Koszyk:
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Ksylitol

Ksylitol

Ksylitol – organiczny związek chemiczny wykorzystywany do słodzenia gum, cukierków itp. Coraz popularniejszy zamiennik cukru o właściwościach przeciwpróchniczych – korzystny efekt uzyskuje się przy spożyciu 2 do 3 g gumy do żucia słodzonej 100% ksylitolem co najmniej 3 razy dziennie po posiłkach. Ma dużo niższy indeks glikemiczny niż glukoza czy sacharoza, dlatego może być stosowany przez osoby z cukrzycą. 

Ksylitol ma o dużo niższą kaloryczność niż biały cukier, dlatego chętnie sięgają po niego osoby na diecie. Mogą go używać także ci, którzy mają cukrzycę.

Substancję tę pozyskuje się zarówno z drzew – głównie brzozy, jak i w wyniku procesu przemysłowego, w trakcie którego przekształca się włókna xylanu bezpośrednio na ksylitol. Co ciekawe, ksylitol wytwarzany jest naturalnie w organizmie człowieka. Około 15 g dziennie tworzy się w procesach trawienia.