Koszyk:

BRAK POMYSŁU NA PREZENT ŚWIĄTECZNY? PODARUJ BLISKIM ZDROWIE, SPRAWDŹ ZESTAWY SUPLEMENTÓW

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Moringa

Moringa

Moringa oleifera nazywana bywa również drzewem chrzanowym, drzewem życia lub cudownym drzewem. Występuje w północno-zachodnich częściach Indii i Pakistanu. Ma szerokie zastosowanie – część gotuje się i spożywa jako warzywo, część przeznacza na olej, paszę dla zwierząt albo biopaliwo.

Moringa olejodajna, czyli tak zwane drzewo chrzanowe, to roślina tropikalna wysoce odporna na suszę, łatwo rosnąca i bardzo odżywcza. Pochodzi z północno-zachodnich Indii i Pakistanu, zaś obecnie występuje w wielu krajach Azji, Afryki oraz Ameryki Południowej.

Drzewo to jest bardzo cenną rośliną uprawną. Owoce moringi, młode pędy oraz liście spożywa się wprost po ugotowaniu. Z nasion wytłacza się wysokiej jakości olej. Czasami moringę przeznaczano również na paszę dla zwierząt albo na produkcję biopaliwa.  

Liście moringi zawierają duże ilości witamin A i C, wapnia, potasu, białka, błonnika oraz żelaza.