Koszyk: 0,00 zł
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

    Inulina

    Inulina

    Inulina (łac. Inulinum) – polisacharyd (cukier złożony). Jest błonnikiem prebiotycznym, który jest odporny na trawienie, dzięki czemu trafia do jelit.

    Rośliny wytwarzające inulinę to m. in.:

    • łopian większy (Arctium lappa)
    • cykoria podróżnik (Cichorium intybus)
    • karczoch hiszpański (Cynara cardunculus)
    • dalia (Dahlia)
    • słonecznik bulwiasty/ topinambur (Helianthus tuberosus)
    • wężymord czarny korzeń (Scorzonera hispanica)
    • mniszek lekarski (Taraxacum officinale)

    W roślinach inulina magazynowana jest przede wszystkim w bulwach, kłączach i dolnych częściach łodyg, w niewielkich ilościach także w liściach. Najczęściej pozyskuje się ją z cykorii oraz topinambura. Inulina z cykorii przyczynia się do normalizacji funkcji jelit przez zwiększenie perystaltyki jelitowej.

    Można ją stosować do przygotowywania posiłków np. jako zagęstnik do zup i sosów. Gotowana przyjmuje postać galaretki, dzięki czemu może być zamiennikiem skrobi, żelatyny i mąki. Natomiast lekko słodki smak  sprawia, że nadaje się do deserów, wypieków, pieczywa, naleśników, koktajli itp.