Koszyk: 0,00 zł
  • Marki
    Najlepsze marki zobacz wszystkie
  • Nowości
  • Bestsellery
  • Promocje
  • Zestawy
  • Outlet
  • Mój cel
  • Blog
  • Leksykon
  • A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

    Likopen

    Likopen

    Likopen organiczny związek chemiczny to pigment, który nadaje kolor czerwonym owocom. Właśnie w nich, najlepiej poddanych obróbce termicznej, można go znaleźć najwięcej.

    Likopen to naturalnie występujący związek chemiczny, który zalicza się do grupy karotenów. Substancja ta jest pigmentem – nadaje kolor czerwonym owocom np. pomidorom, owocom dzikiej róży, czerwonym grejpfrutom, arbuzom).

    Co ważne, na to, jak przyswajany będzie likopen przez organizm człowieka, ma wpływ obróbka termiczna – najwięcej likopenu zawierają na przykład: keczup, sos lub koncentrat pomidorowy, soki oraz pasty.

    Produkty zawierające ten składnik