Papryka jest bogata w składniki odżywcze. Jest to warzywo, które jest znane ze swojego wyjątkowego smaku. Może być ona jedzona na surowo, stanowić dodatek do wielu dań, a nawet można ją marynować. Sposobów na włączenie jej do diety jest mnóstwo. Dlaczego warto spożywać paprykę i co w sobie zawiera?
Jaki kolor papryki jest najzdrowszy?
Wśród papryk można znaleźć wyjątkowo dużo rodzajów. Najpopularniejszą odmianą jest papryka roczna - wśród niej znajduje się papryka i papryczki jalapenos. Oprócz nich często spożywa się również paprykę chińską (np. papryczki habanero) czy Capsicum frutescens - np. tabasco. Jaki jednak rodzaj papryki uznaje się za najzdrowszy? Czy jest to papryka zielona, papryka żółta czy papryka czerwona? Wiele wskazuje na to, że to czerwona papryka ma najwięcej antyoksydantów, beta-karotenu, kwercetyny i luteoliny spośród wszystkich rodzajów kolorowych papryk. Czerwona papryka to także cenne źródło witaminy C - co więcej, ten rodzaj papryki ma jej najwięcej, w porównaniu z zieloną czy żółtą odmianą. Co jeszcze zawiera?
- antyoksydanty - to substancje, które mogą chronić organizm przed wolnymi rodnikami; opóźniają lub wstrzymują proces ulteniania w komórkach, przekształcając oksydację w nieaktywne pochodne,
- beta-karoten - karotenoidy także są uznawane za substancję antyoksydacyjną,
- kwercetyna - jest to jeden z flawonoidów roślinnych, który może działać antyosksydacyjnie, przeciwzapalnie i imunomodulacyjnie; bierze udział w regulowaniu wielu procesów komórkowych,
- luteolina - również jest jednym z flawonoidów; może wpływać na utrzymanie optymalnej kondycji układu sercowego, a także może działać przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo,
- witamina C - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i odpornościowego oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także zwiększa przyswajanie żelaza i pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
Na co pomaga jedzenie papryki? Składniki odżywcze papryki
Regularne spożywanie papryki może przynieść wiele dobrego dla optymalnej kondycji ciała - papryka zawiera witaminy i składniki istotne dla organizmu. Wartości odżywcze papryki sprawiają, że warto pamiętać o niej w jadłospisie - głównie przez wzgląd na to, że zawiera sporo związków antyoksydacyjnych, a także flawonoidów: luteloliny i kwercetyny. Spożywanie papryki wpływa na wiele funkcji ciała - poniżej dowiesz się, jakich.
Czy papryka jest dobra na serce?
Karotenoidy mogą zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia. Jednym z nich jest likopen, który występuje głównie w pomidorach, ale także w papryce. Likopen może wykazywać działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne jeśli chodzi o układ sercowo-naczyniowy. Papryka zawiera również kapsyicynę. Związek ten stymuluje receptory odpowiedzialne za produkcję czynników rozszerzających naczynia. To z kolei zmniejsza uraz niedokrwienny, który może przyczyniać się do zaburzeń sercowo-naczyniowych.
Czy czerwona papryka obniża cholesterol?
Nie ma zbyt wielu badań i informacji na temat tego, jak papryka wpływa na cholesterol. Niektóre diety stosowane przy wysokim cholesterolu zawierają jednak paprykę - można zatem uznać, że warzywo to jest raczej bezpieczne do spożywania.
Czy czerwona papryka obniża ciśnienie krwi?
Najpopularniejsza czerwona papryka jest dobra dla zdrowia; może mieć działanie, które obniża ciśnienie krwi. Duże znaczenie dla tego procesu ma kapsaicyna, Badania nad tym związkiem nadal jeszcze trwają, dlatego wpływ czerwonej papryki na ciśnienie krwi nie został jeszcze obiektywnie udowodniony.
Czy papryka zawiera dużo cukru? Kaloryczność papryki
Utrata kilogramów nie zawsze jest prosta - warto jednak zacząć od odpowiednio zbilansowanej diety. Papryka jest uznawana za warzywo niskokaloryczne - w 100g papryki jest zaledwie 27-31 kcal. Włączenie czerwonej papryki lub innej odmiany papryki do diety może przynieść nie tylko korzyści zdrowotne, ale również wpłynąć na niskokaloryczność posiłków. Czy papryka jest dobra na odchudzanie? Spożywana z umiarem może stanowić wartościowy dodatek do wielu potraw i być pomocna w utracie wagi. Sposoby przygotowania papryki to również marynowanie jej bądź jedzenie na surowo - niezależnie od sposobu, warto włączyć ją do diety redukcyjnej.
Dlaczego warto jeść paprykę? Jakie korzyści zdrowotne daje?
Papryka jest bogata w antyoksydanty, flawonoidy przeciwutleniacze, związki mineralne, witaminy, a także wiele innych związków, które mogą korzystnie działać na organizm. Warto wiedzieć, że papryka pomaga na oczyszczanie organizmu z wolnych rodników, zawarte w niej składniki mogą także oddziaływać na optymalne zdrowie serca czy unormowanie ciśnienia krwi. Dlatego też warto wykorzystać paprykę jako dodatek do wielu dań; może to być również zdrowa przekąska.
Źródła:
Igielska-Kalwat J., Gościańska J., Nowak I., Karotenoidy jako naturalne antyoksydanty, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69:418-428
Durbas M., Papryka czerwona, żółta a zielona - róznice, właściwości, która najlepsza?, (https://www.doz.pl/czytelnia/a17119-Papryka_czerwona_zolta_a_zielona__roznice_wlasciwosci_ktora_najlepsza; 31.07.2024)
Kobylińska A., Janas K., Prozdrowotna rola kwercetyny obecnej w diecie człowieka, Postepy Hig Med Dosw (online), 2015; 69: 51-62
Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)
Kałwa K., Właściwości antyoksydacyjne flawonoidów oraz ich wpływ na zdrowie człowieka, Kosmos Problemy Nauk Biologicznych, 2019; 69 ; 1 (322); 153-159
CMP Centrum Medyczne, Dieta przy hipercholesterolemii, (https://cmp.med.pl/wp-content/uploads/dieta-hipercholesterolemia.pdf; 31.07.2024)
Nurzyńska-Wierdak R., Capsicum annuum L. (papryka roczna): Roślina o wyjątkowych związkach bioaktywnych, potencjale nutraceutycznym i fitoterapeutycznym. Praca przeglądowa, Annales Horticulturae 2013; 31(4); 17-28
U.S. Department Of Agriculture, Peppers, bell, red, raw, (https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2258590/nutrients; 31.07.2024)
Brody B., Pepper Power: Nutrition and Other Benefits, (https://www.webmd.com/diet/peppers-health-benefits; 31.07.2024)