Koszyk:

SPRAWDŹ PROMOCJE: KREATYNY W NIŻSZYCH CENACH

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Inulina

Inulina

Inulina (łac. Inulinum) – polisacharyd (cukier złożony). Jest błonnikiem prebiotycznym, który jest odporny na trawienie, dzięki czemu trafia do jelit.

Rośliny wytwarzające inulinę to m. in.:

  • łopian większy (Arctium lappa)
  • cykoria podróżnik (Cichorium intybus)
  • karczoch hiszpański (Cynara cardunculus)
  • dalia (Dahlia)
  • słonecznik bulwiasty/ topinambur (Helianthus tuberosus)
  • wężymord czarny korzeń (Scorzonera hispanica)
  • mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

W roślinach inulina magazynowana jest przede wszystkim w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg, w niewielkich ilościach także w liściach. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii oraz topinambura. Inulina z cykorii przyczynia się do normalizacji funkcji jelit przez zwiększenie perystaltyki jelitowej.

Można ją stosować do przygotowywania posiłków np. jako zagęstnik do zup i sosów. Gotowana przyjmuje postać galaretki, dzięki czemu może być zamiennikiem skrobi, żelatyny i mąki. Natomiast lekko słodki smak  sprawia, że nadaje się do deserów, wypieków, pieczywa, naleśników, koktajli itp.

Zapisz się do newslettera i zyskaj 20 zł rabatu na pierwsze zakupy za min. 180 zł!

Wyrażam zgodę na otrzymywanie newslettera i informacji handlowych od Sklepu Shaman tj. Joanny Śniegockiej, Administratora Danych Osobowych, prowadzącej działalność gospodarczą pod firmą Shaman z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Zgoda jest dobrowolna. Możesz cofnąć zgodę w każdym czasie (dane przetwarzane są do czasu cofnięcia zgody). Masz prawo dostępu do danych, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, prawo sprzeciwu, wniesienia skargi do organu nadzorczego lub przeniesienia danych. Administrator przetwarza dane zgodnie z Polityką Prywatności.

Na Twój e-mail przesłaliśmy kod zniżkowy na rabat 20 zł