Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Oleje roślinne

Oleje roślinne są mieszaninami estrów kwasów tłuszczowych. Oleje roślinne zaliczają się do tłuszczów.

Najlepsze właściwości prozdrowotne posiadają oleje tłoczone na zimno. Ponieważ obróbka termiczna wpływa negatywnie na ich skład. Najczęściej oleje roślinne wykorzystywane są jako tłuszcze jadalne, ale także jako składniki kosmetyków. Ponadto bywają surowcami do produkcji materiałów lakierniczych oraz malarskich. Cześć z olejów jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów omega-6, m. in.:

  • z pestek winogron
  • z wiesiołka
  • z ogórecznika
  • z nasion bawełny
  • z nasion czarnej porzeczki
  • lniany
  • rzepakowy
  • konopny
  • sojowy
  • słonecznikowy
  • kukurydziany
  • szafranowy

Natomiast źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 jest olej oliwkowy (łac. Oleum Olivarum) czyli potocznie oliwa. Polifenole z oleju z oliwek przyczyniają się do ochrony lipidów we krwi przed stresem oksydacyjnym. Wspierają obniżanie stężenia złego cholesterolu LDL we krwi. Z kolei źródłem omega-3 jest olej rybny potocznie zwany tranem. Należy zachowywać równowagę między spożyciem produktów bogatych w omega-6 i omega-9 a omega-3.