Likopen
Likopen organiczny związek chemiczny to pigment, który nadaje kolor czerwonym owocom. Właśnie w nich, najlepiej poddanych obróbce termicznej, można go znaleźć najwięcej.
Likopen to naturalnie występujący związek chemiczny, który zalicza się do grupy karotenów. Substancja ta jest pigmentem – nadaje kolor czerwonym owocom np. pomidorom, owocom dzikiej róży, czerwonym grejpfrutom, arbuzom).
Co ważne, na to, jak przyswajany będzie likopen przez organizm człowieka, ma wpływ obróbka termiczna – najwięcej likopenu zawierają na przykład: keczup, sos lub koncentrat pomidorowy, soki oraz pasty.
© Wszystkie zamieszczone treści chronione są prawami autorskimi. Majątkowe prawa autorskie do materiałów umieszczonych na stronach Sklepu shaman.pl przysługują wyłącznie Sprzedawcy tj. Joannie Śniegockiej prowadzącej działalność gospodarczą pod nazwą Shaman Joanna Śniegocka, z siedzibą w Ostrowie Wielkopolskim przy ul. Długiej 23. Kopiowanie, rozpowszechnianie, dokonywanie opracowań, modyfikowanie, publikowanie lub utrwalanie (w jakiejkolwiek formie) zamieszczonych treści bez uprzedniej pisemnej zgody Sprzedawcy, stanowi naruszenie jego praw autorskich majątkowych.