Koszyk:

Zdrowe, lekkie Święta Wielkanocne. Kulinarne inspiracje dla każdego

Zdrowe, lekkie Święta Wielkanocne. Kulinarne inspiracje dla każdego

Jak usprawnić planowanie zakupów na Święta Wielkanocne? Jakie wielkanocne jedzenie przygotować dla najbliższych osób, które lubią odżywiać się lekko i zdrowo? Zapraszamy do lektury krótkiego, wiosenno-świątecznego poradnika. 

Wielkanocne zakupy bez stresu – praktyczne wskazówki

Gdy właśnie nam zostaje powierzony obowiązek zrobienia wielkanocnych zakupów, mamy do wyboru dwa wyjścia: możemy skutecznie zrealizować swój plan lub zafundować sobie potężną dawkę stresu. Oczywiście nawet najlepsze przygotowanie nie gwarantuje ominięcia długich kolejek, w których atmosfera z minuty na minutę staje się coraz bardziej nerwowa. Dzięki dobrej organizacji udaje się jednak uniknąć przykrych niespodzianek i straty czasu.

Jak zatem dobrze przygotować się do takich zakupów? Warto zacząć od ustalenia menu na Wielkanoc, uwzględniając preferencje wszystkich domowników i zaproszonych gości. Kiedy lista ulubionych potraw będzie już gotowa, można przejść do utworzenia spisu potrzebnych produktów. Nie zapominajmy o tym, by najpierw sprawdzić, które artykuły spożywcze mamy już w domowych spiżarniach i upewnić się, co przywiozą ze sobą goście. 

Jeśli na liście zakupów znajdują się takie produkty, które można kupić wcześniej, najlepiej zamówić je od razu. W naszym sklepie internetowym w kategorii Zdrowa żywność dostępne są wyselekcjonowane suche artykuły spożywcze doskonałe do świątecznego i codziennego gotowania. Są tworzone przez sprawdzonych producentów i mają przemyślane składy. 

Co pysznego i lekkiego przygotować na Święta Wielkanocne?

Na świątecznych stołach coraz częściej goszczą nie tylko tradycyjne, ale i unowocześnione dania. Biały barszcz, żurek na zakwasie, jajka, pasztety, wędliny i chleb zestawiane są np. z lekkimi sałatkami i dietetycznymi słodkościami na Wielkanoc. Szukając kulinarnych inspiracji na potrawy dla osób szczególnie dbających o sylwetkę, warto zatrzymać się na dłużej właśnie przy sałatkach i słodyczach pozbawionych niezdrowych dodatków. 

Do przygotowania lekkiej, pysznej sałatki wystarczy to, czego na święta nie może zabraknąć w kuchni, a więc buraki, rzeżucha, ćwikła, chrzan i jajka. Wystarczy połączyć te składniki, a następnie wzbogacić całość dressingiem ze szczypiorkiem, świetnie zastępującym majonez. Przygotowując świąteczno-wiosenne wypieki, warto z kolei wymienić biały cukier na ksylitol, miód lub daktyle, a zamiast mlecznej czekolady wybrać gorzką o wysokiej zawartości kakao.

Lekkie wielkanocne dania – podsumowanie 

Święta Wielkanocne można celebrować na wiele sposobów, również spędzając przyjemnie część tego czasu w kuchni. W domowe przygotowania warto zaangażować pozostałych domowników i najmłodszych, tak, aby każdy z nich miał swój wkład w tworzenie wspaniałej atmosfery. 

W tym czasie nie może zabraknąć na stołach tradycyjnych potraw, ale jeśli tylko mamy na to ochotę – postarajmy otworzyć się na nowe smaki i lekkie, nowoczesne potrawy. Serwując na kolację pyszne sałatki ze świeżymi, młodymi warzywami, damy sobie szansę na spędzenie wieczoru bez uczucia ciężkości i zyskamy energię na dalsze, wspólne świętowanie. 

Po więcej wiosenno-kulinarnych inspiracji zapraszamy do lektury tego artykułu.