Koszyk:

DARMOWA DOSTWA OD 99 ZŁ

Czy cynamon jest zdrowy?

Cynamon znany jest na całym świecie jako jedna z przypraw korzennych. Razem z goździkami, imbirem i anyżem stanowi częsty dodatek do rozgrzewających, zimowych napojów, ale może także być stosowany wraz z deserami - zwłaszcza szarlotką czy ryżem z jabłkami. Jego wyjątkowy zapach wielu osobom kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia. Warto jednak pamiętać, że cynamon korzystny wpływ ma nie tylko na smak potraw, ale może również wpływać na funkcjonowanie ciała. Czy warto jeść cynamon i jakie jest działanie cynamonu na organizm? Sprawdź poniżej.

Co to jest cynamon?

Cynamon swoją nazwę zawdzięcza drzewom, które nazywa się cynamonowcami. Ich wysuszoną korę oczyszcza się z kory pierwotnej i korka - w ten sposób uzyskuje się przyprawę. Cenili ją już Egipcjanie, którzy oprócz aromatyzowania nią piwa i wina, dodawano ją także do kadzideł umieszczanych w świątyniach. Cynamon był także dodawany do wieloskładnikowej mikstury o nazwie Teriak, uznawanej za leczniczą aż do XIX wieku. Obecnie można go znaleźć w formie przyprawy w niemal każdym sklepie, ale może także występować w formie suplementów diety i olejków eterycznych.

Cynamon: na co pomaga? Antyoksydacyjne działanie cynamonu

Na co pomaga cynamon? Przeważnie wskazuje się na właściwości antyoksydacyjne cynamonu. Zawiera on w sobie antyoksydanty (przeciwutleniacze), w tym polifenole, co może skutkować zwiększeniem poziomu przeciwutleniaczy we krwi. Przeciwutleniacze są o tyle istotne, gdyż spowalniają procesy utleniania w organizmie i regulują ilość wolnych rodników. To ma z kolei znaczenie dla zachowania odpowiedniego poziomu odporności oraz wpływa na reakcje organizmu podczas infekcji i uszkodzenia tkanek. Niektóre źródła wskazują, że przeciwutleniacze zawarte w cynamonie mają właściwości przeciwzapalne, co może zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób i infekcji, również autoimmunologicznych. 

Cynamon zawiera również aldehyd cynamonowy. Ten aktywny składnik cynamonu może wspierać zwalczanie infekcji bakteryjnych, np. Listerii i Salmonelli. Olejek cynamonowy może także być stosowany jako wsparcie w pozbyciu się grzybów wywołujących infekcje dróg oddechowych. Co więcej, cynamon często dodaje się do past do zębów - może on wspierać w zapobieganiu próchnicy zębów i pomagać w zmniejszeniu nieświeżego oddechu. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne cynamon w walce bakteriami i grzybami może być stosowany - nie ma jednak potwierdzonego badaniami naukowymi działania.

Oprócz kwasów fenolowych i aldehydu cynamonowego, cynamon zawiera terpeny i garbniki. Przeprowadzone badania wskazują, że ze względu na te składniki aktywne, cynamon poprawia stan organizmu i może wspierać go również na inne niż wcześniej opisane sposoby.

Czy cynamon obniża cukier?

Insulina to hormon, który reguluje metabolizm i zużycie energii przez organizm. Bierze również udział w transportowaniu cukru we krwi do komórek. Niektóre osoby są niewrażliwe na jej działanie. Przeprowadzone dotychczas badania wskazują, że IPF (substancja wyizolowana z cynamonu) może zwiększać wrażliwość na insulinę, a tym samym zmniejszać poziom cukru we krwi. Do tej pory jednak wykonano zbyt mało badań w tym zakresie i nie jest to obiektywnie potwierdzony naukowo fakt.

Czy cynamon podnosi ciśnienie?

Niektóre badania przeprowadzone na zwierzętach z nadciśnieniem tętniczym wskazują, że 2-MCA (aldehyd wyizolowany z cynamonu cejlońskiego) może obniżać ciśnienie krwi. Wskazuje się także, że aldehyd cynamonowy i kwas cynamonowy mogą być stosowane w leczeniu chorób sercowo-naczyniowych. Podobnie jednak jak w przypadku cukru, niezbędne jest przeprowadzenie większej ilości badań. Jeśli borykasz się z problemami układu sercowo-naczyniowego, suplementację cynamonem warto przedyskutować ze specjalistą.

Czy cynamon obniża cholesterol?

Badania przeprowadzone na zwierzętach wskazują, że podawanie cynamonu może pozytywnie wpłynąć na profil lipidowy, co z kolei może obniżać poziom cholesterolu i poziom trójglicerydów w osoczu. Podobne wyniki uzyskano w badaniach z ludźmi. Warto jednak pamiętać, że są to jedynie wstępne próby - jeśli szukasz skutecznego sposobu na obniżenie cholesterolu w pierwszej kolejności zgłoś się do lekarza i to z nim skonsultuj ewentualną suplementację.

Czy cynamon szkodzi na żołądek?

