Koszyk:

Wiosenna dieta — co warto jeść, gdy robi się cieplej?

Wiosenna dieta — co warto jeść, gdy robi się cieplej?

Kwietniowa aura sprzyja pozytywnemu myśleniu. Wprawdzie niektóre dni są jeszcze chłodne, to w kalendarzu pogodowym słoneczne okresy są coraz dłuższe. Czas topnienia śniegu to dobry moment na rozważenie zrzucenia kilku zbędnych kilogramów lub po prostu przestawienia się na lżejszą dietę. Co jeść wiosną, aby organizm podążył za zmianą pory roku? Przedstawiamy kilka propozycji.

Sezonowy zawrót głowy, czyli wiosenne przysmaki

Wiosną przyroda nieśmiało budzi się do życia, a na stole zaczyna pojawiać się coraz więcej świeżych warzyw i owoców. Kierowanie się kalendarzem sezonowym przy tworzeniu osobistego jadłospisu to dobry pomysł, ponieważ jest to szansa na zminimalizowanie przyjmowania żywności przetworzonej. Takie produkty spożywcze wyróżniają się nie tylko walorami smakowymi, ale przede wszystkim odżywczymi. To bardzo ważne, aby zadbać o zaopatrzenie organizmu w wartościowe witaminy oraz minerały.

Na intensywny czas zbiorów trzeba poczekać do lata, lecz kwiecień również ma pod tym względem sporo do zaoferowania. Zapewne nie tylko nam ten miesiąc kojarzy się z pysznym kompotem rabarbarowym. To warzywo jest też doskonałą bazą do lekkich ciast, a samo w sobie zawiera m.in. witaminę A, C i E oraz tak cenny błonnik. Kto szuka jedzenia wzmacniającego odporność, ten powinien sięgnąć po botwinę i domową natkę pietruszki. Warto przypomnieć sobie szkolne eksperymenty i raz jeszcze spróbować posadzić rzeżuchę. Nie tylko udekoruje kanapki, ale i zwiększy ilość witaminy C w organizmie.

Co więcej? Kolorem wiosny jest zieleń, dlatego nie dziwi, że tak wiele zdrowej żywności ma właśnie tę barwę. Z pewnością pod koniec kwietnia można pomyśleć o ugotowaniu zupy szczawiowej. Doskonałym dodatkiem do potraw są niskokaloryczne karczochy. Stałe miejsce w polskim jadłospisie mają oczywiście ziemniaki oraz cebula. Nieco więcej wysiłku wymagać będzie znalezienie w sklepie cykorii oraz endywii, ale z pewnością uda się je kupić w dobrze zaopatrzonych supermarketach.

Uzupełnianie wiosennej diety suplementami

Tym osobom, które nie mogą doczekać się czerwcowych zbiorów innych warzyw i owoców, polecamy zainteresowanie się ofertą ekstraktów roślinnych i ziołowych dostępnych w Shaman.pl. W asortymencie znajduje się chociażby ekstrakt z wspomnianych już dzisiaj karczochów.

Ekstrakty z karczocha:

  • Swanson - Liście karczocha [Cynara Scolymus], 500 mg, 60 kapsułek
  • Jarrow Formulas - Karczoch, 500 mg, 180 kapsułek
  • NOW Foods - Ekstrakt z Karczocha, 450 mg, 90 miękkich kapsułek

Godną polecenia podkategorią są także ekstrakty z selera. To produkty wspierające np. poprawę samopoczucia, trawienia czy układu krążenia.

Ekstrakty z selera:

  • Swanson - Ekstrakt z Nasion Selera, 500 mg, 180 kapsułek
  • NOW Foods - Ekstrakt z Nasion Selera, 60 miękkich kapsułek

W kwietniu zbiera się także liście pokrzywy. W ogrodnictwie są traktowane jako chwast, ale mają pozytywne zastosowanie. Pokrzywa to doskonałą baza regenerujących naparów. Równie dobrze może być dodatkiem do lekkiej sałatki, zupy i koktajlu.

Ekstrakty z pokrzywy:

  • Life Extension - Forskolin, 10 mg, 60 miękkich kapsułek
  • Swanson - Coleus Forskohlii [Pokrzywa Indyjska], 400 mg, 60 kapsułek

 

Zachęcamy do samodzielnego przeglądania kategorii i wyboru produktów, które najlepiej wypełnią indywidualne potrzeby organizmu oraz zalecenia lekarzy dotyczące konieczności np. uzupełnienia witaminowych niedoborów.