Koszyk:

Jakie witaminy ma mango?

Jakie witaminy ma mango?

Mango to jeden z owoców pestkowych, który w ciągu ostatnich 30 lat znacznie zyskał na popularności. Owoce te są dostępne w sklepach niemal przez cały rok i stanowią egzotyczną alternatywę dla rodzimych jabłek czy gruszek. Orzeźwiający, słodki smak sprawia, że często wybiera się go jako przekąskę, ale także jako składnik smoothie, sałatek czy owsianek. Świeży owoc mango ma jednak także wiele właściwości, które warto poznać. Sprawdź, jakie są witaminy w mango i jakie są wartości odżywcze owocu mango.

Czy mango jest zdrowe?

Mango to owoc, który oryginalnie pochodzi z Azji. Jest narodowym owocem Indii, Pakistanu i Filipin. Drzewa mango Mangifera indica, z których owoce są zrywane, mogą urosnąć do ponad 27 metrów - są długowieczne, a niektóre z nich owocują nawet po 300 latach. Na całym świecie istnieje kilkaset odmian mango, które różnią się wielkością, kształtem, smakiem, a nawet kolorem. Wiele z nich wykorzystuje się w kuchni indyjskiej i azjatyckiej - głównie przez wzgląd na wyjątkowy smak. To jednak nie jedyne, z czego słynie mango. Ma ono również wiele witamin i składników mineralnych. 

Witaminy i wartości odżywcze mango. Jakie witaminy zawiera mango?

Mango zawiera witaminę A, B1, B2 i witaminę C.

  • witamina A - przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza,. pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, pomaga zachować zdrową skórę i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
  • witamina B1 (tiamina) - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i serca oraz w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych,
  • witamina B2 (ryboflawina) - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek i widzenia, pomaga zachować zdrową skórę, a także przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu żelaza,
  • witamina C - pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu, a także w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych i w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu; zwiększa przyswajanie żelaza i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

W śladowej ilości witaminy mango to także niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, kwas foliowy i witamina E. Spożywanie mango dostarcza także składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu.

Co zawiera mango oprócz witamin i składników mineralnych? Owoce te są uznawane za bardzo pożywne, ponieważ zawierają również węglowodany (17g na 100g), białka (0,51g na 100g) i tłuszcze (0,27g na 100g), a także niewielkie ilości aminokwasów. Owoc ten głównie składa się jednak z wody (81g na 100g).

Jakie właściwości ma mango?

Ze względu na to, że mango jest dobrym źródłem witaminy C, wiele osób wskazuje na jego właściwości dotyczące wsparcia układu odpornościowego, regeneracji komórek i wzmocnienia wchłaniania żelaza. Dzięki zawartości miedzi i kwasu foliowego spożywanie mango zaleca się także kobietom w ciąży.

Mango zawiera kilkanaście różnych rodzajów polifenoli (wśród nich znajduje się mangiferyna - szczególnie silny polifenol). Z tego względu wskazuje się, że właściwości mango jest znacznie więcej - dzięki obecności antyoksydantów owoc mango może wykazać działanie przeciwutleniające i chronić organizm przed zbyt dużą ilością wolnych rodników.

Spożywanie mango dostarczy także witaminy A, C, K, E oraz witamin z grupy B i kwasu foliowego, dzięki czemu wskazuje się, że zdrowotne właściwości mango mogą wspierać układ odpornościowy. Z kolei magnez, potas i wspomniana mangiferyna mogą wspierać poprawne funkcje serca.

Ten egzotyczny owoc posiada także enzymy trawienne, dużą ilość wody i błonnik pokarmowy, co może wpływać na wsparcie systemu trawiennego. Z kolei karotenoidy, luteina i zeakstantyna wspierają optymalne działanie wzroku.

Ile kalorii ma mango?

Choć mango charakteryzuje obecność wielu korzystnych dla utrzymania optymalnego zdrowia witamin i składników mineralnych, jest on przy tym również niskokaloryczny. W około 100g ten owoc tropikalny zawiera niecałe 60 kcal.

Czy warto jeść mango?

Świeży owoc mango lub kawałki suszonego mango mogą stanowić ciekawe urozmaicenie diety. Wysoka zawartość witamin i składników odżywczych sprawia, że może on stanowić dodatek do jadłospisu. Co więcej, owoc ten powinien znaleźć się w diecie nie tylko dlatego, że mango dostarcza organizmowi wielu składników odżywczych - ma także wyjątkowy smak, który wzbogaci wiele potraw. 

 

Źródła:

Rozporządzenie Komisji (UE) nr 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci Tekst mający znaczenie dla EOG (Dz. U. : 136 z 25.05.2012 ze zm.)

Raman R., Snyder C., 10 Health benefits of Mango, (https://www.healthline.com/nutrition/mango; 13.03.2024r.)

Bally I. S. E., Mangifera indica (mango), Species Profiles for Pacific Island Agroforestry, 2006 

FDA, WIFSS, Mangos, 2016, (https://www.wifss.ucdavis.edu/wp-content/uploads/2016/10/Mangos_PDF.pdf; 13.03.2024r.)