Koszyk:

DARMOWA DOSTWA OD 99 ZŁ

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Spirulina

Spirulina to niebiesko-zielone algi bogate w białko, magnez, beta-karoten, witaminę B12. Substancja o silnym działaniu przeciwutleniającym, doskonale przyswajalna przez organizm ludzki.

Spirulina to nietoksyczne niebiesko-zielone algi. Wykorzystuje się je do produkcji kosmetyków, pokarmów dla ryb akwariowych oraz suplementów diety. Ze względu na bardzo dużą zawartość białka – około 70% w suchej masie – spirulinę bardzo często stosują w swojej diecie weganie. Służy ona wówczas jako suplement aminokwasów. Dodatkowo jest ona źródłem witamin A, B, w tym B12, C, D, E, K, magnezu, a także beta-karotenu. Za jej atut uznaje się również wysoką przyswajalność – na poziomie 85 do 95%.

Jednym z aktywnych składników spiruliny jest fikocyjanobilina, która zapewnia spirulinie działanie przeciwutleniające. Dla osób na diecie znaczenie może mieć inna właściwość spiruliny – zwiększa ona uczucie sytości i tym samym pozwala kontrolować wagę ciała.