Jak usprawnić planowanie zakupów na Święta Wielkanocne? Jakie wielkanocne jedzenie przygotować dla najbliższych osób, które lubią odżywiać się lekko i zdrowo? Zapraszamy do lektury krótkiego, wiosenno-świątecznego poradnika.
Wielkanocne zakupy bez stresu – praktyczne wskazówki
Gdy właśnie nam zostaje powierzony obowiązek zrobienia wielkanocnych zakupów, mamy do wyboru dwa wyjścia: możemy skutecznie zrealizować swój plan lub zafundować sobie potężną dawkę stresu. Oczywiście nawet najlepsze przygotowanie nie gwarantuje ominięcia długich kolejek, w których atmosfera z minuty na minutę staje się coraz bardziej nerwowa. Dzięki dobrej organizacji udaje się jednak uniknąć przykrych niespodzianek i straty czasu.
Jak zatem dobrze przygotować się do takich zakupów? Warto zacząć od ustalenia menu na Wielkanoc, uwzględniając preferencje wszystkich domowników i zaproszonych gości. Kiedy lista ulubionych potraw będzie już gotowa, można przejść do utworzenia spisu potrzebnych produktów. Nie zapominajmy o tym, by najpierw sprawdzić, które artykuły spożywcze mamy już w domowych spiżarniach i upewnić się, co przywiozą ze sobą goście.
Jeśli na liście zakupów znajdują się takie produkty, które można kupić wcześniej, najlepiej zamówić je od razu. W naszym sklepie internetowym w kategorii Zdrowa żywność dostępne są wyselekcjonowane suche artykuły spożywcze doskonałe do świątecznego i codziennego gotowania. Są tworzone przez sprawdzonych producentów i mają przemyślane składy.
Co pysznego i lekkiego przygotować na Święta Wielkanocne?
Na świątecznych stołach coraz częściej goszczą nie tylko tradycyjne, ale i unowocześnione dania. Biały barszcz, żurek na zakwasie, jajka, pasztety, wędliny i chleb zestawiane są np. z lekkimi sałatkami i dietetycznymi słodkościami na Wielkanoc. Szukając kulinarnych inspiracji na potrawy dla osób szczególnie dbających o sylwetkę, warto zatrzymać się na dłużej właśnie przy sałatkach i słodyczach pozbawionych niezdrowych dodatków.
Do przygotowania lekkiej, pysznej sałatki wystarczy to, czego na święta nie może zabraknąć w kuchni, a więc buraki, rzeżucha, ćwikła, chrzan i jajka. Wystarczy połączyć te składniki, a następnie wzbogacić całość dressingiem ze szczypiorkiem, świetnie zastępującym majonez. Przygotowując świąteczno-wiosenne wypieki, warto z kolei wymienić biały cukier na ksylitol, miód lub daktyle, a zamiast mlecznej czekolady wybrać gorzką o wysokiej zawartości kakao.
Lekkie wielkanocne dania – podsumowanie
Święta Wielkanocne można celebrować na wiele sposobów, również spędzając przyjemnie część tego czasu w kuchni. W domowe przygotowania warto zaangażować pozostałych domowników i najmłodszych, tak, aby każdy z nich miał swój wkład w tworzenie wspaniałej atmosfery.
W tym czasie nie może zabraknąć na stołach tradycyjnych potraw, ale jeśli tylko mamy na to ochotę – postarajmy otworzyć się na nowe smaki i lekkie, nowoczesne potrawy. Serwując na kolację pyszne sałatki ze świeżymi, młodymi warzywami, damy sobie szansę na spędzenie wieczoru bez uczucia ciężkości i zyskamy energię na dalsze, wspólne świętowanie.
Po więcej wiosenno-kulinarnych inspiracji zapraszamy do lektury tego artykułu.