Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Oleje rybne

Olej rybny (nazywany tranem) to ciekły tłuszcz otrzymywany ze świeżej rybiej wątroby, bogaty w wielonasycone kwasy tłuszczowe typu ω-3 (omega-3). Należą do nich DHA, czyli kwas dokozaheksaenowy, oraz EPA, czyli kwas eikozapentaenowy (jest on substratem do wytwarzania DHA).

Oba kwasy występują w tłustych rybach m. in. makreli, tuńczyku, sardeli, łososiu, dorszu. Ponadto w glonach i wodorostach. Jeśli w diecie jest ich zbyt mało można uzupełnić poziom omega-3 suplementami diety. Oleje rybne bogate w omega-3:

  • Wspierają układ sercowo-naczyniowy.
  • Chronią lipidy we krwi przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
  • Wspomagają utrzymywanie prawidłowych funkcji mózgu.
  • Wspierają prawidłowe widzenie.

Ustalono związek pomiędzy spożywaniem DHA a utrzymaniem prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Aby osiągnąć pożądany efekt należy spożywać 250 mg DHA dziennie. Udowodniono że istnieje związek pomiędzy spożywaniem DHA a utrzymaniem prawidłowego stężenia trójglicerydów we krwi. Aby uzyskać pożądany efekt, należy spożywać minimum 2 g DHA dziennie. Potwierdzono rolę DHA w funkcjonowaniu mózgu. Spożywanie DHA  wspiera utrzymanie sprawności mózgu. W tym celu powinno się przyjmować 250 mg DHA  dziennie.