Koszyk:

BRAK POMYSŁU NA PREZENT ŚWIĄTECZNY? PODARUJ BLISKIM ZDROWIE, SPRAWDŹ ZESTAWY SUPLEMENTÓW

Jakie warzywa i owoce warto jeść zimą?

Jakie warzywa i owoce warto jeść zimą?

Zimą siły obronne naszego organizmu poddawane są licznym próbom. Aby utrzymać dobre samopoczucie w tym okresie, powinniśmy szczególnie zadbać o jakość diety. Doskonałym pomysłem jest włączanie do jadłospisu większej ilości warzyw i owoców. Ale co dodawać do codziennych posiłków, jeśli sezon na nasze ulubione produkty już się skończył? O tym, jakie owoce i warzywa są najlepszym wyborem na zimowy czas, przeczytasz poniżej. 

Lista warzyw i owoców, które warto dodać do zimowego menu

Na przełomie jesieni i zimy chętnie sięgamy po aromatyczne, rozgrzewające herbaty, napary z imbiru czy kawy z przyprawami. Ale coraz mocniej tęsknimy także za smakami lata, w tym za soczystymi truskawkami i słodkimi malinami. Gdy przyroda przygotowuje się do snu, takie dary natury w swym najlepszym wydaniu przestają być dostępne. Można oczywiście kupić je w sklepie, ale o tej porze roku nie smakują i nie pachną tak apetycznie. Nie oznacza to, że w tym czasie powinniśmy zrezygnować z jedzenia świeżych warzyw i owoców. Musimy jednak dobierać je nieco uważniej. 

Na liście warzyw i owoców, które można bezpiecznie jeść w czasie zimy, znajdują się: 

  • warzywa korzeniowe (buraki, marchew, seler, pietruszka),
  • warzywa cebulowe (czosnek, por, cebula),
  • warzywa kapustne (brukselka, biała i czerwona kapusta),
  • strączki (ciecierzyca, soczewica, fasola),
  • jabłka,
  • gruszki.

Cennymi składnikami są także dzika róża i bez, które można znaleźć w suplementach diety na odporność. Polecamy sprawdzić suplement Swanson Dzika Róża 500 mg w kapsułkach i NOW Foods Czarny Bez, 237 ml w płynie. Dzika róża i czarny bez zawierają między innymi witaminę C, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. 

Warzywa i owoce, na które właśnie trwa sezon, możemy stosować jako dodatki do posiłków (przygotowując z nich surówki) lub jako podstawy dań (na przykład kremowych zup). Ważne, by gościły na naszych talerzach każdego dnia, a nie tylko od święta, ponieważ to dzięki nim udaje się dostarczyć do organizmu potrzebne witaminy, minerały i inne składniki odżywcze. Jeśli przygotowujemy potrawy i przekąski dla naszych pociech, sezonowe produkty możemy uatrakcyjnić, na przykład zamieniając zwykłą marchewkę w chrupiące chipsy. 

Czym zastąpić świeże warzywa i owoce poza sezonem? 

Gdy myśli o soczystych truskawkach, słodkich malinach albo dojrzewających w promieniach słońca pomidorach nie chcą nas opuścić, znajdźmy dla tych produktów równie wartościowe zamienniki. Możemy wybrać na przykład konfitury, mrożonki i kiszonki. Domowe, owocowe i warzywne przetwory przypominają o smakach lata, a właściwie przygotowane zachowują wartość odżywczą świeżych produktów.

Dobrej jakości mrożonki także pozwalają cieszyć się pełnią smaku warzyw i owoców. Co więcej, proces mrożenia umożliwia utrzymanie zbliżonej zawartości witamin i minerałów do tej, którą mają świeże produkty i nie wymaga stosowania podejrzanych konserwantów. I wreszcie, kiszone ogórki, kiszona kapusta lub inne kiszonki to nie tylko kolejne źródło dobrego smaku, ale i dobrych dla naszych jelit bakterii. 

Podsumowując, mimo że w czasie zimy w naszych ogrodach panuje pustka, nie powinniśmy w tym okresie rezygnować z jedzenia świeżych warzyw i owoców. 

  1. O tej porze roku warto spożywać na przykład jabłka, gruszki i warzywa korzeniowe, a produkty, na które sezon już minął, zastąpić kiszonkami czy mrożonkami. 
  2. Wybierając alternatywy, nadal możemy cieszyć się smakiem i zapachem ulubionych owoców oraz warzyw, a co ważne dla samopoczucia – w łatwy sposób dostarczać do organizmu cenne składniki odżywcze. 
  3. Odpowiednio przygotowane domowe przetwory mają zbliżoną wartość odżywczą do świeżych owoców i warzyw oraz pomagają urozmaicić zimowe menu.