Koszyk:

Słowniczek

# A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Len

Len to rodzaj roślin obejmujący około 180 gatunków występujących na różnych kontynentach. Wykorzystuje się tak naprawdę wszystkie części lnu – wytwarza się z niego tkaniny, papier, paszę oraz olej. W przemyśle spożywczym stosuje się przede wszystkim olej lniany, a także nasiona lnu w wersji całej i zmielonej.

Len to rodzaj roślin lnowatych, który obejmuje 180 różnych gatunków występujących na różnych kontynentach. W Polsce spotyka się 6 z nich rosnących na stanowiskach naturalnych lub zdziczałych. Dodatkowo uprawia się również inne gatunki, ale do najbardziej popularnych należy len zwyczajny. W przemyśle wykorzystuje się każdą część rośliny, nie pozostawiając praktycznie żadnych odpadów.

Len zarówno w postaci oleju, jak i ziaren wykorzystywany jest w problemach z układem pokarmowym, szczególnie z jego śluzówką. Stosuje się go w nieżytach żołądka, zatwardzeniach, biegunkach. Dodatkowo ułatwia trawienie i pozytywnie oddziałuje na zdrowie jelit. Len polecany jest również przy kłopotach z pęcherzem i drogami moczowymi. Ułatwia gojenie się wyprysków, owrzodzeń, odleżyn czy wysypek. Wpływa na zwiększenie elastyczności skóry. Co ciekawe, len stosuje się również aby utrzymać zdrową prostatę oraz jako suplement diety przy objawach klimakterium.