Koszyk:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Witamina B12

Witamina B12

Witamina B12, inaczej kobalamina, to organiczny związek chemiczny odgrywający ważną rolę w produkcji erytrocytów. Niedobory witaminy B12 przeważnie pojawiają się u osób na diecie wegetariańskiej albo wegańskiej, ponieważ kobalamina występuje głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Kobalamina jest organicznym związkiem chemicznym rozpuszczalnym w wodzie. Bierze udział przede wszystkim w produkcji erytrocytów, czyli czerwonych krwinek, ale także odgrywa znaczącą rolę w procesach neurologicznych.

Witaminę B12 produkują bakterie żyjące w układzie pokarmowym zwierząt, dlatego największe ilości kobalaminy znajdują się w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak mięso, jaja, ryby, mleko oraz jego przetwory. Dodatkowo w witaminę B12 bardzo często wzbogaca się płatki śniadaniowe. W produktach roślinnych występuje na przykład w pieczarkach.O niedoborach witaminy B12 mówi się przede wszystkim w przypadku stosowania diety wegetariańskiej lub wegańskiej.

Witamina B12 przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego i nerwowego, tworzenia czerwonych krwinek, metabolizmu homocysteiny oraz energetycznego. Dodatkowo, odpowiedni poziom kobalaminy wpływa na zmniejszenie uczucia zmęczenia.

Produkty zawierające ten składnik