Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Miód i jego pochodne

W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody:

  • nektarowe (z nektarów kwiatów) najpopularniejsze z nich to:
  • akacjowy, lipowy, gryczany, wrzosowy, lawendowy, koniczynowy, manuka, rzepakowy, wielokwiatowy.
  • spadziowe (spadź to zebrana przez pszczoły słodka i lepka wydzielina mszyc i czerwców żerujących na drzewach.) Dzielimy je na te:
  • ze spadzi iglastej najpowszechniej występują świerkowa i jodłowa
  • ze spadzi liściastej najczęściej lipy, klonu i jawora.
  • mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe)

Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brązowej. Pozostałe produkty pszczele to:

  • Pyłek jest substancją zbieraną przez pszczoły z kwiatów. Pszczołom służy do żywienia i jest dla nich źródłem białka.

Przyswajanie pyłku jest najlepsze poprzez rozpuszczanie go w napojach (mleku, wodzie, soku, lub miodzie) minimum 3 godziny przed spożyciem.

  • Pierzga to  pyłek do którego pszczoła dodała wydzieliny z gruczołów ślinowych oraz miód.

Należy pamiętać, że najlepszą przyswajalność uzyskuje się przez rozpuszczanie pierzgi w napojach przez 6-8 godzin.

  • Propolis inaczej kit pszczeli  jest to substancja gromadzona przez pszczoły w ulach. Propolis w ulu pszczołom zapewnia ochronę przed drobnoustrojami, wirusami i bakteriami.

Surowcem z którego pszczoły wytwarzają kit jest m. in. żywica znajdująca się w korze drzew liściastych i iglastych. Najczęstszą formą przyjmowania propolisu jest roztwór alkoholowy (tzw. tinktura). Popularne są również maści i czopki propolisowe.

  •  Mleczko pszczele  jest to wydzielina gruczołów gardzielowych i ślinowych pszczół karmicielek, przeznaczona do odżywiania larw, z których wyrosną pszczoły oraz pożywieniem pszczoły królowej. Jako suplement występuje w formie tabletek do ssania, kapsułek, syropu.