Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Inulina

Inulina (łac. Inulinum) – polisacharyd (cukier złożony). Jest błonnikiem prebiotycznym, który jest odporny na trawienie, dzięki czemu trafia do jelit.

Rośliny wytwarzające inulinę to m. in.:

  • łopian większy (Arctium lappa)
  • cykoria podróżnik (Cichorium intybus)
  • karczoch hiszpański (Cynara cardunculus)
  • dalia (Dahlia)
  • słonecznik bulwiasty/ topinambur (Helianthus tuberosus)
  • wężymord czarny korzeń (Scorzonera hispanica)
  • mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

W roślinach inulina magazynowana jest przede wszystkim w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg, w niewielkich ilościach także w liściach. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii oraz topinambura. Inulina z cykorii przyczynia się do normalizacji funkcji jelit przez zwiększenie perystaltyki jelitowej.

Można ją stosować do przygotowywania posiłków np. jako zagęstnik do zup i sosów. Gotowana przyjmuje postać galaretki, dzięki czemu może być zamiennikiem skrobi, żelatyny i mąki. Natomiast lekko słodki smak  sprawia, że nadaje się do deserów, wypieków, pieczywa, naleśników, koktajli itp.