion bobu (Vicia faba) poddanych obróbce termicznej, Bromat. Chem. Toksykol., XLV, 2012, 3, str. 414-420
Streit L., 10 Impressive Health Benefits of Fava Beans (https://www.healthline.com/nutrition/fava-beans; 03.07.2024)