Koszyk:

DRUGA SZTUKA TANIEJ! ODBIERZ 10 ZŁ RABATU - KOD RABATOWY: 2SZTUKA *PROMOCJA DOTYCZY WYBRANYCH PRODUKTÓW

Ostryż długi (kurkuma): na co pomaga?

Ostryż długi (kurkuma): na co pomaga?

Wiele osób zastanawia się, czy ostryż długi to kurkuma? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Kurkuma, znana także jako ostryż długi lub ostryż domowy to bylina, która należy do rodziny imbirowatych - niezwykle aromatycznych roślin. Przypisuje się jej wiele właściwości, między innymi działanie przeciwzapalne czy wspierające układ pokarmowy. Sprawdź, jakie są właściwości zdrowotne kurkumy poniżej.

Jakie są właściwości ekstraktu z kłącza ostryżu długiego? Na co kurkuma pomaga?

Rośnie dziko w Indiach, jednak jest tez uprawiany w wielu innych krajach: kurkuma, o której mowa, jest charakterystyczną rośliną, która ma wiele zastosowań. Wykorzystuje się ją w kosmetyce i do barwienia tkanin, a także stosuje się ja jako przyprawę. Kurkuma w diecie może być dodatkiem do wielu dań, ale może być także stosowana jako suplement. Dlaczego warto stosować kurkumę? Przede wszystkim dlatego, że:

  • ma dużo wartości odżywczych: zawiera węglowodany złożone (przede wszystkim skrobię), białka i tłuszcze,
  • zawiera makro i mikroelementy, tj. wapń, potas, żelazo, a także witaminy B1, B2, B3 i C,
  • za jej aromat odpowiadają olejki eteryczne,
  • jest źródłem związków polifenolowych - kurkuminoidów (główny składnik kurkumy).

Witaminy i składniki mineralne, które są w kurkumie

Czy kurkuma likwiduje stany zapalne w organizmie?

W starożytności kurkumę (Curcuma longa L.) była stosowana jako środek przeciwzapalny. Aktualnie badania wskazują na to, że kurkumina zawarta w ostryżu długim może mieć działanie przeciwzapalne, co jest powiązane z właściwościami antyoksydacyjnymi kurkuminy. Oznacza to, że kurkuma może niwelować zbyt dużą ilość wolnych rodników, a tym samym obniżać stres oksydacyjny, który ma wpływ na powstawanie stanu zapalnego.

Czy kurkuma jest dobra na jelita? Kurkuma na układ pokarmowy

Nie można jednoznacznie stwierdzić, czy lub w jaki sposób kurkuma wpływa na jelita. Zostały jednak przeprowadzone badania na zwierzętach, które sugerują, że może ona wpływać na wzrost przepływu żółci i może ochraniać tkankę wątrobową u zwierząt zatrutych czterochlorkiem węgla, galaktozaminą, paracetamolem i aflatoksynami (które wytwarzają grzyby Aspergillus).

Czy kurkuma pomaga na stawy?

Badanie przeprowadzone z użyciem biologicznie zoptymalizowanego wyciągu z kurkumy wskazuje, że może być ona sposobem na wsparcie w złagodzeniu bólu kolan u osób z chorobą zwyrodnieniową stawu kolanowego, co może być związane z potencjałem antyoksydacyjnym kurkumy. Planowane są jednak dalsze badania zakresie tego, jak działa kurkuma na stawy, by jednoznacznie potwierdzić to jako fakt naukowy.

Kurkuma w tabletkach: suplement diety dla Ciebie

Kurkuma w postaci składnika suplementów diety to biologicznie aktywna forma ostryżu długiego. Może ona mieć formę kapsułek lub proszku - możesz zatem dobrać odpowiednią dla siebie formę suplementu, która będzie dopasowana do Twoich potrzeb i preferencji. Warto zwrócić uwagę na jednoskładnikowe suplementy diety z kurkumą, ale także na te z dodatkiem pieprzu, który może wpłynąć na zwiększenie ich skuteczności. Na jakie suplementy diety zawierające kurkumę warto zwrócić uwagę?

Jak stosować kurkumę? Czy kurkumę można jeść codziennie?

Kurkumę najlepiej stosować wraz z czarnym pieprzem. Zawiera on piperynę, która jest naturalnym związkiem, który może zwiększyć przyswajanie kurkuminy. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o piperynie, sprawdź artykuł: W czym znajduje się piperyna? Warto też wspomnieć, że kurkumina najlepiej rozpuszcza się w tłuszczach i olejach, dlatego przyjmować suplementy z kurkumą podczas posiłku, w takiej ilości, jaka została wskazana na opakowaniu. To, ile kurkumy przyjmować może też wahać się w zależności od przypadłości, na którą stosujesz suplementy diety zawierające kurkumę, a także od innych indywidualnych czynników.

Kto nie może brać kurkumy?

Kurkuma jest bezpieczna w przyjmowaniu w większości przypadków, jednak niektóre stany organizmu mogą sprawiać, że suplementy z kurkumą warto stosować z ostrożnością lub z nich zrezygnować. Jeśli którykolwiek z wymienionych poniżej czynników dotyczy Ciebie, przed suplementacją skonsultuj się z lekarzem lub specjalistą. Kto powinien zachować szczególną ostrożność przy stosowaniu kurkumy?

  • osoby w ciąży i karmiące,
  • osoby cierpiące na choroby związane z woreczkiem żółciowym lub kamieniami nerkowymi,
  • osoby z cukrzycą,
  • osoby z zaburzeniami krwawienia,
  • osoby z niedoborami żelaza.

Na co kurkuma jest zdrowa? Podsumowanie

Od wielu lat trwa badanie tego, jaka jest skuteczność kurkuminy: głównego składnika kurkumy. Wykazuje ona wysoki potencjał antyoksydacyjny, co wiąże się z tym, że może ona wspierać pracę układu pokarmowego i stawów, a także wpływać na stany zapalne. Suplementy zawierające ostryż długi mogą okazać się pomocne, gdy szukasz tego typu wsparcia. Sprawdź, co mamy dla Ciebie na stronie shaman.pl i dobierz produkty odpowiednie dla siebie. 

 

Źródła: 

Henrotin Y., Malaise M., Wittoek R., Vde Vlam K., Brasseur J. -P., Luyten F.P., Jingang Q., Van den Berghe M., Uhoda R., Bentin J., De Vroey T., Erpicum L., Donneau A. F., Dierckxsens Y., Zastosowanie zoptymalizowanego biologicznie wyciągfu z Curcuma longa w ograniczaniu bólu w chorobie zwyrodnieniowej stanu kolanowego: wielośrodkowe badanie randomizowane kontrolowane placebo z podwójnie ślepą próbą, Forum Reumatologiczne 2019, 5 (4): 161-173

Meixner M., Turmeric Dosage: How Much Should You Take Per Day? (https://www.healthline.com/nutrition/turmeric-dosage; 02.07.2025)

Gunnars K., 10 Health Benefits of Tumeric and Curcumin, (https://www.healthline.com/nutrition/top-10-evidence-based-health-benefits-of-turmeric; 02.07.2025)

Kępińska-Pacelik J., Biel W., Ostryż barwierski (Curcuma longa L.) - źródło kurkuminy, wykorzystanie w przemyśle spożywczym i medycynie, Przemysł Spożywczy 2021, 1(5): 27-30

Kania M., Baraniak J., Właściwości lecznicze roślin przyprawowych na przykładzie ostryżu długiego, Postępy Fitoterapii 2015, 16(2): 102-106