Koszyk:

BRAK POMYSŁU NA PREZENT ŚWIĄTECZNY? PODARUJ BLISKIM ZDROWIE, SPRAWDŹ ZESTAWY SUPLEMENTÓW

Jakie witaminy i ile kalorii ma pomidor?

Jakie witaminy i ile kalorii ma pomidor?

Pomidory stanowią jedno z najważniejszych warzyw w diecie, wzbogacając wiele posiłków. Świetnie komponują się z makaronami i ryżem, są także podstawą wielu zup, a nawet można z ich pomocą piec wytrawne muffinki oraz ciasta. Witaminy w pomidorach sprawiają, że tym bardziej warto po nie sięgać w codziennej diecie. Poznaj wartości odżywcze pomidora i sprawdź, ile ma kalorii poniżej.

Ile witamin ma pomidor?

W pomidorach znajdują się przede wszystkim witamina C, witamina A i witamina K, a także cholina, kwas foliowy oraz śladowe ilości witamin z grupy B.

  • witamina C - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, w regeneracji zredukowanej formy witaminy E; przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; zwiększa przyswajanie żelaza,
  • witamina A - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza; pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, zachować zdrową skórę, w utrzymaniu prawidłowego widzenia, w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego; odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek,
  • witamina K - przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości,
  • cholina - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów i homocysteiny; pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby,
  • kwas foliowy - pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów, w prawidłowej produkcji krwi, w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny, w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego; przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia; biorą udział w procesie podziału komórek.

Warto również wspomnieć, że pomidory zawierają inne związki, prócz witamin, które mogą korzystnie działać na organizm. Są to przede wszystkim składniki mineralne (potas, fosfor, wapń, magnez, sód oraz niewielkie ilości żelaza, cynku, miedzi i manganu), a także likopen i luteina.

Czy pomidory są bogate w żelazo?

Pomidory posiadają w składzie wiele składników mineralnych, również żelazo. Są to jednak niewielkie ilości - na 100 g pomidorów przypada zaledwie 0,33 mg żelaza. Pomidor dostarcza jednak wielu innych składników odżywczych, dlatego warto włączyć go do diety. Ponadto zawiera duże ilości witaminy C, która zwiększa przyswajanie żelaza.

Czy w pomidorach jest magnez?

Choć potas w pomidorach oraz fosfor to dominujące składniki mineralne, warzywo to zawiera także magnez - 11,9 mg na 100 g. Warto jednak pamiętać, że nie jest to duża ilość biorąc pod uwagę inne warzywa - np. szpinak czy jarmuż.

Na co są dobre pomidory? Jaki wpływ mają pomidory na organizm?

Jedzenie pomidorów może przynieść organizmowi wiele korzyści. Oprócz witamin i składników mineralnych, zawiera likopen i luteinę. Pomidory w diecie to główne źródło likopenu. Likopen w pomidorach wraz z witaminą C, są uznawane za jedne z najważniejszych przeciwutleniaczy. Może on również wpływać na optymalną kondycję układu krążenia. Z kolei luteina, podobnie jak likopen, jest jednym z karotenoidów. Również wykazuje działanie przeciwutleniające, a także, wraz z zeaksantyną (która także znajduje się w pomidorze w niewielkiej ilości) odgrywa rolę w budowie struktur oka i w poprawnym funkcjonowaniu wzroku.

Czy pomidor jest zdrowy na jelita?

Ze względu na to, że pomidor zawiera sporo wody, jego spożywanie może nie tylko nawadniać organizm, ale także wpływać na usprawnienie perystaltyki jelit. Dodatkowo jelita wspiera błonnik w pomidorach.

Czy pomidory podnoszą poziom cukru we krwi? Czy w pomidorach jest dużo cukru?

Pomidor zwyczajny zawiera w sobie głównie fruktozę i glukozę. Na kilogram pomidorów przypada:

  • 4,87-15,9 g glukozy,
  • 11,10-22,27 g fruktozy.

Przeliczając te wartości kaloryczne na gramy, to w 100g pomidora znajduje się zaledwie maksymalnie 1,59 g glukozy i 2,27 g fruktozy. Oznacza to, że pomidor nie zawiera wiele cukru. Co więcej, jedzenie pomidorów nie ma znaczącego wpływu na poziom cukru we krwi - ich indeks glike miczny wynosi 15; jest on bardzo niski. Co więcej, pomidory zawierają likopen i luteinę, które mogą wspierać utrzymanie układu krążenia w optymalnym stanie.

Ile kalorii ma pomidor? Wartości kaloryczne

Średni pomidor (ok. 100g) ma w sobie 31 kcal. Jest to stosunkowo niewiele w porównaniu z innymi artykułami spożywczymi. Niewielka zawartość kalorii w pomidorze sprawia, że jest to dobry dodatek do wielu dań i potraw - mimo niskiej kaloryczności dostarcza on wielu ważnych dla organizmu składników.

Czy pomidory są dobre na odchudzanie?

Regularne spożywanie pomidorów jest bardzo istotne dla zachowania optymalnego zdrowia. Ze względu na niski poziom cukru oraz niską kaloryczność, pomidory dobrze się sprawdzą jako dodatek do diety redukcyjnej.

Pomidory i ich właściwości: podsumowanie

Składniki odżywcze pomidorów to przede wszystkim witaminy, składniki mineralne oraz przeciwutleniacze - likopen i luteina. Warzywa te są niskokaloryczne i stanowią dobry dodatek do normalnej diety. Sprawdzą się także dobrze jako składnik diety redukcyjnej. Warto jednak sięgać po nieprzetworzone pomidory, a w przypadku wykorzystywania w kuchni passat lub pomidorów w puszkach, zwrócić uwagę na skład wybieranych produktów. 

 

Źródła: 

Rewucka A., Hamułka J., Ocena dostępności oraz składu suplementów diety zawierających ksantofile - luteinę, zeaksantynę i astaksantynę, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 202, 27, 3 (124), 87-99

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)

Biesiada A., Kołota E., Wybrane wskaźniki wartości odżywczej owoców pomidora szklarniowego w zależności od rodzaju podłoża, Zeszyty problemowe Postępów Nauk Rolniczych 2002, z. 485: 29-36

Hallman E., Porównanie wartości odżywczej oraz zawartości związków biologicznie czynnych w wybranych warzywach z rodziny psiankowatych (Solanaceae) z produkcji ekologicznej i konwencjonalnej z uwzględnieniem elementów przetwórstwa, Autoreferat, Warszawa, 2013

Skiepko N., Chwastowska-Siwiecka I., Kondratowicz J., Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej, Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2015, 6 (103), 20-32

U.S. Department of Agriculture, tomatoes, grape, raw (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/321360/nutrients; 23.07.2024)

Mendelova A., Mendel L., Solgajova M., Marecek J., Evaluation of the basic saccharides content in tomatoes, (doi: 10.5219/1543, 23.07.2024)

Panczyk M., Hall M., Milewska M., Jaworski M., Przegląd badań. Występowanie cukru w owocach, warzywach, sokach oraz jego wpływ na dietę (https://wnoz.wum.edu.pl/sites/wnoz.wum.edu.pl/files/przeglad-badan_wystepowania-cukru-w-owocach_warzywach_sokach-oraz-jego-wplyw-na-diete.pdf, 23.07.2024)