Sezon na truskawki powoli się zaczyna. Na rynkach i w sklepach coraz łatwiej znaleźć ten drobny jagodowy owoc. Jest on nie tylko smaczny, ale także pełen składników odżywczych. Regularne spożywanie truskawek w sezonie może przynieść wiele korzyści. Dowiedz się, jakie są właściwości zdrowotne truskawek i jakie witaminy zawierają truskawki.
Dlaczego warto jeść truskawki?
W owocach truskawki kryje się wiele dobra. Nic więc dziwnego, że ciepłe majowe poranki przeważnie zaczynasz od wizyty na pobliskim rynku. Słodkie, soczyste owoce świetnie sprawdzają się jako dodatek do słodkiego śniadania. Dobrze smakują również samodzielnie - jako przekąska między posiłkami.
Co takiego mają w sobie polskie truskawki, że zawsze smakują przepysznie?
Przede wszystkim są one źródłem witaminy B6. Pomaga ona w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Przyczynia się także do regulacji aktywności hormonalnej. Te jagodowe owoce zawierają kwas pantotenowy. Ten z kolei przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu witaminy D. Oprócz tego, że truskawki zawierają kwas pantotenowy, są też źródłem witaminy A i E.
Witamina A pomaga zachować zdrową skórę, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Z kolei witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oskydacyjnym.
Czy w truskawkach jest witamina C?
100 g truskawek zawiera aż 60 mg witaminy C. Spożycie truskawek w takiej ilości pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla osób dorosłych. Co ciekawe, zawartości witaminy C w truskawkach są dużo większe, niż w owocach cytrusowych. To sprawia, że stanowią one doskonałe źródło witaminy C.
Czy truskawki mają dużo żelaza?
Oprócz wielu witamin, w truskawkach znajdziemy też inne składniki. Są to między innymi wapń, fosfor, magnez i mangan. Warto również pamiętać, że truskawki zawierają żelazo. Jest to jednak niewielka ilość, bo zaledwie 40 mg na 100g. Przekłada się to na 3% dziennego spożycia.
Jak wybrać dobre truskawki?
Truskawki należą do owoców jagodowych, które swoją największą popularność osiągają w maju i czerwcu. Gdy zrobi się cieplej, nie sposób przejść wobec nich obojętnie. Jak jednak wybrać dobre truskawki? Przede wszystkim szukaj świeżych owoców od lokalnych sprzedawców. Znajdziesz je na bazarach i rynkach. Powinny być one ciemnoczerwone i równomiernie ubarwione - bez zielonych i żółtych plam. To właśnie one mogą wpłynąć na smak owoców. Nie musisz jednak przejmować się ich kształtem - nieregularne wybrzuszenia to efekt błędu przy zapylaniu; nie wpływa na ich smak.
Prozdrowotne właściwości truskawek
Truskawki są znane ze swojego pysznego smaku. Są także mało kaloryczne - 100 g świeżych truskawek zawiera ok. 30 kcal. Dlatego też truskawki uznaje się za dietetyczne owoce. Warto również pamiętać, że wysoka zawartość witamin i składników mineralnych w truskawkach wykazuje działanie pozytywne, gdy chodzi o kondycję organizmu. Nie tylko mogą one wspierać przemianę materii - mogą również pozytywnie wpływać na układ odpornościowy.
Truskawki a cukrzyca
Czy truskawki podnoszą poziom cukru we krwi? Truskawki zawierają węglowodany wolno uwalniające się. Oznacza to, że wolno uwalniają one energię i nie powodują nagłego wzrostu cukru we krwi. Być może zastanawiasz się, jaki indeks glikemiczny mają truskawki. Dla tych owoców jagodowych wynosi on mniej niż 55. Mogą być zatem bezpiecznie spożywane przez osoby mające problemy z cukrem.
Truskawki a wysokie ciśnienie
Wiele mówi się o tym, że jedzenie truskawek zapobiega chorobom. W gruncie rzeczy najlepszym sposobem na uniknięcie problemów zdrowotnych jest prowadzenie zdrowego stylu życia. Oznacza to przede wszystkim zbilansowaną dietę i aktywność fizyczną. Czy truskawki obniżają ciśnienie krwi? Niektóre źródła wskazują, że zarówno jagody, jak i truskawki zawierają antocyjany. Te związki przeciwutleniające są powiązane z obniżaniem ciśnienia.
Czy truskawki są zdrowe dla wątroby?
Substancje przeciwutleniające, błonnik i witamina C to związki, w które bogate są truskawki. To właśnie one wspomagają organizm w pozbyciu się toksyn. Dzięki temu, że truskawki zawierają łatwo przyswajalny cukier, mogą być spożywane w rozsądnej ilości przez osoby, które mają problemy z wątrobą i nerkami.
Kiedy jeść truskawki?
Truskawki działają pozytywnie na organizm. Jedzenie truskawek to świetny sposób na dostarczenie ciału nie tylko energii, ale także witamin i innych składników odżywczych. Owoce to jedne z najzdrowszych pokarmów - warto jednak pamiętać o umiarze. Ze względu na to, jakie witaminy posiadają truskawki, powinny znaleźć się one w diecie niemal każdego.