Koszyk:

DARMOWA DOSTWA OD 99 ZŁ

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Kwas foliowy

Kwasem foliowym nazywana jest witamina B9. Ten organiczny związek chemiczny znajduje się przede wszystkim w zielonych warzywach liściastych, roślinach strączkowych, drożdżach, żółtkach jaj, pomarańczach i bananach.

Witamina B9 jest bardzo ważna dla rozwoju płodu – jej odpowiednia ilość pozwala na prawidłowe wytworzenie się cewy nerwowej. Dodatkowo kwas foliowy wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego, pobudza tworzenie się nowych krwinek czerwonych i chroni organizm przed niektórymi nowotworami.

Kwas foliowy w pożywieniu w większych ilościach znajduje się między innymi w zielonych warzywach liściastych takich jak szpinak czy sałata, a także w kapuście, brokułach, szparagach, brukselce, kalafiorze, roślinach strączkowych, pomidorach, soi, burakach, żółtkach jaj, pszenicy, słoneczniku, orzechach, pomarańczach i bananach. 

 

Produkty zawierające ten składnik