Koszyk:

Co powinny suplementować osoby na diecie roślinnej?

Co powinny suplementować osoby na diecie roślinnej?

 

Nadeszły czasy, w których coraz więcej osób całkowicie rezygnuje lub częściowo ogranicza spożycie mięsa. Powody tych zmian są różne – mogą to być aspekty zdrowotne, ekologiczne lub chęć uratowania życia zwierząt. Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego zawierają w sobie wiele wartościowych witamin i minerałów. Świadome przejście na dietę roślinną polega na spożywaniu zbilansowanych posiłków i dostarczaniu do organizmu produktów, które są bogate w różne składniki odżywcze. Nie wszystko można jednak uzupełnić żywnością, dlatego warto wiedzieć, po jakie suplementy diety sięgać.

Witamina B12

Jedną z pierwszych witamin, o której myśli się w kontekście wegan i wegetarian jest witamina B12. Jej suplementacja na diecie roślinnej jest niezbędna, ponieważ trudno o dostarczenie jej do organizmu wraz z pożywieniem. Występuje ona bowiem w mięsie oraz produktach odzwierzęcych – np. jajkach. Niedobory witaminy B12 mogą objawiać się m.in.: uczuciem zmęczenia, problemami z koncentracją, obniżeniem odporności czy pogorszeniem nastroju. Należy pamiętać o tym, że witamina B12 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek.

Witamina D

Pojawienie się witaminy D na tej liście nie jest przypadkowe, ale należy zaznaczyć, że suplementacją tego związku chemicznego powinien zainteresować się każdy – nie tylko weganie i wegetarianie. Witamina D w pożywieniu znajduje się głównie w rybach i nabiale, ale jest to niewielka zawartość. Głównym źródłem tej witaminy jest natomiast słońce! Dlatego w miesiącach, w których na niebie królują chmury, warto pamiętać o przyjmowaniu odpowiedniej dawki suplementów. Witamina D m.in. pomaga w utrzymaniu zdrowych kości oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni układu odpornościowego.

Minerały dla wegan i wegetarian

Nie tylko witaminy, ale także minerały są bardzo istotne dla zdrowia człowieka. Eliminacja lub częściowe ograniczenie spożycia mięsa wiąże się z mniejszą ilością dostarczania do diety takich elementów, jak: jod, wapń, żelazo, cynk i selen. W przeciwieństwie do opisanych wcześniej witamin – minerały te występują również w roślinnych produktach, choć czasem w dużo mniejszej ilości niż w pokarmach mięsnych. Jod znajduje się np. w algach. Wapń można dostarczyć do organizmu przy pomocy fasoli, szpinaku oraz soi.  O właściwy poziom żelaza można zadbać, spożywając odpowiednie ilości kakao, natki pietruszki, sezamu czy tofu. Natomiast cynk występuje w pestkach dyni oraz roślinach strączkowych, takich jak fasola i groch, a selen można znaleźć np. w orzechach brazylijskich.

Na diecie roślinnej warto także zadbać o dodatkowe źródło kwasów omega-3, np. w postaci oleju lnianego.

Jedz tak, jak lubisz!

Niejedzenie mięsa nie oznacza, że z obiadu pozostaje tylko surówka i ziemniaki! Weganie i wegetarianie na pewno dobrze o tym wiedzą. Rośliny strączkowe (takie jak: fasola, soczewica, ciecierzyca), tofu czy soja to świetne źródło białka, a warzywa i owoce to moc witamin i minerałów. Można więc jeść roślinnie i zapewniać sobie wszystkie wartościowe składniki. Warto tylko pamiętać o regularnym badaniu się i sprawdzaniu, czy w organizmie nie występują pewne niedobory – zwłaszcza przy składnikach, o których pisaliśmy powyżej. A tego, czego nie da się zjeść wraz z posiłkiem, można dostarczyć w formie suplementów diety. W Shaman.pl osoby na diecie roślinnej znajdą wiele produktów uzupełniających niedobory witamin i minerałów. Dodatkowo producenci suplementów często tworzą swoje standardowe produkty w wersjach wegańskich.