Koszyk:

KOD RABATOWY: DZIECKO. ODBIERZ 15 ZŁ ZNIŻKI - ZRÓB ZAKUPY Z KATEGORII WITAMINY I MINERAŁY DLA DZIECI. MINIMALNA WARTOŚĆ ZAMÓWIENIA TO 150 ZŁ. PROMOCJE NIE ŁĄCZĄ SIĘ.

Jakie witaminy ma bób?

Jakie witaminy ma bób?

Bób to roślina jednoroczna, która jest niezwykle wartościowa. Uprawiano ją już w prehistorii, a najstarsze wzmianki o niej datuje się na 2822 r p.n.e. Bób był znany w starożytnym Rzymie, Grecji, Egipcie, Chinach i Palestynie. Pod względem wartości odżywczej przewyższa groch i fasolę. Sprawdź, jakie ma witaminy i jakie są właściwości zdrowotne bobu.

Dlaczego warto jeść bób? Jakie ma właściwości odżywcze i jakie witaminy zawiera?

Bób jest rośliną, która dobrze rozwija się w klimacie umiarkowanym, wymaga ona jednak dużo wody podczas wzrostu. Dzięki odpowiedniej uprawie uzyskuje się owoce, które zawierają do 5 nasion o nerkowatym kształcie. Nasiona bobu zawierają do 7,1% białka roślinnego, a także do 14% węglowodanów. Bób jest także źródłem fosforu, wapnia i żelaza, jak również zawiera sporo błonnika - dzięki temu usprawnia pracę jelit. Zawiera również witaminy:

  • kwas pantotenowy -  przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia i do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników, pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie,
  • biotyna - przyczyna się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i metabolizmu makroskładników odżywczych, pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga zachować zdrową skórę i włosy oraz w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych.

Bób zawiera również niewielkie ilości karotenu, kwasu askorbinowego i ryboflawiny.

Czy bób ma dużo żelaza?

Bób jako źródło witamin dostarcza kwasu pantotenowego, biotyny, a także wielu innych składników. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne to posiada on wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, selen oraz śladowe ilości manganu i miedzi. Zawiera także żelazo - w ok. 100 g bobu znajduje się 1,5 mg żelaza. Nie jest to duża ilość, jednak dzięki temu, że bób zawiera inne witaminy i składniki mineralne, warto pamiętać o nim planując swoją dietę.

Czy bób podnosi cukier? Ile kalorii ma bób?

Bób zawiera w sobie 1,82g cukru. Jeśli zaś chodzi o kalorie w bobie, ziarna bobu w 100g zawierają około 70-90 kcal. Dzięki temu bób uznaje się za niskokaloryczny. Ma on także wysoką zawartość błonnika, dlatego uznaje się go za sycący.

Na co jest dobry bób?

Bób ma wysoką wartość odżywczą - dzięki temu może on wpływać na szereg funkcji organizmu. Bób zawiera lewodopę - związek, który organizm przekształca w dopaminę. Ponadto kwas foliowy w bobie może wspierać zdrowie osób w ciąży. Składnik ten wspiera prawidłowy rozwój mózgu i rdzenia kręgowego u niemowląt. Dodatkowo miedź i mangan mogą wpływać na utrzymanie zdrowych kości. Niektóre badania wskazują również, że bób może wspierać odporność - w tym zakresie niezbędne są jednak dalsze badania.

Czy bób podnosi cholesterol?

Niektóre źródła wskazują, że dzięki obecności błonnika, bób pomaga usuwać cholesterol z organizmu i obniża jego poziom we krwi. Co więcej, dzięki zawartości magnezu i potasu, bób może wpływać na obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. To z kolei sprawia, że maleje ryzyko podniesienia się poziomu cholesterolu we krwi.

Czy bób jest wzdymający?

Bób ma wiele zalet - składniki odżywcze bobu to jeden z nich. Warto jednak pamiętać, że bób jest warzywem strączkowym, a co za tym idzie, ma również wpływ na zwiększenie się produkcji gazów w przewodzie pokarmowym. Możesz jednak zmniejszyć szanse na wzdęcia - np. namaczając bób w ciepłej wodzie przez godzinę przed gotowaniem. Możesz także dodawać do bobu zioła, które ułatwią trawienie.

Czy bób powinno się jeść ze skórką czy bez?

Bób możesz jeść tak, jak lubisz - ze skórką lub bez. Młody bób dobrze smakuje ze skórką (jest ona także bogata w błonnik), jednak ten starszy może być twardszy - wtedy warto je obrać. Kolejnym często padającym pytaniem jest, czy bób można jeść na surowo? Owszem, bób można jeść na surowo - jest on jednak łatwiejszy do strawienia po obróbce cieplnej. Ile czasu trzeba gotować bób? Przede wszystkim warto unikać jego rozgotowania. Po około 5 minutach w osolonej wodzie będzie on al dente.

Dlaczego warto jeść bób: podsumowanie

Wartości odżywcze bobu sprawiają, że zdecydowanie warto pamiętać o nim planując dietę. Posiada on wiele witamin i składników mineralnych, dzięki czemu może wpływać na optymalną kondycję organizmu. Warto jednak pamiętać, że bób jest warzywem dość ciężkostrawnym - z tego powodu dobrze jest odpowiednie przygotowanie go. 

 

Źródła: 

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)

U.S. Department of Agriculture, Broadbeans (fava beans), mature seeds, cooked, boiled, without salt, (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173753/nutrients; 03.07.2024)

Anyszka Z. (red.), Metodyka integrowanej ochrony bobu (materiały dla doradców), Instytut Ogrodnictwa, Skierniewice 2018

Piecyk M., Worobiej E., Drużyńska B., Wołosiak R., Strawność skrobi i skład chemiczny nasion bobu (Vicia faba) poddanych obróbce termicznej, Bromat. Chem. Toksykol., XLV, 2012, 3, str. 414-420

Streit L., 10 Impressive Health Benefits of Fava Beans (https://www.healthline.com/nutrition/fava-beans; 03.07.2024)