Inulina
Inulina (łac. Inulinum) – polisacharyd (cukier złożony). Jest błonnikiem prebiotycznym, który jest odporny na trawienie, dzięki czemu trafia do jelit.
Rośliny wytwarzające inulinę to m. in.:
- łopian większy (Arctium lappa)
- cykoria podróżnik (Cichorium intybus)
- karczoch hiszpański (Cynara cardunculus)
- dalia (Dahlia)
- słonecznik bulwiasty/ topinambur (Helianthus tuberosus)
- wężymord czarny korzeń (Scorzonera hispanica)
- mniszek lekarski (Taraxacum officinale)
W roślinach inulina magazynowana jest przede wszystkim w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg, w niewielkich ilościach także w liściach. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii oraz topinambura. Inulina z cykorii przyczynia się do normalizacji funkcji jelit przez zwiększenie perystaltyki jelitowej.
Można ją stosować do przygotowywania posiłków np. jako zagęstnik do zup i sosów. Gotowana przyjmuje postać galaretki, dzięki czemu może być zamiennikiem skrobi, żelatyny i mąki. Natomiast lekko słodki smak sprawia, że nadaje się do deserów, wypieków, pieczywa, naleśników, koktajli itp.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.