Niedostępne w naszym regionie drzewo kokosowe jest powszechnie znane, a przetworzone z tej rośliny produkty są chętnie wykorzystywane w polskich domach w celach spożywczych. O ile trudno natknąć się w sklepach na sam owoc, to np. wiórki lub mleczko są łatwo dostępne. A czym charakteryzuje się olej kokosowy, w jaki sposób wpływa pozytywnie na zdrowie i dlaczego jest tak chętnie używany do smażenia potraw? Przybliżamy tę kwestię w poniższym artykule.
Pochodzenie i właściwości oleju kokosowego
Na samym początku warto objaśnić, w jaki sposób olej kokosowy jest pozyskiwany. Podobnie jak inne tego rodzaju tłuszcze powstaje w wyniku tłoczenia. Do maszyny wkłada się świeżą lub suszoną koprę, czyli oczyszczony i rozdrobniony miąższ orzecha palmy kokosowej. Z tego samego surowca wyrabia się także wiórki kokosowe, używane m.in. jako ozdoba lub składnik wypieków. Dostawcą najlepszej jakości kopry są głównie kraje Azji Południowej i Azji Południowo-Wschodniej, choć eksporterami tego towaru są także wyspiarskie państwa leżące na Oceanie Spokojnym.
Ze względu na swoje właściwości olej kokosowy zalicza się do grupy produktów superfood, czyli żywności szczególnie pożytecznej dla funkcjonowania organizmu człowieka. Wykazuje działanie przeciwzapalne, a jego spożycie może przyczynić się do wzrostu odporności. Należy używać go rozsądnie, ponieważ jest bogatym źródłem tłuszczów nasyconych. Co jednak najważniejsze, olej kokosowy nie odkłada się w tkankach tłuszczowych i pomaga regulować poziom cholesterolu.
Olej kokosowy w sklepie Shaman.pl
Pożyteczne właściwości oleju kokosowego przekonały nas, że warto umieścić dodać tę kategorię do asortymentu sklepu Shaman.pl. Chcemy zaprezentować trzy produkty, które naszym zdaniem zasługują na rekomendację.
Pierwszym z nich jest olej kokosowy NOW Foods z serii NOW Real Food. Organic Virgin Coconut Oil powstał w wyniku tłoczenia na zimno. Produkt należy do grupy nierafinowanych olejów kokosowych. Oznacza to najmniejszą ingerencję w proces przetwarzania naturalnego surowca. Wytłoczony świeży miąższ został usunięty ze skorupy orzecha, a następnie odpowiednio sprasowany. W ten sposób producentowi udało się wykorzystać ekologiczną metodę wytwórczą, natomiast olej kokosowy zachował swój pierwotny smak i zapach.
Opisywany przez nas organiczny olej kokosowy NOW Foods nie zawiera cukru, nabiału, ani soi. Nie jest to także produkt ze składnikami genetycznie modyfikowanymi (bez GMO). NOW Foods to firma amerykańska specjalizująca się w tworzeniu suplementów diety, ale coraz chętniej stawia na zdrową żywność. Międzynarodowa renoma marki przemawia za tym, że warto zainteresować się zakupem tego produktu.
Pozostałe dwa oleje kokosowe, które chcemy zaprezentować, również zostały wyprodukowane przez amerykańską firmę. Mowa o Jarrow Formulas i dwóch odmianach tego samego produktu. Różni je pojemność opakowania. Mniejsze zawiera 473 ml oleju, natomiast drugie aż dwa razy więcej, bo 946 mililitrów. Ten olej kokosowy wspiera dietę bogatą w zdrowe tłuszcze. Jest używany m.in. przez osoby, które chcą poprawić funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.