16 października już od kilkudziesięciu lat (bo od 1979 roku) obchodzi się Światowy Dzień Żywności. Mogłoby się wydawać, że to dzień, w którym odbywają się wyśmienite uczty, jednak w rzeczywistości jest inaczej. To święto, którego założeniem jest szerzenie informacji na temat głodu, z jakim zmaga się spora część ludności. Z tej okazji organizowane są różne spotkania i warsztaty edukacyjne. Warto doceniać żywność, do której mamy dostęp, nie marnować jej i wybierać składniki o jak najlepszej jakości. Dbanie o swoją dietę i kupowanie produktów o dobrym składzie przyczynia się do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. W tym wpisie chcielibyśmy skupić się właśnie na zdrowej żywności.
Jak rozpoznawać produkty o dobry składzie?
Warto zacząć od tego, co znaczy sformułowanie „produkt o dobrym składzie”. Dla jednych może być to krótki skład, dla drugich wysoka zawartość białka, a jeszcze dla innych mało kalorii czy brak zawartości cukru. Wszystko zależy od tego, czego oczekuje się od żywności.
Obecnie na etykiecie każdego produktu spożywczego musi znajdować się jego opis oraz tabelka z wartościami odżywczymi. Klienci często kupują oczami – estetycznie wyglądające opakowanie sprawia, że chce się je mieć w swoim koszyku, a w rzeczywistości nie ma w nim nic dobrego dla zdrowia. Wgląd w skład pożywienia może znacząco ułatwić wybranie zdrowych produktów, choć należy wiedzieć, na co zwracać uwagę.
Często za złe i wypełnione chemią uważa się produkty, w których składzie licznie występują „E”, czyli substancje uchodzące za szkodliwe dla zdrowia. Należy zaznaczyć, że pod tym skrótem kryją się zarówno niezdrowe, jak i wartościowe składniki, np. E300 to witamina C, a E101 to witamina B2 (inaczej ryboflawina). Okazuje się więc, że czasem błędnie osądzamy niektóre towary na sklepowych półkach, opierając się na zasłyszanych mitach.
Spis składników sporządzony jest zawsze w kolejności malejącej. Oznacza to, że element z pierwszego miejsca tworzy większość produktu. Jeżeli więc w jakimś soku na pierwszym miejscu jest woda, na drugim cukier, a na trzecim owocowy ekstrakt – lepiej wybrać inny produkt.
Początki świadomego kupowania zdrowej żywności bywają trudne, dlatego warto szukać najpierw produktów o jak najkrótszym składzie lub wybierać te, w których pojawiają się zdrowsze zamienniki – np. słodzik zamiast cukru.
Jakie zdrowe produkty znajdziesz w naszym sklepie?
Jeżeli zależy Ci na zdrowiu i szukasz lepszych substytutów Twoich ulubionych produktów, sprawdź ofertę sklepu Shaman.pl. W naszym asortymencie posiadamy m.in. żywność organiczną i bez cukru. Na pewno warte poznania są słodziki – np. stewia i ksylitol – produkowane przez BioPlanet czy NOW Foods. Można dodawać je do napojów oraz wypieków, co ułatwi ograniczenie cukru w diecie. Osobom, które lubią słodzić herbatę owocowym syropem, polecamy Syrop Wiśniowy od Cherry Tree, który tworzą tylko dwa składniki (sok z wiśni i cukier) bez zbędnych dodatków. Natomiast zamiast mocno przetworzonego czekoladowego batona lepiej wybrać nieco zdrowszą wersję pod postacią Miodowego Kłosa od marki Lyson.
Światowy Dzień Żywności może być świetnym pretekstem do zastanowienia się nad swoim stosunkiem do jedzenia i do docenienia komfortowej sytuacji, w której mamy wybór wybrania pomiędzy produktami o lepszej lub gorszej jakości.
Więcej o Światowym Dniu Żywności możesz przeczytać na stronie Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa: https://www.fao.org/world-food-day/en.