Ekstrakt z cynamonu korzystnie wpływa na trawienie. Wyciągi z kory i olejki stosuje się podczas biegunek i w przypadku zatruć pokarmowych. Co więcej, olejek cynamonowy może pobudzać wydzielanie soku żołądkowego i zapobiegać zaburzeniom jelitowym. Właściwości cynamonu mogą zatem pozytywnie wpływać na układ trawienny. Jeśli jednak borykasz się z problemami ze strony tego układu, przyjmowanie suplementów z cynamonem warto skonsultować z lekarzem.

Ile cynamonu dziennie można przyjmować?

Ze względu na to, że cynamon nie jest uznawany za substancję leczniczą, nie ustanowiono dziennej zalecanej porcji tego składnika. Niektórzy eksperci sugerują jednak, że można przyjmować od pół do jednej łyżeczki cynamonu dziennie - czyli od 2 do 4g.

Jeśli zaś chodzi o suplementy, na rynku znajdziesz go przeważnie w formie wygodnych do połknięcia kapsułek, których zalecaną dzienną ilość producent określił na opakowaniu zależnie od ilości substancji aktywnej. Możesz wybrać produkty, które w składzie mają jedynie cynamon, ale także propozycje z dodatkiem kozieradki czy chromu.

Cynamon cejloński i chiński: który wybrać?

Istotne jest, by zwrócić uwagę na wybierane rodzaje cynamonu. Najszerzej dostępne rodzaje to cynamon cejloński i cynamon chiński (cynamon kasja). Warto jednak pamiętać, że ten drugi rodzaj zawiera większą ilość kumaryny - składnika, który w dużych ilościach może być niekorzystny dla zdrowia. Szkodliwe właściwości cynamonu są związane właśnie z dużą ilością kumaryny w cynamonie.

Ile cynamonu do kawy i herbaty?

Prozdrowotne właściwości cynamonu oraz jego walory smakowe i zapachowe sprawiają, że często stosuje się go w wypiekach, deserach i napojach. Coraz częściej dodaje się również cynamon do kawy i herbaty - w ten sposób napoje te zyskują wyjątkowy korzenny posmak. Warto jednak pamiętać o tym, by nie przesadzić. Rekomendowana porcja na jedną filiżankę kawy bądź herbaty to maksymalnie 1/4 łyżeczki - szczypta jest jednak dostatecznie wystarczająca.

Czy cynamon odchudza? Cynamon a przemiana materii

Wiele osób na diecie redukcyjnej szuka skutecznego i szybkiego sposobu na zrzucenie wagi. Nie ma jednak żadnego triku, który pozwoliłby w szybkim czasie, a przy tym zdrowo, pozbyć się tkanki tłuszczowej. Odpowiednio zbilansowana dieta i regularna aktywność to czynniki, na których warto skupić się w pierwszej kolejności.

Czy cynamon wspomaga odchudzanie? Choć może on pozytywnie wpływać na przemianę materii i ją przyspieszać, nie zastąpi roli zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.

Jak stosować cynamon na odchudzanie?

Gdy decydujesz się na odchudzanie cynamon możesz włączyć do swojej diety w odpowiednich ilościach. Nie jest to jednak magiczna substancja, z pomocą której w szybkim czasie zrzucisz zbędne kilogramy. Może jednak wpłynąć na wiele funkcji organizmu, w tym na trawienie. Możesz dodawać go do codziennie zjadanych potraw i napojów lub wymieszać z wodą i wypijać codziennie rano bądź wieczorem.

Na co działa cynamon? Zastosowanie cynamonu

Cynamon w kuchni jest stosowany najczęściej. Stanowi istotny składnik owsianek, wypieków i deserów. Może także być dodatkiem do kosmetyków oraz past do zębów. Co więcej, dodać go możesz również do środków czystości podczas sprzątania, by zneutralizować nieprzyjemne zapachy. Zalety cynamonu sprawiły, że jest także składnikiem suplementów diety. Sprawdź ich pełną ofertę na shaman.pl i sprawdź, jak sprawdzi się w Twoim przypadku.

 

Źródła: 

Kędzia A., Ziółkowska-Klinkosz M., Kusiak A., Kochańska B., Kędzia A. W., Wojtaszek-Słomińska A., Działanie in vitro olejku cynamonowego (oleum Cinnamomi) na grzyby drożdżopodobne (https://www.czytelniamedyczna.pl/5152,dziaanie-in-vitro-olejku-cynamonowego-oleum-cinnamomi-na-grzyby-drozdzopodobne.html; 09.01.2024r.) 

Sembrowicz I., Czech A., Naturalne przeciwutleniacze występujące w żywności, Postępy Nauk Rolniczych nr 1/2005, 75-88

Leech J., Richter A.,  10 Evidence-Based Health Benefits of Cinnamon (https://www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-cinnamon; 09.01.2024r.) 

Rao PV., Gan SH., Cinnamon: A Multifaced Medicinal Plant (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003790/; 09.01.2024r.) 

Morgan Griffin R., Sheikh Z., Cinnamon: Health Benefits and Side Effects  (https://www.webmd.com/diet/supplement-guide-cinnamon; 09.01.2024r.) 

Kulczyński B., Gramza-Michałowska A., Znaczenie wybranych przypraw w chorobach sercowo-naczyniowych, Postępy Hig Med Dosw, 2016;70;1131-1141 

Sztaba D., Barwa szafranu, aromat cynamonu, smak kaparów - właściwości lecznicze biblijnych przypraw, Rozmaitości, Tom 65, nr 1, 2009, 29-40