Kobieta

Kobieta

Być kobietą to umieć spojrzeć w lustro i z uśmiechem powiedzieć „jestem piękna”. Nie bez powodu kobiety dosłały miano "płci pięknej", gdyż wabią wdziękiem i czarują urokiem, zapachem i intelektem. Ale to nie wszystko, kojarzą się z ponadprzeciętną emocjonalnością i delikatnością. W dzisiejszych czasach pojmowanie kobiecości sprawia, że nie zajmują się „tylko” domem. Oprócz dawnych domowych ról opieki nad dziećmi, gotowania, prania, sprzątania, robienia zakupów - zarabiają na życie, załatwiają sprawy w urzędach, chodzą do kosmetyczki, fryzjera, na siłownię...

Kobieta zmienną jest i to nie tylko za sprawą "humorków". Wraz z wiekiem i procesami zachodzącymi w organizmie zmienia się zapotrzebowania na składniki mineralne i witaminy, które są kluczowe w danym okresie. Wystarczy, że w Twoim bilansie żywieniowym organizmu zabraknie jednej z cennych witamin, aby natychmiast doszło do pogorszenia zdrowia, samopoczucia, stanu włosów, skóry czy paznokci.

 

Na jakie składniki mineralne i witaminy kobiety powinny zwrócić szczególną uwagę?

  • Białko roślinne i zwierzęce, które jest podstawowym budulcem włosów. Znajdziesz je przede wszystkim w takich produktach jak: mięso, ryby, mleko i przetwory mleczne, jajka, rośliny strączkowe
  • Zdrowe tłuszcze, dzięki którym włosy są elastyczne, nawilżone i zdrowe, a skóra głowy nie sprawia żadnych problemów. Szukaj ich w tłustych rybach morskich, tranie, zimnotłoczonych, nierafinowanych olejów, awokado czy siemieniu lnianym
  • Wapń, który gromadzi się w kościach tylko do 30. roku życia, a od roku życia zaczyna się stopniowe zmniejszanie masy kostnej
  • Witamina D, która korzystnie wpływa nie tylko na przyswajanie wapnia, ale również na kondycję całego organizmu, a także zadba o pogodny nastrój
  • Witaminy z grupy B, które wzmacniają paznokcie, zatrzymują nadmierne wypadanie włosów i łysienie, oraz hamują przetłuszczanie skóry głowy. Ich źródłem są: drożdże piwne i piekarnicze, wątróbka, orzechy, kasza, jajka, mleko, kalafior, kukurydza, groch, pomidory, natka pietruszki, szpinak, buraki, a także liczne owoce
  • Witamina A i beta-karoten - wspomagają nawilżenie i zapobiegają wypadaniu włosów (jedz: jajka, ryby, żółte, czerwone, pomarańczowe i zielone owoce oraz warzywa, a szczególnie: marchewkę, morele, natkę pietruszki, jarmuż, szparagi, paprykę, dynię, mango)
  • Cynk - często to właśnie niedobór tego pierwiastka powoduje problemy z trądzikiem, wypadaniem czy przesuszaniem włosów
  • Żelazo - szczególne ważne dla kobiet miesiączkujących. Brak tego pierwiastka może prowadzić do anemii, a tym samym chronicznego zmęczenia, zawrotów głowy, obniżenia koncentracji czy trudność z zapamiętywaniem
  • Magnez - dokuczają Ci zawroty głowy, skurcze łydek, drganie powieki, zaburzenia snu, zdenerwowanie bez przyczyny, trudności z koncentracją i zapamiętywaniem, nerwowość, nasilone objawy PMS? Zdecydowanie uzupełnij niedobory magnezu w diecie
  • Kwas foliowy dla kobiet planujących ciążę oraz osób borykających się z anemią. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego poprzez wpływ na powstawanie neuroprzekaźników takich jak dopamina, adrenalina i noradrenalina
  • Metylosulfonylometan czyli związek siarki pomagający produkować kolagen i keratynę, dzięki którym włosy ją piękne i sprężyste
  • Żurawina, która chroni przed infekcjami dróg moczowych
  • Probiotykiwzmacniają odporność organizmu i chronią przed nawrotami choroby
  • Żeń-szeń i luteina, które poprawiają pamięć i koncentrację, a także zwiększają odporność na stres
  • Ekstrakt z zielonej herbaty,a konkretnie galusan epigallokatechiny- przeciwutleniacz, wielokrotnie silniejszym od witamin C i E. Jednocześnie przyspiesza metabolizm i pomaga pozbyć się nadmiaru tłuszczu
  • Acerola, która jest bogatym źródłem witaminy C i flawonoidów. Ma ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, neutralizuje wolne rodniki, zwiększa produkcję przeciwciał i chroni przed infekcjami.Pobudza organizm do produkcji melatoniny, dzięki czemu łatwiej zaśniesz i będziesz spała mocniej

Podstawowym źródłem witamin i mikroelementów powinna być zdrowa i zróżnicowana dieta bogata w warzywa, owoce, kasze, ziarna i zioła. Jednak w różnych okresach życia zmienia się zapotrzebowanie na konkretne składniki, dlatego warto wspomagać wówczas swój organizm produktami bogatymi w niezbędne witaminy i minerały.