Koszyk:

Jadłospis korzystny dla zdrowia i planety

Jadłospis korzystny dla zdrowia i planety

Czy wiesz, że codzienne wybory żywieniowe mają realny wpływ nie tylko na naszą witalność i wygląd ciała, ale przede wszystkim na planetę? Poznaj proste zasady diety planetarnej – przekonaj się, jak bez wysiłku możesz zadbać o samego siebie i o nasz wspólny dom.

Dieta przyjazna planecie i witalności – na czym to polega?

Dynamiczne, niekorzystne zmiany zachodzące w środowisku naturalnym mają swoje źródło również w sposobie, w jaki współcześnie wytwarzana jest żywność. Do dużej emisji gazów cieplarnianych przyczynia się przede wszystkim produkcja mięsa. Rosnące zapotrzebowanie na produkty pochodzenia zwierzęcego sprzyja zmniejszaniu się różnorodności gatunków, a także przekształcaniu naturalnych obszarów na tereny pod przemysłową hodowlę.

Naukowcy z EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health zaproponowali rozwiązanie mające na celu wspieranie dobrego samopoczucia każdego z nas oraz środowiska, w jakim żyjemy. Moglibyśmy zatem ocalić samych siebie i planetę, gdybyśmy odważyli się zmienić sposób produkcji żywności i odżywiania się na bardziej zrównoważone. Opracowany model żywienia specjaliści określili mianem diety planetarnej. Na czym to polega?

Najważniejszym założeniem tego sposobu żywienia jest ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, wyrobów mięsnych oraz produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Warto docenić roślinne źródła białka, zamiast skupiać się tylko na tym pochodzenia zwierzęcego. W diecie przyjaznej planecie i witalności dominować powinny warzywa i owoce, produkty zbożowe i pełnoziarniste, strączki, pestki oraz oleje roślinne.  

Jak gotować w domu, by wspierać środowisko i zdrowie? 

Przestrzeganie prostych zasad dotyczących zmiany sposobu żywienia na zrównoważony nie musi oznaczać przeprowadzania rewolucji w preferowanym stylu życia. Wystarczy z większą niż dotychczas uwagą dobierać składniki, które umieszczamy na swoich talerzach. 

Jak stworzyć tzw. planetarny talerz? Jeśli nie wyobrażasz sobie całkowicie zrezygnować z mięsa i wyrobów mięsnych, postaraj się stopniowo zmniejszać ich ilość. W zamian dodaj do posiłku więcej nasion roślin strączkowych i orzechów. Wzbogacaj talerze o sporo świeżych, sezonowych warzyw i owoców, a zimą nie obawiaj się korzystać z mrożonek. 

Nie rezygnuj z ulubionych smaków i połączeń, ale postaraj się je urozmaicać i uzupełniać o większą ilość produktów roślinnych. Przyrządzaj posiłki pełne kolorów i spożywaj je w równie radosnej atmosferze. 

Staraj się gotować sprytnie i w pełni wykorzystywać zakupione produkty. Odcięte końcówki warzyw możesz zastosować do rozprowadzenia oleju po naczyniu do zapiekania, a kawałki szynki, sera i jarzyn leżące od kilku dni w lodówce przeznaczyć na farsz do domowej tarty. Dzięki takim trikom zdecydowanie ograniczysz ilość  marnowanej w domu żywności. 

Korzyści z wprowadzenia zmian w diecie – podsumowanie

Co zyskujesz, stopniowo zmieniając swoje wybory żywieniowe? Ograniczając ilość spożywanego mięsa i wprowadzając do diety więcej różnorodnych produktów roślinnych

  • wspierasz swoje samopoczucie i zapobiegasz rozwojowi chorób,
  • przyczyniasz się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych,
  • pomagasz walczyć z negatywnymi zmianami zachodzącymi w środowisku.

Zajrzyj do zakładki Marki w naszym sklepie internetowym – dowiedz się, jak producenci suplementów diety troszczą się o satysfakcję swoich odbiorców i o stan planety.