Należy do najstarszych roślin leczniczych. Rośnie naturalnie w lasach, parkach, zaroślach i przydomowych ogrodach. Jest także uprawiana na plantacjach w różnych częściach świata, w tym również w Polsce. Mowa o czarnym bzie, który bywa określany także jako holunder, bzowina albo hyćka. Czytaj dalej i dowiedz się, jaką rolę odgrywa on w suplementacji diety.
Kulinarne zastosowanie czarnego bzu
Myśląc o czarnym bzie, masz przed oczami domową spiżarkę, w której nie mogło zabraknąć miejsca na aromatyczne konfitury, marynaty albo soki w intensywnym kolorze i o jedynym w swoim rodzaju smaku? W przypadku tej rośliny zastosowanie kulinarne jest bardzo ważne, a robienie przetworów z jej kwiatów czy owoców łączy kolejne pokolenia. Ale czy tylko kwiaty i owoce czarnego bzu nadają się do takiego wykorzystania?
Kwiaty i dojrzałe owoce – kiedy można je zbierać?
Żeby uporządkować informacje na temat roli czarnego bzu w suplementacji diety, podzielmy tę roślinę na kilka części (oczywiście korzystając z mocy wyobraźni). Mamy więc tu nie tylko kwiaty i owoce, ale także liście i korę. Okres kwitnienia krzewu przypada na czerwiec i lipiec. Jeśli jednak ktoś ma w planach zbiór kwiatów, zaleca się, żeby zrobić to na początku tego okresu, podczas słonecznych dni. Świeże liście zawierać mogą m.in. witaminę C, witaminę A, witaminy z grupy B czy składniki mineralne. Owoce dojrzewają z kolei w ostatnich dniach wakacji, ale ich zbiór najlepiej zaplanować na wrzesień i październik. A co mogą zawierać? Głównie wodę, ale także niewielkie ilości kwasów tłuszczowych czy składników mineralnych.
Liście i kora czarnego bzu jako surowiec zielarski
Liście na krzewach oglądać można stosunkowo długo, od marca do przełomu października i listopada. Z ich zbiorem nie należy jednak czekać do ostatniej chwili. Dobrze jest zrobić to w maju i czerwcu. W liściach czarnego bzu znaleźć można m.in. białko i witaminę C. Natomiast kora wraz z kolejnymi etapami rozwoju rośliny zmienia swoją barwę i teksturę. Doskonałym czasem na jej zbiór jest luty, marzec, wrzesień i październik. Liście i kora są stosowane jako materiał zielarski. Przestrzeń kuchni należy więc do kwiatów i dojrzałych owoców.
Suplementy diety z kategorii odporność i samopoczucie
Roślina zawiera również związki, które wykazują działanie przeciwutleniające. W postaci np. soków, ekstraktów z owoców czarnego bzu, wyciągów z kwiatów jest wykorzystywany jako dodatek do suplementów wspierających odporność czy preparatów na samopoczucie. Takie produkty stworzone przez zaufane marki znajdziesz w sklepie Shaman.pl. Twojej uwadze polecamy suplement Doctor’s Best Czarny Bez + Witamina C + Cynk w atrakcyjnej formie żelek, a także NOW Foods Czarny Bez, który zawiera 60 kapsułek i jest dostosowany do specjalnych potrzeb żywieniowych. A jeśli wolisz formę płynu, to świetnie się składa, bo NOW Foods stworzył suplement także w tej postaci.
Podsumowanie
Jak zatem widzisz, czarny bez to roślina, która znajduje zastosowanie głównie jako surowiec na herbaty, konfitury czy soki. Ale może być też wykorzystywana w celach prozdrowotnych, np. w postaci naparów czy wyciągów. Przypisuje się jej szereg cennych właściwości, w tym antyoksydacyjne, łagodzące czy wspierające działanie układu odpornościowego. W różnych postaciach można znaleźć ją w składach suplementów diety.